20 Квітня 2024, 11:06 | Реєстрація | Вхід
/ «Книжкові бесіди»: Дорота Тераковська «Мишка» - 10 Грудня 2015

«Книжкові бесіди»: Дорота Тераковська «Мишка»

Категорія: «Події»
Дата: 10 Грудня 2015 (Четвер)
Час: 18:30
Місто: Київ
Місце: Київська молодіжна бібліотека
Адреса: вул. Льва Толстого, 49
Рейтинг: 5.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1557


Дари Бога – це земля й небо, день і ніч, квіти й насіння, дерева, птахи… й люди. Діти – це також дари Бога, тоді, коли треба виправдати їхню появу на землі… 
Дорота Тераковська

Мінулого року за підтримки Польського Інституту у Києві побачила світ книга, яких практично нема на книжковому ринку України – повість Дороти Тераковської «Мишка» у перекладі Дзвінки Матіяш, в якій йдеться про життя родини з дитиною з синдромом  Дауна. Це художня книга, яка розкриває світ людей з  особливими потребами, які вони, як із ними комунікувати. Як їх розуміти і любити, як подолати фобії – батькам, родичам, друзям, усім…    

Дорота Тераковська (1938-2004) – польська письменниця, активна громадська  діячка, редакторка, людина доброї волі. Здобула популярність як авторка книг для дітей і молоді, в яких торкалась рідко порушуваної тематики – аборти,  проблеми дітей з особливими потребами,  стосунки дітей і батьків у сучасній родині.

«Мишка» - це художня книга, яка розкриває світ людей з особливими потребами, які вони, як із ними спілкуватися, як їх розуміти і любити, як подолати фобії – батькам, родичам, друзям, усім… 2014 року презентації книги відбулися у Києві та Львові, подія у Дніпропетровську – ще одна спроба говорити про складні речі в іншому форматі – за допомогою художньої літератури…


«Люди з особливими потребами для мене є великими вчителями любові і стосунків . Вони показали мені дорогу віри в те, що людину можна приймати і любити такою , якою вона є…»
Надія Надільна
 
«Зараз мені складно згадати, коли мені до рук потрапила «Мишка» (в оригіналі Poczwarka). Вона дуже сильно на мене подіяла. Нагадала давні дитячі страхи, коли я, приїжджаючи на канікули до дідуся, заглядала за огорожу інтернату для неповносправних і роздивлялась дітей, які були не схожі на інших. Дивувалась, що по цій вулиці чомусь люди менше ходять і не розуміла, чому мене притягують ці діти.»
Дзвінка Матіяш 
 
Люди з особливими потребами, зокрема із синдромом Дауна, тонко відчувають світ. Вони дуже артистичні. Можливо, тому вони так тягнуться до мистецтва. Героїня книги «Мишка» прагне танцювати:
 
«…Мишка випросталась і підняла вгору ручки. Підстрибнула. Відчувала, що зараз вона гнучка й легка, як стеблина квітки, і що вона справді відривається від підлоги. В дійсності вона знала, що відривається тільки всередині, але була переконана, що тато це помітить…»

 
Книжка «розмовляє» з читачем не тільки через текст, але й за допомогою візуального ряду. Чудові ілюстрації, що підсилюють «ефект читання» зробила київська художниця Наталія Пастушенко.
 
«Ми у сучасному світі звикли уніфіковувати наші потреби, і часто дратуємось, коли чуємо, що у когось потреби суттєво відрізняються, що їх є більше, що вони потребують більших наших зусиль, не лише фізичних. Але коли ми погоджуємось відгукнутись на ці потреби, робимо зусилля, щоб почути їх і задовольнити - ми, такі сучасні й уніфіковані, отримуємо новий досвід, нові емоції, нову силу. «Інші» дають нам не менше, ніж ми їм»
Діана Клочко



Київська молодіжна бібліотека запрошує Вас приєднатись до дискусійного клубу «Книжкові бесіди» і завітати на обговорення книги «Мишка» польської письменниці Дороти Тераковської, що відбудеться 10 грудня о 18.30 за адресою вул. Льва Толстого, 49.

Книги ВЖЕ чекають на Вас у відділі абонементу «Книголюб» МСМБ, що знаходиться за адресою вул. Льва Толстого, 49. Подія Вконтакті: http://vk.com/event105029270



Дискусійний клуб «Книжкові бесіди» - це група людей, які зустрічаються, щоб поговорити про книги, а також атмосфера насолоди від тексту, теплої компанії та обмін думками за філіжанкою кави.

Клуб проводиться для людей, які люблять читати і розмовляти про прочитане, знайомитися з новими авторами і літературними жанрами. Важливо: учасники не мусять вести серйозних дискусій чи знатися на літературі.

Цикл зустрічей дискусійного книжкового клубу «Книжкові бесіди» організовано Польським Інститутом у Києві


0 коментарів

Залишити коментар

avatar