28 Березня 2024, 22:33 | Реєстрація | Вхід
/ Презентація проекту «Приватна урбаністика» - 9 Червня 2017

Презентація проекту «Приватна урбаністика»

Категорія: «Події»
Дата: 09 Червня 2017 (П'ятниця)
Час: 18:00
Вартість: Вхід вільний
Місто: Хмельницький
Місце: Книгарня «Є»
Адреса: вул. Проскурівська, 2
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 945


Хмельницька Книгарня «Є» та сайт «Tyzhden.ua» запрошують на презентацію проекту «Приватна урбаністика», розмову про урбаністику Хмельницького й Хмельниччини. Учасники розмови – кураторка проекту й авторка статті про Старокостянтинів Анастасія Левкова та автор статей про Хмельницький, Меджибіж і Летичів Юрій Даценко. Захід відбудеться 9 червня. Початок — о 18.00.

За чверть століття, від початків Незалежності, ми багато чого чули про українські міста: про те, що вони дісталися нам у спадок від не наших предків; що ми тут не є повноцінними господарями; що Україна — аграрна у минулому країна з селянами як більшістю корінного населення — навіть із великих міст робить подобу сіл; що Україна як колишня колонія не вміє облаштовувати своїх міст... Що навіть мова урбаністики лишається невиробленою.

Чверть століття тому Юрій Андрухович писав, що Україна ще мусить обжити власні міста. Якщо визнати, що за останні 25 років в облаштуванні та проговоренні, у популяризації та сприйнятті певних українських міст дещо все ж змінилося, то глобальне завдання — обжити власні міста — лишається актуальним.

Обживати можна по-різному. Останнім часом з'явилося чимало ініціатив, проектів, покликаних розвивати міста. Урбаністичні ідеї витають в українському повітрі, громадськість десь більш, а десь менш активно долучається до облаштування своїх міст, до плекання їхнього духу, й це відбувається дедалі більш осмислено.


Видання «Тиждень» започаткувало проект «Приватна урбаністика» для того, щоб творити й розвивати дискурс про українські міста, популяризувати їх, ділитися враженнями про дух українських міст. Усе це також служить тому, щоб їх «обживати».

Наразі у рубриці «Приватна урбаністика» є тексти про чотири міста Хмельниччини: Юрія Даценка про Хмельницький, Меджибіж та Летичів та Анастасасії Левкової про Старокостянтинів.

Під час заходу в книгарні «Є» поспілкуємося про те, що означає осмислювати місто, на чому ґрунтуються наші враження від міст, про те, чому приватність, особисті враження від міст не менш важливі, ніж об'єктивна інформація про них, про привабливість/непривабливість міст Тернопільщини для їхніх мешканців і гостей. Також можна буде дізнатися, як стати автором «Приватної урбаністики», адже проект відкритий для всіх, хто осмислює українські міста, викладаючи свої враження від них у блогах.


Хмельницька Книгарня «Є», вул. Проскурівська, 2. Тел.: (0382) 709 792


0 коментарів

Залишити коментар

avatar