28 Березня 2024, 12:42 | Реєстрація | Вхід
/ Дискусія «Донбас, Україна, Європа» у Києві - 11 Листопада 2016

Дискусія «Донбас, Україна, Європа» у Києві

Категорія: «Події»
Дата: 11 Листопада 2016 (П'ятниця)
Час: 17:30
Вартість: Вхід вільний
Місто: Київ
Місце: Книгарня «Є»
Адреса: вул. Лисенка, 3, метро «Золоті ворота»
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 788


Київська Книгарня «Є» та Український інститут стратегій глобального розвитку і адаптації запрошують на дискусію на тему: «Донбас, Україна, Європа — між історією та пам'яттю» з нагоди презентації видань «Метафізика Донецька» та «Східноукраїнський конфлікт в контексті глобальних трансформацій», що відбудеться 11 листопада. Початок — о 18.30.

Одним із вимірів конфлікту, в епіцентрі якого сьогодні опинилася Україна, є зіткнення інтерпретацій історії. Ми дедалі чіткіше розуміємо, що історія формується в ідеологічно поляризованих дискурсах, і їх зіткнення неминучі. Історія простягається за межі людської пам'яті і формує наші уявлення про те минуле і майбутнє, які є важливими з точки зору тієї чи іншої ідеології історії сьогодні.

Однак у процесах історичного конструювання важливо, щоби пам'ять не вступала в конфлікт з історичним наративом. Постання історичної пам'яті — навколо знакових міст чи подій, персоналій та дат, міфів та споруд — це той дивний простір створення реальності, де одержуються значно більші перемоги, ніж іноді на полі бою.

Чи є Донецьк, який був заснований європейцями та став форпостом індустріальної цивілізації Модерну (хоча й у її комуністичній версії), частиною Європи? Чи він остаточно відійшов до культурного простору «русского мира»? Автори збірок «Метафізика Донецька» та «Східноукраїнський конфлікт в контексті глобальних трансформацій» (Випуск І, ІІ) пропонують поставити ці питання під час презентації зазначених видань та дискусії навколо них. Під час заходу намагатимемося визначити конфліктогенний і мобілізаційний потенціал релігійних цінностей та використання релігійної риторики під час конфлікту на Сході України.

Учасники розмови:

  • Олександр Білокобильський, доктор філософських наук, професор, фахівець із модерної раціональності, директор Київського відділення Українського інституту стратегій глобального розвитку і адаптації.
  • Ярослав Пасько, доктор філософських наук, професор, професор кафедри філософії Київського університету імені Бориса Грінченка, автор понад 80 наукових праць з проблематики громадянського суспільства, національної та регіональної ідентичності, історико-філософської тематики, вимірів філософії права та моралі.
  • Ксенія Гуржи, аспірантка кафедри філософії Донецького національного університету ім. В. Стуса (м. Вінниця), займається дослідженням міста, міфотворчості, регіонального міфу, масової культури.
  • Модератор — Руслан Халіков, кандидат філософських наук, президент Молодіжної асоціації релігієзнавців, вчений секретар Українського інституту стратегій глобального розвитку і адаптації.

Київська Книгарня «Є», вул. Лисенка, 3, метро «Золоті ворота». Тел.: (044) 235 88 54


0 коментарів

Залишити коментар

avatar