28 Березня 2024, 15:56 | Реєстрація | Вхід
/ 16 жовтня: Тадеуш Боровський «У нас, в Аушвіці…». Ришард Капусцінський «Імператор. Шахіншах». (м.Київ) - 15 Жовтня 2014

16 жовтня: Тадеуш Боровський «У нас, в Аушвіці…». Ришард Капусцінський «Імператор. Шахіншах». (м.Київ)

Категорія: «Події»
Дата: 15 Жовтня 2014 (Середа)
Час: 11:59
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1270



Книгарня «Є» та видавництво Книги ХХІ 16 жовтня запрошують на презентацію книг Тадеуша Боровського «У нас, в Аушвіці…» і Ришарда Капусцінського «Імператор. Шахіншах»



Наприкінці серпня у чернівецькому видавництві «Книги – ХХІ» побачила світ збірка концтабірних оповідань народженого в Житомирі польського письменника Тадеуша Боровського (1922—1951) під назвою «У нас, в Аушвіці...».

Після репатріації в 1932 році його родина оселилась у Варшаві. Там, в умовах німецької окупації, Тадеуш Боровський розпочав літературну діяльність, видавши в підпіллі свою першу збірку віршів «Будь-де земля...». 1943 року він був арештований і потрапив до табірного комплексу Аушвіц-Біркенау. Перебування в таборах (після Аушвіца були ще Даутмерген і Дахау) перетворило Боровського з поета-початківця на геніального прозаїка, який вирішив донести до читачів найгіркішу правду про поведінку людини за колючим дротом. На думку дослідників, ні з погляду відвертості, ні за рівнем художньої майстерності, з якою Боровський висловлює цю правду, його оповідання не мають аналогів у світовій літературі на табірну тему.



Ришард Капусцінський «Імператор. Шахіншах»

«Імператор репортажу», «журналіст століття», найвидаваніший у світі польський автор, лавреат численних міжнародних премій Ришард Капусцінський (1932–2007) бачив, за власними словами, 27 революцій у країнах Третього Світу. Дві з них – етіопська та іранська – знайшли відображення в «Імператорі» та «Шахіншаху». Написані зовсім по-різному з погляду літературної форми, твори ці на рівні змісту демонструють певні спільні риси. Нахабні зловживання з боку влади, наростання народного гніву, бунт, самоорганізація і взаємодопомога громадян, повалення режиму, а потім – безпорадність нової влади, хаос та інші невеселі і, на жаль, надто добре знані українському читачеві речі.



Презентуватиме видання Олександр Бойченко
Модератор зустрічі — Андрій Бондар

Захід відбудеться за підтримки Посольства Республіки Польща у Києві.

16 жовтня. Початок о 18:00. Вхід вільний. Адреса книгарні «Є»: м. Київ, вул. Лисенка, 3


0 коментарів

Залишити коментар

avatar