29 Березня 2024, 07:10 | Реєстрація | Вхід
/ ДонКульт у Львові. Літературна програма - 18 Червня 2015

ДонКульт у Львові. Літературна програма

Категорія: «Фестивалі»
Дата: 18 Червня 2015 (Четвер)
Час: 18:00
Місто: Львів
Місце: Львівський палац мистецтв
Рейтинг: 5.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1689


З 16 по 30 червня 2015 року у Львові пройде другий Культурний форум «ДОНКУЛЬТ», що присвячений культурі та інтелектуальному потенціалу Донбасу. В рамках Форуму заплановано близько 70-ти подій у складі великої мультидисциплінарної програми, створеної в колаборації митців зі Східного регіону та львівської громади.

Одною з перших великих подій Культурного форуму «ДОНКУЛЬТ» у Львові стане найвизначніший на сьогодні проект Влада Троїцького – нова опера «КОРІОЛАН» за трагедією В. Шекспіра. Театральна програма «ДОНКУЛЬТУ» надзвичайно яскраво ілюструє трансформації, що відбуваються в українському суспільстві. Її куратором (10 подій) виступила найуспішніший український драматург Наталія Ворожбит

Лекційно-дискусійна програма «ДОНКУЛЬТУ» пропонує 24 заходи різних форматів: публічні лекції, які розглядатимуть Донбас у XIX – XX ст. з перспективи робітничої, міської історії та трансформацій прикордоння, дискусії за участі експертів з України, Польщі, Німеччини, США, Канади, на яких обговорюватимуться актуальні питання переосмислення того, чим є цей регіон, його минуле, спадщина і сучасна ситуація.

Візаульна програма представить масштабну експозицію у Львівському палаці мистецтв (вул. Коперника, 17). Виставка стане візуалізацією дискусії про історію та культуру Донбасу, комплексним дослідженням «шахтарського краю», його багатошаровості, неоднозначності та розмаїття. 

Музична програма Форуму запропонує 13 музичних подій, серед яких концерт симфонічної музики сучасних донецьких авторів «In memoriam…», вечір вільної імпровізації у виконанні музикантів зі Львова (Марк Токар), Києва (Юрій Зморович) та Донецька (Олександр Сушинський); музикальні перформанси та синтетична мистецька акція «Приготування».


Кураторкою Літературної програми «ДОНКУЛЬТУ» (9 заходів) стала Любов Якимчук – поетеса та журналістка, авторка книги «Абрикоси Донбасу».

На відвідувачів чекають літературні зустрічі, музично-поетичні перформанси, обговорення-дискусії. Серед подій – «Тур футуристів Донбасом» – вечір захопливих історій про поетів, які 1929 їздили в тур Донбасом. Результати їхньої подорожі презентують сучасні автори зі Львова, Донецька, Макіївки та Луганська.

Віктор Неборак (Львів), Іван Андрусяк (Івано-Франківська обл.), Борис Гуменюк (Тернопіль), що з різних причин мешкали на Донбасі, запрошують на розмову «Made in Donbas». Письменник і літературознавець Олег Соловей (Донецьк) проведе літературну екскурсію Донецьком у Львові – «Ґетто: вижити не можна померти».



Літературної програма
Культурного форуму «ДОНКУЛЬТ» у Львові
16-30 червня 2015 року 


Четвер, 18 червня


18:00 | Львівський палац мистецтв, вул. Коперника, 17
«Донецьке бароко». Літературна зустріч з Володимиром Рафєєнком (Донецьк). Модерує Маріанна Кіяновська (Львів)

Володимир Рафєєнко – відомий український російськомовний поет і прозаїк. Влітку 2014 був змушений покинути рідне місто – тепер мешкає в Києві. Автор п’яти романів та поеми в прозі «Флягрум», дворазовий володар «Русской премии» (2011, 2013).
Маріанна Кіяновська – письменниця, перекладач, дослідник літератури; засновниця літературної премії «Великий їжак». Має здатність дуже глибоко занурюватися в тексти та озвучувати речі, про які критики зазвичай мовчать.


П’ятниця, 19 червня


18:00 | Львівський палац мистецтв, вул. Коперника, 17
«Тур футуристів Донбасом». Вечір захопливих історій про поетів, які 1929 їздили в тур Донбасом.

