29 Березня 2024, 14:50 | Реєстрація | Вхід
/ Поетичні шедеври Транстрьомера на 19-му Форумі видавців. - 11 Липня 2012

Поетичні шедеври Транстрьомера на 19-му Форумі видавців.

Категорія: «Новини»
Дата: 11 Липня 2012 (Середа)
Час: 11:38
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1131




Спогади бачать мене
Червневий ранок, ще вставати рано,
але запізно, аби знов заснути.
Я мушу вийти з дому в зелень, повну
спогадів, що мене проводять поглядом.
Їх не помітно, бо вони зливаються
із фоном, бездоганні хамелеони.
Вони так близько – чую їхнє дихання,
хоча птахи співають так оглушливо.

Вперше в Україні, у межах 19-го Форуму видавців, відбудеться постановка за віршами найвідомішого шведського поета, Нобелівського лауреата Тумаса Транстрьомера, який грає словами й образами так, наче пише музику.

«Леіф Ульсен, добрий друг Тумаса Транстрьомера, читатиме вірші поета під звукові імпровізації українських музикантів. Такі акції вже відбувалися у багатьох країнах світу. І кожного разу Леіф обирає нові твори для постановки. В Україні таке відбуватиметься вперше і готується спеціально до Форуму видавців, – розповідає Лев Грицюк, який перекладає твори Транстрьомера українською спеціально до постановки. – Ці вірші також стануть першими напрацюваннями для збірки його поезії, яку ми плануємо видати разом із Юлією Мусаковською (перекладачка)».

Понад 20 років у світі пророкували Нобелівську премію саме Тумасу Транстрьомеру. Щороку перед оголошенням натовпи журналістів чатували під квартирою шведського автора і, нарешті, цього разу очікування себе виправдали.

«Нобелівську премію просто так не отримують, повинне бути якесь важливе відкриття, як і у фізиці та інших галузях. Якщо говорити про шведську поезію, то Тумас Транстрьомер один із перших авторів, на ім’я якого натрапляєш, коли занурюєшся у літературу Швеції. У своїй першій збірці «17 віршів» він поєднав сюрреалізм із античними формами, чого раніше ніхто не робив. Окрім того, має просто прекрасні хайку», – пояснює Лев Грицюк.

На жаль, сам Тумас на Форум видавців та постановку за своїми віршами не зможе приїхати у зв’язку зі станом здоров’я, проте щирі вітання для українських читачів Леіф Ульсен від нього таки привезе.

Хто саме створюватиме супровідні музичні імпровізації поки що залишимо в таємниці. Скажемо тільки, що поєднання таких двох елементів творчості як поезія та музика не залишать байдужими гостей. Адже творить свою особливу магію, підсилену сюрреалізмом та античністю поета.

І хайку на завершення.

Ніч тече собі
зі сходу на захід у
темпі місяця.

Джерело: Сайт Форуму видавців.



0 коментарів

Залишити коментар

avatar