26 Квітня 2024, 14:29 | Реєстрація | Вхід
/ Дискусія про Івана Франка та єврейське питання - 23 Березня 2017

Дискусія про Івана Франка та єврейське питання

Категорія: «Події»
Дата: 23 Березня 2017 (Четвер)
Час: 19:00
Вартість: Вхід вільний
Місто: Київ
Місце: Офіс Програми імені Фулбрайта в Україні
Адреса: вул. Еспланадна, 20, офіс 904, м. «Палац спорту»
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1031


Видавництво «Критика», Інститут Критики та Програма імені Фулбрайта в Україні запрошують 23 березня 2017 року о 18:00 на дискусію «Іван Франко та єврейське питання» з нагоди виходу в світ збірника статтей за редакції проф. Алоїза Вольдана «На перехресних стежках: Іван Франко та єврейське питання у Галичині» (Київ: Критика, 2016).

Книжка, видана українською за сприяння Українського наукового інституту Гарвардського університету та підтримки Львівського представництва австрійської аґенції OeAD, містить матеріяли міжнародної наукової конференції у Віденському університеті «Іван Франко і єврейське питання у Галичині: міжкультурні зустрічі й динаміка у творчості українського письменника» – розвідки дев'яти літературознавців та істориків із Австрії, Ізраїлю, Польщі, США й України, що досліджують, яке місце посідала тема єврейства у спадщині письменника. 


Участь у дискусії візьмуть:

  • Оля Гнатюк – дослідниця української інтелектуальної історії ХХ століття, перекладачка, професорка Варшавського університету і Національного університету «Києво-Могилянська академія», членкиня правління Українського центру Міжнародного ПЕН-Клубу;
  • Григорій Грабович – літературознавець, критик, історик культури, професор катедри української літератури Гарвардського університету, президент НТШ в Америці, засновник і головний редактор видавництва та часопису «Критика», президент Інституту Критики, стипендіят Fulbright US Scholar Program, 1996–1997, National University of Kyiv-Mohyla Academy;
  • Тамара Гундорова – літературознавиця, дослідниця історії і теорії культури, членкорка НАН України, професорка та завідувачка відділу теорії літератури і компаративістики Інституту літератури ім. Шевченка НАН України, виконавча директорка Інституту Критики, стипендіятка Fulbright Scholar Program, 1997–1998, Columbia University, 2011–2012, Harvard University.
Дискутанти й дискутантки обговорять проблему анти- й/або філосемітизму Франка, його ставлення до євреїв як письменника і громадського діяча, культурне, історичне і біографічне тло Франкової рецепції єврейського питання у художніх творах і наукових та публіцистичних працях, широкий контекст ксенофобії та ксенофілії митців й інтелектуалів у модерну добу.


Зустріч відбудеться в офісі Програми імені Фулбрайта в Україні (Київ, вул. Еспланадна, 20, офіс 904, м. «Палац спорту»). Вхід вільний.

Журналістів, зацікавлених взяти коментарі в учасників заходу або отримати дотичні інформаційні матеріяли, просимо звертатись у прес-службу видавництва: press@krytyka.com.


0 коментарів

Залишити коментар

avatar