20 Квітня 2024, 17:48 | Реєстрація | Вхід
/ Курс «Сценарна та драматургічна майстерність». - 24 Жовтня 2014

Курс «Сценарна та драматургічна майстерність».

Категорія: «Курси та лекції»
Дата: 24 Жовтня 2014 (П'ятниця)
Час: 12:45
Рейтинг: 5.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1519





Творче об`єднання «Лісова Брама» запрошує драматургів, сценаристів та тих, хто тільки починає свій шлях у даних напрямках, на інноваційний курс «Сценарна та драматургічна майстерність».

На відміну від традиційних методик викладання, що орієнтуються на суто літературні теоретичні постулати і практичні вправи, цей Інноваційний курс базується на фундаментальних складових театрального мистецтва: акторській майстерності та режисурі. 

Це означає, що будь-який задум, запропонований студентом в якості ядра майбутнього твору, буде перевірятися, шліфуватися і захищатися самим студентом і його колегами в умовах конкретного сценічного втілення запропонованої ідеї на основі етюдної практики реалістичного театру. 

«Этюд» в реалістичному театрі – це шматок життя тривалістю від 3 до 20 хвилин, придуманий, поставлений та прожитий виконавцем (та його колегами) на сцені. Тобто, будь-яке твердження або явище, – котрі містяться або стверджуються у кожній конкретній ідеї автора твору, – будуть проходити випробування реальним сценічним життям – від стану задуму до акторського виконання. Що саме по собі вже виключає графоманію як явище, котрим грішать початківці в літературі. При цьому ДІЙОВИЙ АНАЛІЗ стане основним підґрунтям як у загальному навчальному процесі, так і в індивідуальній практичній роботі по створенню сценаріїв та п’єс.

«Дійовим аналізом» в театральному та кіномистецтві називають визначення причин, мотивів, а також оцінку та ідентифікацію наслідків всього психофізіологічного та мотиваційного ланцюжку процесу здійснення вчинку персонажем в конфлікті. Дійовий аналіз – це аналіз ДІЇ, котра веде конфлікт, це та сама нитка Аріадни в будь- якому виді мистецтва, котре базується на відображенні конфлікту, породженого вчинками людини. Саме дійовий аналіз унеможливлює літературну брехню в будь-якому творі – бо є по суті криміналістично точним аналізом ФАКТУ, який народжує мотив, вчинок і, зрештою, конфлікт твору.

Ступінь обдарованості та схильності студента до акторської майстерності і режисури значення не мають, оскільки головним результатом подібної сценічної практики є цілковите занурення студентом у правду життя вигаданих ним персонажів, а не тиражування вистави, здійсненої на цій основі (хоч створення повномасштабної вистави, котра буде результатом етюдної проробки ідей, запропонованих студентами, не виключається). 

Автор курсу: Лесь Ярославович Верещак - викладач Укртелерадіопрес інституту, режисер, драматург, член Національної спілки письменників України.
Викладачі курсу: професійні сценаристи, драматурги, режисери.

Курс стартує на початку листопада.
Орієнтовна тривалість курсу – 1 рік.

Місце проведення: Київ. Адреса проведення буде повідомлена зареєстрованим учасникам.
Кількість занять на тиждень, дні та години занять будуть визначатися самими учасниками на першій зустрічі.

Організаційний внесок за місяць навчання – 300 грн.
Для реєстрації на курс необхідно заповнити анкету - https://docs.google.com/forms/d/1piXTajOuXfUXAKrUSjiKPv_78joHn0-DfbkNDrsjJZI


Організатори: Творче об`єднання «Лісова Брама» під патронатом Всеукраїнського благодійного фонду «Гільдія драматургів України»
Контакти організаторів: Тел. (063) 897 49 57 (Марина), e-mail: lisovabrama@ukr.net
Інтернет-сторінки: www.lisovabrama.nethouse.ua, facebook.com/LisovaBrama, vk.com/lisovabrama


0 коментарів

Залишити коментар

avatar