29 Квітня 2024, 22:31 | Реєстрація | Вхід
/ Пішохідна екскурсія «Київ футуристський» - 16 Травня 2015

Пішохідна екскурсія «Київ футуристський»

Категорія: «Події»
Дата: 16 Травня 2015 (Субота)
Час: 13:00
Вартість: 50 грн.
Місто: Київ
Місце: Музей-квартира Миколи Бажана
Адреса: вул. Терещенківська, 5, кв. 5
Рейтинг: 5.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1079


У суботу, 16 травня, з нагоди Міжнародного дня музеїв та до 100-річчя українського футуризму Київський літературно-меморіальний музей-квартира Миколи Бажана запрошує на пішохідну екскурсію «Київ футуристський».

Маршрут охопить футуристські локації в центрі Києва. Через 100 років учасники зможуть повторити київські шляхи письменників Михайля Семенка, Гео Шкурупія, Миколи Бажана, режисерів Леся Курбаса і Марка Терещенка, художників Вадима Меллера, Майї Симашкевич, Георгія Дубінського та інших представників українського авангарду.

Учасники екскурсії «відвідають» вистави в Мистецькому об’єднанні «Березіль» і театрі імені Гната Михайличенка, «побувають» на літературних вечорах у Першому державному драматичному театрі ім. Т. Г. Шевченка, де «маладці від панфутуризму» нерідко влаштовували скандали.

Журналістам буде особливо цікаво «заглянути» в редакцію київської газети «Пролетарська правда» та клуб робкорів ім. Спиридонова на виступ Володимира Маяковського, погортати ілюстрований двотижневий журнал «Глобус» — прототип американського Newsweek, мініатюрні книжечки з бібліотеки «Пролетарської правди», зайти на чергові збори Асоціації панфутуристів у помешканні редакції губернської газети «Більшовик».


Екскурсія розповість не лише про офіційне і творче життя українських футуристів, а й про літературний побут 1920-х років. Київські квартири Михайля Семенка, Гео Шкурупія, Миколи Бажана, літературний салон сестер Лещинських, про який сусіди регулярно доносили в органи, — цікава і досі маловідома сторінка історії українського футуризму.

Всеукраїнське фотокіноуправління і редакція журналу «Кіно», першого в Радянському Союзі журналу про кінематограф, доповнять розповідь про пошуки літератури, театру й кіно в галузі авангардного мистецтва.

Екскурсію проведе Ярина Цимбал, літературознавець, дослідниця українського авангарду, науковий співробітник Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України.


16 травня. Початок о 12:00. Тривалість: 1 год. Вартість: 50 грн.
Кількість місць обмежено. Запис на екскурсію «Київ футуристський» за тел. (044) 234 62 88.
Місце зустрічі: Київський літературно-меморіальний музей-квартира Миколи Бажана
Адреса: вул. Терещенківська, 5, кв. 5.


0 коментарів

Залишити коментар

avatar