27 Квітня 2024, 00:37 | Реєстрація | Вхід
/ Презентація «Бандерштатної антології» у Києві - 22 Березня 2015

Презентація «Бандерштатної антології» у Києві

Категорія: «Події»
Дата: 22 Березня 2015 (Неділя)
Час: 18:00
Місто: Київ
Місце: Видавництво «Смолоскип»
Адреса: вул. Межгірська 21, 3-й поверх
Рейтинг: 5.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 989


22 березня у Києві відбудеться презентація «Бандерштатної антології»

Улюблені автори, бандерштатні вірші і фестивальний настрій під звучання літературно-музичного дуету «Се-Бо Світ» із Сергієм та Світланою Богдан чекають на всіх! 

Учасники презентації: Павло Коробчук, Любов Якимчук, Вікторія Литвак, Олександр Шумілін, Ганна Луцюк, Юхим Дишкант, Олеся Мамчич, Світлана Богдан, Галина Танай,  Оксана Яблонська, Тетяна Бондар, Анастасія Дмитрук, Валентина Петрук, Оксана Гаджій, Лесик Панасюк, Ганна Луцюк. Модерує – Павло Коробчук.



«Бандерштатна антологія»

Антологія укладена з творів учасників літературної сцени «Бандерштату». Географія «антологістів» напрочуд широка: Львів, Харків, Київ, Луганськ, Івано-Франківськ, Дніпропетровськ, Луцьк і т. д. На сторінках видання представлено всі вікові категорії поетів, у кожного з яких свій неповторний творчий почерк. Щемлива лірика, гостра публіцистика, усміхнена іронія, солоний сарказм… Усе це є в антології. Сподіваємося, кожен з читачів обере для себе вірші й авторів для серця і душі. І не лише на сьогодні, але й на все життя.


Фестивальний казан

Ця книга задумалась давно, мала бути фестивальна, вишита мандрівками по українських просторах, польова і строката. Мала бути із запахом стиглого літа на «Бандерштаті» та із заримованим спокоєм рідної землі. А огризки занепокоєння державою, яка «ще не вмерла / тільки так у коматозному хронічно важкому стані» мали висмикувати читача з комфортної хати, що за традицією завжди скраю, і надихати на боротьбу із системою.

Але «ми цей рік зустрічали/ а він війну/ вніс на руках», тому вірші у збірці зболені Україною і пахнуть шинами. Зазвичай на літературній сцені протягом усіх 7 років читалась тихоніжна, інколи голосно-драйова, інколи по-котячому тепла, інколи по-їжачому гостра, але завжди потужна поезія з нечастим домішуванням громадянської лірики. Хоча учасники фестивальної тусовки задовго до 2014 року відчували загрозу: Оксана Гундер зачитувала «ми завтра повернемося з війни» і обіцяла «а я піду гармати присипляти», а Павло Коробчук горланив свій відомий широким масам вірш «Скромний працівник спецпідрозділу». Що і збулося. Як виявилося, поетична каста – одна з найактивніших: учасники антології «відзначилися» під час Майдану, волонтерили, готували коктейлі, сиділи в СІЗО, були у кримському полоні, а зараз навідуються у зону АТО з віршами, а то й зі зброєю.

Я дуже рада, що слова цих авторів вросли у папір саме у такому складі. Рада, що вони з 2008 року неодноразово приїжджали на Бандерштат із усіх закутків України: Львів, Харків, Луганськ, Франківськ, Дніпропетровськ і Київ. Тут зібралися різні люди з різними малюнками на долонях, внутрішніми химерами та рівнем письменства. Але не побоюся заявити, що «Бандерштатна антологія» увібрала в себе найживішу поезію, що зчитана з рідних гір, степів і морів за останні роки. Живу, пульсуючу і відверту «будь обережна / усе, чим можна порізатись / тримай біля ліжка / і ріж, коли треба, ріж / але виживи».

Ганна Луцюк (упорядкування)


22 березня. Початок о 17:00. Вхід: вільный.
Адреса: вул. Межгірська 21, 3-й поверх (Смолоскип).


0 коментарів

Залишити коментар

avatar