28 Березня 2024, 12:52 | Реєстрація | Вхід
/ Проходить благодійна Акція "Українські книжки - сільським бібліотекам" - 15 Жовтня 2012

Проходить благодійна Акція "Українські книжки - сільським бібліотекам"

Категорія: «Новини»
Дата: 15 Жовтня 2012 (Понеділок)
Час: 12:44
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1202


З 1 жовтня по 1-ше грудня у Львові та Львівській області проходить благодійна Акція «Українські книжки – сільським бібліотекам».

Опис благодійної акції.

Час проведення: 1 жовтня – 1 грудня 2012 р.

Місця проведення: м. Львів і Львівська область: школи, бібліотеки, ВНЗ, заклади культури.

Залучені партнери: органи місцевого самоврядування, неурядові організації, благодійні фонди, профкоми студентів ВНЗ, заклади культури, заклади освіти, видавництва та книготорговельні структури м. Львова та Львівської області, партнерські ЗМІ.

Завдання: Зібрати в межах благодійної акції не менше 25 тисяч українських книжок – художньої та пізнавальної літератури – з метою поповнення книжкових фондів сільських бібліотек Львівщини.

Привернути увагу громадськості, політичних та культурних діячів до проблем інтелектуального розвитку осіб, що проживають у сільській місцевості; розширити доступ мешканців села до інформації через книгу.

Популяризувати серед дітей та молоді із сільської місцевості читання як основний засіб отримання знань та корисний і цікавий спосіб проведення дозвілля шляхом організації зустрічей із українськими письменниками та видавцями.

Цільова аудиторія (отримувачі): Мешканці 22 сіл у Львівській області різної вікової категорії



Опис проблеми: У Львівської області 1335 бібліотек, з них 1145 – у сільській місцевості, що становить майже 86 %. Згідно з інформацією на основі «Зведення річних звітів про діяльність бібліотек сфери управління Міністерства культури України» протягом 2009-2010 рр. у бібліотеках сільської місцевості у всіх областях України спостерігається зменшення кількості користувачів. 

Станом на 01.01.2012, за даними Львівської обласної універсальної наукової бібліотеки, в сільських бібліотеках-філіях зареєстровано 518200 читачів, що становить лише 52% мешканців. 

Основною причиною такої ситуації фахівці вважають незадовільний стан фондів книгозбірень, що не відповідають потребам сьогодення. Опитування бібліотекарів Львівщини свідчать, що у більшості сільських бібліотек фонди за останні 20 років практично не оновлювалися, за винятком підручників, які становлять понад 90%. 

На оновлення фондів однієї сільської бібліотеки Львівського регіону припадає в середньому 892 грн. на рік. Ці кошти, в основному, використовують на передплату періодичних видань. Загальній фонд всіх сільських бібліотек області в рік поповнюється 63 400 т.зв. фондодокументами (книжки, періодичні видання, аудіокниги тощо), отже кожна сільська бібліотека на рік отримує їх всього 55! Така ситуація ставить сільські бібліотеки на межу виживання, а мешканців села позбавляє однієї з небагатьох можливостей доступу до інформації. 

Так з 2010 року в селах взагалі закрили 21 бібліотеку-філію. Разом з тим, сьогодні бібліотека у селі залишилась практично єдиним доступним осередком культурного життя. Мешканці села, зокрема діти, не мають доступу до сучасних видань художньої та пізнавальної літератури, а отже, не зі своєї вини позбавлені можливості культурно, інтелектуально та духовно розвиватися. 


Група Акції у Facebook: http://www.facebook.com/UkrainskiKnizkiSilskimBibliotekam


0 коментарів

Залишити коментар

avatar