25 Квітня 2024, 22:35 | Реєстрація | Вхід
/ Гео Шкурупій. Портрет короля футуропрерій - 16 Червня 2018

Гео Шкурупій. Портрет короля футуропрерій

Категорія: «Події»
Дата: 16 Червня 2018 (Субота)
Час: 16:00
Вартість: 70 грн.
Місто: Київ
Місце: Національний художній музей України
Адреса: вул. Михайла Грушевського, 6
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1755


У квітні цього року поету, прозаїку, футуристу Гео Шкурупію виповнилося 115 років. Друзі називали його Жоржем, критики — вундеркіндом, а сам він величав себе королем футуропрерій. Так Гео підписався на своїй першій збірці віршів, і його одночасно зненавиділи всі живі українські письменники.

Шкурупій хотів спробувати все — поезію, прозу, кіно — і йому все вдавалося. Він дав першу в українській літературі детективну новелу і перший експериментальний роман. Він виробляв і переплавлював чудесні слова, щоб виставити їх у вітринах, як він називав свої книжки. А ще він уважав себе авантурником, трампом, волоцюгою: сьогодні — король, завтра — пройдисвіт.

Хто він, король футуропрерій? Не вціліло жодної його фотокартки, зате зберігся живописний портрет письменника. Літературознавиця Ярина Цимбал розповість про життя і творчість Гео Шкурупія, футуриста і авантурника.

Мистецтвознавиця Марина Дроботюк говоритиме про портрет короля футуропрерій, що його художник Фотій Красицький створив за кілька місяців до арешту, і який востаннє виставлявся 25 років тому. У суботу на дві години він знову буде відкритий для шанувальників письменника-футуриста.

Актриса Римма Зюбіна читатиме уривки з роману Гео Шкурупія «Жанна-батальйонерка» (1930)

Реєструйтеся на подію і стежте за анонсами: ім’я актора, який на королівському бенкеті духу читатиме вірші поета – в наступних повідомленнях. Реєстрація: docs.google.com/forms...


Субота, 16 червня, 16:00. Вартість: 70 грн. 
Національний художній музей України, вул. Михайла Грушевського, 6


0 коментарів

Залишити коментар

avatar