Результати їхньої поїздки презентують сучасні автори: Віктор Неборак (Львів), Володимир Рафєєнко (Донецьк), Маріанна Кіяновська (Львів), Галина Крук (Львів), Олексій Чупа (Макіївка), Остап Сливинський (Львів), Катерина Міхаліцина (Львів), Григорій Семенчук (Львів), Юлія Мусаковська (Львів). Розповідає історії Любов Якимчук (Луганськ).

Весна 1929. Група футуристів здійснює тур індустріальним Донбасом – Сталіне (Донецьк), Макіївка, Горлівка, Артемівськ та кілька маленьких селищ. Вони зустрічаються у клубах із шахтарями та робітниками, читають їм вірші, фотографують та навіть спускаються в шахти. Як і для чого це було? І скільки коштувало тоді людське життя?


Субота, 20 червня


18:00 | Львівський палац мистецтв, вул. Коперника, 17
Музично-поетичний перформанс «Розкладання» від Любові Якимчук (Луганськ) та Марка Токаря (Львів)

Про війну вірші можуть бути лише голі, як дроти без ізоляції, дуже прості, але з чіткими деталями. Ці вірші як злочин, про який соромно згадувати, вони як ці щоденні вбивства – без прикрас. Слова, що розкладаються на звуки, як ці розкладені тіла, розкладені міста, розкладена країна… Але так не може бути завжди, тому вони складаються. Поезія і музика як любов, що збирає цей світ докупи. Музика, що говорить мовою людей, і поезія, яка є лише звуком.

Любов Якимчук – поетка та журналістка. Авторка поетичних збірок «як МОДА» та «Абрикоси Донбасу». Її вірші виконують вокалісти Мар’яна Садовська та Олеся Здоровецька.
Марк Токар – український імпровізуючий контрабасист, що грає в Америці та Європі. Перший український контрабасист, що грав на Chicago Jazz Festival.
Якимчук і Токар виступають в дуеті з 2009 року.


Неділя, 21 червня


13:00 | «Дзиґа», вул. Вірменська, 35
Синтетична мистецька акція «Приготування». Музика Богдана Сегіна (Львів), текстове наповнення, дія Остапа Сливинського (Львів)

«Приготування» – це приготування до найгіршого: втрати дому, поневірянь, страждання, смерті. У фокусі події – момент, коли в потік розміреного, обставленого речами, ритмізованого приватними ритуалами і звичками життя вривається війна, міняючи місцями всі вартості та пріоритети, висуваючи на перший план життєво важливі подробиці (їжа, ліки, тепло, предмети гігієни, документи...) і тимчасово позбавляючи ваги ідеї та абстракції.

Музична складова акції – це живе виконання твору для препарованого фортепіано та магнітної стрічки. Текстова складова – уривки спогадів письменників, що пережили війну на Балканах: облогу Сараєво, бомбардування Белграда тощо (Мілісав Савич, Семездін Мехмединович, Міленко Єрґович), та вірші (Йосип Ості, Остап Сливинський). Дія, що супроводжує музику та текст – це прості, ощадливі, «життєво необхідні» рухи, рухи в замкнутому, клаустрофобічному просторі. Це – приготування, приготування саме в собі, як послідовність жестів, що мають приглушити страх.


18:00 | Львівський палац мистецтв, вул. Коперника, 17
Зустріч із письменником Олексієм Чупою (Макіївка)

Олексій Чупа – письменник, який зовсім недавно працював машиністом металургійної фабрики. Минулого літа Чупа виїхав з Донецької області та змінив своє життя. Наразі він мешкає у Варшаві на письменницькій стипендії Міністра культури і національної спадщини Республіки Польща «Gaude Polonia». Автор трьох прозових і трьох поетичних книг.
Олексій є представником покоління, яке є «сполучною ланкою» Донбасу із сучасною Україною, і часто саме на Донеччині розгортаються події його прозових творів.


