24 Квітня 2024, 04:10 | Реєстрація | Вхід
/ Богдан Задура «Найгірше позаду». Презентація - 7 Вересня 2015

Богдан Задура «Найгірше позаду». Презентація

Категорія: «Події»
Дата: 07 Вересня 2015 (Понеділок)
Час: 19:30
Місто: Івано-Франківськ
Місце: галерея «Арт на Мур»
Адреса: провулок Фортечний, 1
Рейтинг: 5.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1246


У понеділок, 7 вересня, в Івано-Франківську відбудеться презентація книжки польського поета Богдана Задури «Найгірше позаду». Захід розпочнеться о 18:30 в галереї «Арт на Мур», що на провулку Фортечному, 1, «Бастіон». Книжку «Найгірше позаду» автор презентує особисто. Подія відбудеться за участі перекладача Андрія Любки. Презентація збірки – це перший візит письменника до Івано-Франківська.

В одному з найвідоміших своїх віршів Богдан Задура пише: «ніколи мене не тягнуло до старшаків… це мала бути моя компанія, а я волію гратися». І слушно: компанія Богданових перекладачів із року в рік молодшає. Колись його перекладав Дмитро Павличко. Потім Микола Рябчук. Потім Андрій Бондар. Тепер – Андрій Любка. Не сумніваюся, що незабаром знайдуться і ще молодші – ті, хто сьогодні лише вчиться ставити перші крапки над своїми першими «і». Що зовсім не означає, ніби поезія Задури «дитинна». Просто – як кожна чесна гра – вона не напускає довкола себе семантичного туману, не вдає, наче є чимось важливішим, ніж є, і не тужиться сказати більше (або менше), ніж може. Як і сам Задура не міфологізує власний образ, а зводить його до людини, зайнятої звичною щоденною справою – писанням віршів. Через це його «лірика факту» і звучить так по-людськи та водночас не дає безслідно зникнути тисячам дрібниць, з яких, власне, і складається життя. Життя, в якому все найкраще завжди попереду, а все найгірше – позаду. І в жодному разі не навпаки.
Олександр Бойченко

Фото - books-xxi.com.ua

«Найгірше позаду» пропонує увазі читача вибрані вірші з п’яти останніх збірок Богдана Задури («Питання часу», «Усе», «Нічне життя», «Воскресіння пташки» та «Крапка над і»), таким чином показуючи творчість поета у різноманітті й часовій еволюції. Задура є одним із найважливіших сучасних польських поетів. Попри 70-річний вік його називають молодим і викличним експериментатором. Життя, спогади, чорний гумор, спортивні події й телевізійні шоу, інфаркт, лікарі й ліки – у цих віршах є все, але найбільше в них щирості, простоти і вдумливої іронії. Для найширшого кола читачів.

Фото - wnp.in.ua

Богдан Задура - польський поет, прозаїк, перекладач, літературний критик, головний редактор найавторитетнішого польського часопису «Twórczość». Автор 30 збірок віршів, 7 книжок прози, лауреат багатьох літературних відзнак, зокрема – нагород імені Станіслава П’єнтака (1994) і Юзефа Чеховіча (2010), премій «Київські лаври» (2010) та Silesius (2011). Почесний громадянин міста Пулави. Перекладає з української, угорської та англійської мов. Найбільший популяризатор української літератури в Польщі. Живе у Варшаві й Пулавах.


7 вересня. Початок о 18:30. Вхід: вільний.
м. Івано-Франківськ,  галерея «Арт на Мур» («Бастіон»), провулок Фортечний, 1.


0 коментарів

Залишити коментар

avatar