16 Квітня 2024, 19:20 | Реєстрація | Вхід
/ Поетичний вечір «Легендарне покоління» - 10 Травня 2015

Поетичний вечір «Легендарне покоління»

Категорія: «Події»
Дата: 10 Травня 2015 (Неділя)
Час: 19:00
Вартість: від 50 грн.
Місто: Львів
Місце: Театр імені Марії Заньковецької
Адреса: вул. Лесі Українки, 1
Рейтинг: 5.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1842


10 травня у львовському Театр імені Марії Заньковецької відбудеться поетичний вечір «Легендарне покоління». На одній сцені вперше зберуться поети-вісімдесятники.

Власні вірші читатимуть: Юрій Андрухович, Костянтин Москалець, Віктор Неборак, Василь Герасим’юк, Наталка Білоцерківець, Юрій Буряк, Ярослав Довган, Олександр Ірванець, Іван Малкович, Петро Мідянка, Людмила Таран, Тарас Федюк, Володимир Цибулько.

Модераторами заходу виступлять Соломія Чубай та Віктор Неборак.


Вісімдесятники — ґенерація в українській літературі, яка заявила про себе в другій половині 80-х років. Вісімдесятники, на думку Володимира Єшкілєва, створила першу в історії повоєнної української літератури опозицію традиціоналістському дискурсу не у вигляді опору окремих особистостей, а як феномен нового літературного покоління. Дискурсивно цей феномен можна розмежувати на постмодерну та неомодерну складову. На творчості «вісімдесятників» позначився суспільний злам початку 90-х років, що породив так звану «карнавальну рефлексію» в творах представників покоління (Бу-Ба-Бу, ЛуГоСад, «Пси святого Юра»).

Для «вісімдесятників» властива орієнтація на здобутки європейської культури, особливо на літературу поставстрійського культурного простору XX століття (зокрема: Ґеорґ Тракль, Франц Кафка, Мілан Кундера). За Володимиром Єшкілєвим, неомодерна складова «вісімдесятництва» виявилась більш органічною щодо поточної літературної ситуації в Україні, аніж рефлективний постмодерний простір. В межах неомодерної складової відбувається своєрідна компенсація втрат української літератури, що пов'язані з її ізоляцією та маргіналізацією в радянськй період.

Створенню своєрідного канону письменників, приналежних до покоління «вісімдесятників» посприяла також однойменна антологія, упорядкована Ігорем Римаруком та видана в 1990 році в Едмонтоні. Переглянути антологію - http://litcentr.in.ua/visimdesjatniki.pdf


10 травня. Початок о 18:00. Вартість квитка: від 50 грн.
Квитки можна придбати в касах театру ім. Марії Заньковецької та на «Дзизі».

м. Львів, Театр імені Марії Заньковецької, вул. Лесі Українки, 1


0 коментарів

Залишити коментар

avatar