20 Квітня 2024, 17:19 | Реєстрація | Вхід
/ VHS / Вехаес: Книжкові вечірки САМІ & МАЛІ - 22 Грудня 2018

VHS / Вехаес: Книжкові вечірки САМІ & МАЛІ

Категорія: «Події»
Дата: 22 Грудня 2018 (Субота)
Час: 17:00
Вартість: безкоштовно
Місто: Київ
Місце: Лобі Довженко-Центру, кафе ЕТЕР
Адреса: вул. Васильківська,1, ст. м. Голосіївська
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1247


В Лобі Довженко-Центру пройде серія книжкових вечірок САМІ & МАЛІ, що мають на меті дослідження та актуалізацію самвидаву, знайомство і співпрацю малих незалежних видавців і книгопродавців. 



24 листопада, з 16.00, відбудеться друга суботня книжкова зустріч/вечірка САМІ & МАЛІ у VHS / Вехаес. Дні аматорського фільму. Цього разу поговоримо про підготовку книг, пов’язаних з історією фотографії та кіно, роботою з родинними та персональними архівами. 

Головним гостем буде видавництво РОДОВІД та проект «ТЕУРА. СОФІЯ ЯБЛОНСЬКА» за участі Оксани Забужко, авторки передмови до однойменного фотоальбому. Можна буде не лише переглянути фотографії першої української кінодокументалістки Софії Яблонської, але й уперше в Україні будуть демонструватися короткі документальні фільми-репортажі, відзняті нею в 1930-х роках! Також будуть презентовані три арт-буки, які є візуальним переосмисленням тревелоґів авторки, написаних у міжвоєнний час. А поки сходіть на унікальну виставку у останні дні її роботи, це щось неймовірне: Теура. Софія Яблонська.

«Як у «жінки з кіноапаратом» (нотабене, в усіх мовах досі за умовчанням прийнято, що Вертовська «людина з кіноапаратом» – чоловік!), у неї просто не було ще попередниць (Лені Ріфеншталь ще навіть своїх ґренландських айсберґів натоді не встигла зняти…), а як у «білої спеціалістки в колоніях» – не було антиколоніальних рольових моделей (а колоніальні її не влаштовували!). Відтак єдиним, на старті, «культурним ресурсом», яким вона диспонувала і з якого мала витворити власну художню мову, придатну для відтворення чужих світів, лишалась для Яблонської – таки вона сама: її тревелоги, це не National Geographic і не Lonely Planet – це її, і тільки її персональні Африка, Азія, Австралія й Нова Зеландія, свого роду авторське «поетичне кіно» нон-стоп, де всі рецептори «ліричної героїні» наставлені на те, що вабить і зачіпає її особисто».
Оксана Забужко


У презентації братимуть участь: 

  • Лідія Лихач, головна редакторка видавництва РОДОВІД, керівник проекту «ТЕУРА. СОФІЯ ЯБЛОНСЬКА»;
  • Вероніка Хоменюк, Андрій Беницький, автори ідеї, біографії, упорядники нових видань Софії Яблонської;
  • Оксана Забужко, авторка вступної статті "Мистецтво втечі: кілька уроків від Софії Яблонської” до фотоальбому;
  • Іван Козленко, генеральний директор Національного центру Олександра Довженка.


Ольга Жук, креативна директорка Довженко-Центру та ініціаторка проекту: 

"Більшість видавничих проектів, великих чи малих, так само як бажання знімати кіно, починається саме з приватного імпульсу створити книгу чи розповісти історію, що не знаходить видавця або не вкладається в мейнстрімні рамки, втім часто має на них вплив. 

Це надзвичайно свіжий, сміливий пласт культури - DIY ("do it yourself” / "зроби сам”), що привносить на ринок нові ідеї та не дає йому застоюватися. Часто він губиться у потужніших маркетингових кампаніях більшого бізнесу, є недооціненим і швидкоплинним, оскільки малі видавництва ростуть і змінюються, або задумуються як короткострокові проекти, або не виживають. 

Ми хочемо, щоб вони розвивалися, і для цього розвитку бракує уваги і спілкування. Співіснування "малих” культур, художніх висловлювань, мікроісторій та великих наративів, невимушена взаємодія ентузіастів, пошук однодумців є у фокусі нашої нетворкінгової ініціативи в рамках майбутньої медіатеки Довженко-Центру. 

Під час книжкових вечірок відбуватимуться відкриті бліц-інтерв’ю та зустрічі з малими видавцями, які видають унікальні для українського ринку книги, що заповнюють пусті ніші та задовольняють вибагливого читача. Це також унікальна можливість зазирнути у "внутрішню кухню” книговидання, першими дізнатися про нові проекти, книжки, які тільки готуються до друку, поділитися задумами і досвідом за чаєм, кавою чи вином, а можливо й знайти власного видавця, редактора, перекладача, дизайнера чи книгопродавця.”


ДЕ: Довженко-Центр : Dovzhenko Centre, кафе ЕТЕР
КОЛИ: 27 жовтня, 24 листопада, 22 грудня. ВХІД ВІЛЬНИЙ


0 коментарів

Залишити коментар

avatar