Понеділок, 22 червня


18:00 | Львівський палац мистецтв, вул. Коперника, 17
Літературна зустріч із Оленою Стяжкіною (Донецьк)

Олена Стяжкіна – українська письменниця, журналіст, історик. Професор кафедри історії слов’ян Донецького університету. Авторка більше десятка книг, виданих в Україні та в Росії.
Її роман «Купуйте бублики» став одним із переможців конкурсу «Коронація слова». За книгу оповідань «Один талант» отримала «Русскую премию» (2014). Цікаво, що до фінальної версії цієї книги, яка нещодавно вийшла в російському видавництві «АСТ», потрапили оповідання на тему Майдану, із якими тепер знайомляться росіяни. Стяжкіна є активним коментатором подій на Донеччині та Луганщині та бажаний гість багатьох ЗМІ.

Вівторок, 23 червня


18:00 | Львівський палац мистецтв, вул. Коперника, 17
«Made in Donbas». Розмова авторів, які з різних причин мешкали на Донбасі. 

Віктор Неборак (Львів) – поет, прозаїк, літературознавець, перекладач, есеїст. Учасник славного літугрупування «Бу-Ба-Бу» та майстерні «Пси Святого Юра». Автор знаменитої поетичної «книжки-карнавалу» «Літаюча голова» та багатьох інших художніх та літературно-критичних видань. Один з найпомітніших літературних проектів Неборака – серія літературних вечорів «Третє тисячоліття». 
Співтворець літературно-критичного проекту «Сектор критики». На Луганщині Неборак працював вчителем літератури.

Іван Андрусяк (Івано-Франківська обл.) – письменник, літературний критик, перекладач, видавець. Автор більш як сорока художніх книг для дорослих та дітей, серед яких неперевершена «Звіряча абетка» та «Вісім днів із життя Бурундука». Андрусяк без перебільшення є улюбленим поетом багатьох дітей, утім, і для дорослих він написав немало цікавого. Якийсь час мешкав у Луганську, де працював на радіо.

Борис Гуменюк (Тернопіль) – поет, прозаїк, заступник командира батальйону ОУН. Автор трьох прозових та двох поетичних книжок. Непересічною подією в українському літературному процесі стала його книжка «Вірші з війни» (2014, 2015 – перевидання), тексти якої є справжнім документом часу. Бере активну участь у воєнних діях на Донбасі.


Четвер, 25 червня


18:00 | Львівський палац мистецтв, вул. Коперника, 17
Літературна зустріч із Оленою Степовою (Луганська обл.)

Олена Степова – письменниця, правозахисник, популярний блоґер, дописи якої читають десятки тисяч користувачів соцмереж. Мешкає на прифронтових територіях. Степова є одним із найважливіших голосів, що говорить наживо та з місця подій. Авторка трьох книжок: «Все буде Україна» (вийшла за сприяння письменниці Людмили Уліцької), «Все буде Україна, або Степові історії з зони АТО», «Автобіографія війни». У своїх книжках розділяє кінець АТО і початок війни.


Субота, 27 червня


12:00 | Львівський палац мистецтв, вул. Коперника, 17
«Ґетто: вижити не можна померти». Літературна екскурсія Донецьком у Львові. Проводить Олег Соловей (Донецьк).

Ця екскурсія не є можливою в окупованому та напівзруйнованому Донецьку, тому ми пропонуємо здійснити її у географічно протилежній частині України — у Львові. Ви дізнаєтеся про письменників, життя яких було пов’язане з Донецьком, і які мали непрості стосунки з цим містом. Це такі автори, як Василь Стус, Іван Дзюба, Олекса Тихий, Галина Гордасевич, Станіслав Цетляк, Дмитро Білий та Левко Скрипник.

Екскурсію проведе Олег Соловей, український письменник, критик, літературознавець. Кандидат філологічних наук. Викладач Донецького університету. Автор понад десятка художніх і трьох літературно-критичних книг. Збірка критики Солов’я, що симптоматично називається «Оборонні бої», і поетична книжка «Час убивць» вийшли 2013, задовго до воєнних подій в Україні.



16-30 червня. Вхід на заходи - вільний.
Усі події літературної програми відбудуться у Львівському палаці мистецтв (вул. Коперника, 17) за винятком мистецької акції «Приготування» («Дзиґа», вул. Вірменська, 35)

Літературна програма на сайті «ДОНКУЛЬТУ»: http://www.dofa.fund/#!---/cl7g


0 коментарів

Залишити коментар

avatar