29 Березня 2024, 09:31 | Реєстрація | Вхід
/ «Літографії» | Андрухович + Karbido у Тернополі - 19 Вересня 2018

«Літографії» | Андрухович + Karbido у Тернополі

Категорія: «Події»
Дата: 19 Вересня 2018 (Середа)
Час: 18:00
Місто: Тернопіль
Місце: Обласна філармонія
Адреса: вул. Острозького, 11
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 981


Всеукраїнський тур на підтримку «Літографій»


Літографії – гравюри на камені. А також назва п'ятого альбому Юрія Андруховича з музикантами польського гурту Karbido. Попередні альбоми – «Самогон» (2006, 2008), «Цинамон» (2009), «Абсент» (2012) і «Atlas Estremo» (2015) – означили шлях, на якому поетичні візії входять у неперервний діалог, а іноді й у безкомпромісну конфронтацію з музичними. Так виникає цілком особливий Третій Світ – простір, де поезію від музики вже не відокремити.

Проект «Літографії» цілком присвячений старому Станіславу (чи навіть і Станиславову) з його історіями й леґендами. Текстовою основою став однойменний цикл із семи віршів Юрія Андруховича, що вперше побачив світ у другій половині 1980-х і через три десятиліття раптово зазвучав оновленими сенсами.

Юрій Андрухович – голос, тексти
Томаш Сікора – саксофони, електроніка
Марек Отвіновський – бас, голос
Ігор Гнидин – ударні


Серед перших на появу «Літографій» з ентузіазмом відгукнувся Мацєй Левенштейн, музичний критик, людина, що переслухала десятки тисяч альбомів, відомий передусім як автор лексикону «Polish Jazz Recordings and Beyond» (за сумісництвом фізик-ядерник): «Цей дивовижний альбом інспірований циклом віршів Юрія «Літографії старого Станіслава».

Поет інтерпретує в ньому сім віршів українською в неймовірному супроводі Karbido. Павла Чепулковського на ударних замінив Ігор Гнидин, який грає динамічніше, хоч і загалом можна стверджувати, що з музичного боку цей альбом звучить динамічніше. Я цілком вражений грою Томека Сікори на обидвох саксофонах – альті й баритоні. Усе разом звучить, ніби сучасна польсько-українська версія «The Pop Group» з Ґаретом Саґером у поєднанні з фразуванням а ля Кен Вандермарк. Мої улюблені композиції – вступна «Серафіні».


19 вересня, 19:00. Тернопіль, Обласна філармонія, вул. Острозького, 11


0 коментарів

Залишити коментар

avatar