У літературі є закономірність: що більше їжі, то смішніше. Гастрономічні образи здатні перетворити трагедію на комедію, проповідь на застільну пісню, а лицарський роман – на анекдот. Та й живопис «не пасе задніх» – для ілюстрації заходу ми викорастали картину Брейгеля «Бійка між Постом та Масницею».
Гастрожарти з’явилися у давньоримській комедії, а в Середньовічній Європі були одними з улюблених сюжетів міських слухачів.
На лекції «Гастрономічні жарти Середньовіччя» літературознавиця Світлана Богданець розкаже про кухонні дотепи, алкогольні пародії, харчові сатири та гастрономічні оповідки.
Будемо говорити про те:
- як пов’язані харчування та сміх,
- чому сало смішніше за цибулю,
- звідки взялися жарти про ласунів та чому селянки їдять більше за лицарів.
А також про бенкет із Ноєм та святим Петром, «Отче наш» винолюбців, лицарів у їстівних обладунках, ковбасні будинки, суперечки вина та пива, сороміцьку їжу та кулінарні авантюри ласунів – і це далеко не все!
‼ Реєстрація на сайті ОБОВ`ЯЗКОВА. Вартість: 140 грн – при оплаті попередньо (реквизити повідомимо після реєстрації). при оплаті безпосередньо перед лекцією – 180 грн або 160 грн, якщо у вас є картка КОД.
У день лекції оплата не повертається і на інші лекції не переноситься. За винятком тих випадків, коли лекція скасовується або переноситься з вини організаторів.
8 лютого, 19:00. Київ, Контрактова площа, 7
Подія у Facebook: https://www.facebook.com/events/491701958025015/