18 Квітня 2024, 06:41 | Реєстрація | Вхід
/ 18 жовтня: «Ukrajinci – čtěte»: Ірина Цілик читає Квєту Легатову (м. Київ) - 14 Жовтня 2013

18 жовтня: «Ukrajinci – čtěte»: Ірина Цілик читає Квєту Легатову (м. Київ)

Категорія: «Події»
Дата: 14 Жовтня 2013 (Понеділок)
Час: 12:43
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1132



18 жовтня Чеський центр у Києві радий запросити Вас на літературні читання у рамках циклу зустрічей «Ukrajinci – čtěte». Цього разу молода українська письменниця та режисерка Ірина Цілик читатиме та говоритиме про найвідоміший роман Квєти Леґатової «Гануля. Йозина дружина».



Квєта Леґатова (Вера Гофманова, 3 листопада 1919 – 22 грудня 2012) – чеська письменниця та драматург, відома українським читачам завдяки виданню книги «Гануля. Йозина дружина» (Темпора, 2012) у перекладі Тетяни Окопної. Крім того Леґатова є авторкою роману для дітей «Корда Даброва» (Korda Dabrová , 1961), збірки оповідань «Желари» (Želary, 2001), «Повернення до Желар» (Návraty do Želar, 2005), «Ніщо не є таким простим» (Nic není tak prosté, 2006). 

Як можна бачити з назв її творів, невеличке село Желари – своєрідний географічно-символічний центр її тонких історій. Невипадково картинність та сюжетність оповіді стала спонукою для створення фільму за книгою «Гануля. Йозина дружина».

«Події, зображені в повісті відомої чеської авторки Квєти Леґатової, відбуваються в глухому гірському селі у роки Другої світової війни. У центрі оповіді – історія молодої лікарки, яка, переховуючись від переслідувань нацистів, потрапляє в середовище, разюче відмінне від звичного для неї міського, і саме тут по-новому відкриває себе…»

З анотації до українського видання


Герої Ірини та особливий досвід природно перелаються із історіями Квєти Леґатової, адже і тут, і там присутні села та хутори, крихітні людські спільноти, що живуть за власними, більш прадавніми законами. Серед усього цього розмаю людина може бути або дуже самотня, або навпаки знайти себе – історії покажуть… 

Ірина Цілик (18 листопада 1982) – українська письменниця та режисерка. Авторка поетичної книжки «Ці» (2007), повісті «Післявчора» (2008), збірки оповідань «Родимки» (2012).

Її стрічка «Помин» (2012) отримала низку українських відзнак, брала участь у показах та конкурсних програмах на МКФ "Berlinale" (Німеччина), «ONE SHOT» (Вірменія), МКФ «FEST» (Португалія), МКФ «Фестиваль фестивалей» (Росія).





0 коментарів

Залишити коментар

avatar