26 Квітня 2024, 07:49 | Реєстрація | Вхід
/ Поезія - визволення: бесіда з Назаром Данчишиним - 17 Січня 2018

Поезія - визволення: бесіда з Назаром Данчишиним

Категорія: «Події»
Дата: 17 Січня 2018 (Середа)
Час: 17:00
Вартість: безкоштовно
Місто: Львів
Місце: НМЛ ім. Андрея Шептицького
Адреса: вул. М. Драгоманова, 42, 2 пов.
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1011


Відділ української літератури Інституту українознавства ім. І.Крип'якевича НАН України у співпраці зі Львівським національним літературно-меморіальним музеєм Івана Франка (Дім Франка) та у співпраці з Національним музеєм у Львові імені Андрея Шептицького запрошує на семінар, який уже вдруге відбудеться у форматі наукової бесіди.

Тема, яку хочемо запропонувати до обговорення із нашим співрозмовником, а відтак до гуртового обговорення:

ПОЕЗІЯ – ВИЗВОЛЕННЯ: СЛЬОЗА, ЕРОС, МОВЧАННЯ
(на матеріалі поезій Ігоря КАЛИНЦЯ, Грицька ЧУБАЯ та Романа КУДЛИКА)
Гостем-співрозмовником буде літературознавець, поет і музикант Назар ДанчишинБесіду провадитиме Данило Ільницький.

Запропоновані вектори розмови виводять на широке поле проблем літературної теорії та історії, тож невипадково Назар Данчишин попередньо представив досить широке окреслення своїх ідей, базованих на літературознавчих пошуках. Та ми не будемо подавати потенійним слухачам і учасникам дискусії великий анонс нашої бесіди, лише обмежимося абзацовою інформацією-заманкою:

Існує чимала кількість жанрово-тематичних, стилістичних і сутнісних дотичностей в основі художніх світів трьох авторів. Це той виняток, коли три самобутні постаті, кожен зі своїм унікальним голосом, спільно створюють, так би мовити, тривимірний портрет усього, що є по цей і по той бік поетової реальності. Вирізняємо, зокрема, взаємодоповнювальні образи дороги, мовчання, сльози, осені, тюрми духової та фізичної. Це три перспективи, що сходяться в одну кінцеву точку поетичного безсмертя. А воно ніколи не стане крапкою.


Маґістр філології Назар Данчишин походить зі Львова, де народився у 1992 році. Вищу освіту здобув упродовж 2009-2014 років на філологічному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка (спеціальність «українська література»). Після захисту маґістерської роботи у 2014-му вступив до аспірантури ЛНУ ім. І. Франка, яку завершив у жовтні 2017-го. Написав кандидатську дисертацію «Поліфонія поетичних світів Ігоря Калинця, Грицька Чубая та Романа Кудлика».

Окрім наукової діяльності, активний у культурно-літературному просторі як журналіст і критик, літературний редактор і коректор, а також модератор подій. Вірші Назара Данчишина друкувалися у часописі «Дзвін» та альманасі «Лемківський календар». Лауреат всеукраїнського конкурсу «Гайвороння-2017» (Київ). Соло-гітарист рок-гурту «Poltva sharks».

Оосбливість і символічність події в тому, що вона відбуватиметься у просторі, де експонуються малярські твори Алли Горської. Виставка має назву «Алла Горська: душа українського шістдесятництва», і вона слугуватиме атмосферою для спільного рефлексування про ті пласти й доробки, які загально називаємо шістдесятництвом і пост-шістдесятництвом, літературним андерґраундом чи львівським текстом.

Сподіваємося, що запропонована тема до розмови викличе інтерес, сама подія буде цікавою, а співпраця між трьома установами-співорганізаторками продовжуватиметься.


17 січня. Початок о 16:00. Вхід: вільний
Львів, НМЛ ім. Андрея Шептицького, вул. М. Драгоманова, 42, 2 пов.


0 коментарів

Залишити коментар

avatar