20 Квітня 2024, 12:39 | Реєстрація | Вхід
/ «МАЙДАН: дистанція Словом»: тиждень до старту - 27 Лютого 2015

«МАЙДАН: дистанція Словом»: тиждень до старту

Категорія: «Події»
Дата: 27 Лютого 2015 (П'ятниця)
Час: 18:00
Місто: Запоріжжя
Рейтинг: 5.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1686


Поетично-драматургійний проект, орієнтований на художні твори з тематикою Революції Гідності та поточної вітчизняної війни, оголосив склад учасників.

Наприкінці грудня організатори проекту «МАЙДАН: дистанція словом» оголосили про відбір поетичних текстів, присвячених Революції Гідності та російсько-українській війні 2014-2015 рр. Паралельно мали бути обрані твори цієї ж тематики за підсумками останніх конкурсів сучасної драматургії. Наразі вже відомий склад авторів.

27 лютого о 17.00 на сцені Нового театру відбудуться читки п’єс:


1. «Жінки та снайпер» (Тетяна Кіценко, Київ). Твір пропонує нам подивитися на події Революції Гідності крізь призму родини, де чоловік і дружина опинилися по різні боки барикад. Конфлікт загострюється, коли виявляється, що чоловік – снайпер ВСУ, не бачить моральної дилеми в тому, щоб відкрити вогонь по протестувальникам.

2. «Українське …лядство» (автор Максим Черниш, Київ), що у сатиричній формі звертається до підвалин українського національного характеру, його особливостей та вад, які серед іншого вплинули на хід сучасних події. 

3. «Привези мені зі Львова те чого в Запоріжжі немає» (автор Анастасія Косодій, Запоріжжя), занурює нас у фантасмагорійні події, що відбуваються на тлі сучасної  російської-української війни. Персонажі п’єси – українські вояки, волонтери, провінційні політики та істоти, що здатні виконати будь-яке бажання людини.

4. «Багато інших слів» (автор Олесь Барліг, Запоріжжя) написана спеціально для проекту «МАЙДАН: дистанція Словом», а відліком подій у ній стає трагедія у Іловайському котлі в серпні 2014 року.



28 лютого о 13.00 в галереї сучасного мистецтва «КалендАрт» відбудуться поетичні  читання і презентації брошури із текстами авторів, що є підготовчим етапом у випуску повноцінної збірки вихід якої запланований на літо 2015 року. В брошурі представлені вірші Міська Фідченка, Олександри Новгородової, Юрія Строканя, Наталії Боровик, Антона Полуніна, Тетяни Власової, Олександра Авербуха, Оксани Куценко і фрагменти п’єс учасників драматургійної складової проекту. Після поетичних читань передбачена дискусія між митцями і громадськістю.



Всі ці заходи пройдуть за адресою Запоріжжя, проспект Металургів, 1-А, палац культури ім. Кірова. А 21 березня в межах закриття експозиції «Передчуття» Мистецька рефлексія до, під час і опісля Майдану 2013-14 рр» в Запорізькому обласному художньому музеї організатори проекту «МАЙДАН: дистанція Словом» запрошують усіх бажаючих на вільний літературний мікрофон.


Автор фото: Євген Лесков

Проект «МАЙДАН: дистанція Словом» ставить за мету представити кращі поетичні і драматургійні зразки, що виникли як реакція на Революцію гідності та вітчизняну війну 2014 року. Не менш важливим завданням є запросити широку громадськість і представників творчого процесу до дискусії навколо художньої вартості цих творів й головних складностей у реагуванні мистецтва на актуальні соціальні процеси.

Організатори проекту так пояснюють його сутність:

«Події з листопада 2013 року по поточну мить не могли залишити осторонь авторів художніх творів. За останній час виник чималий масив текстів, що осмислюють процеси, свідками і учасниками яких стаємо ми всі. Враховуючи останній фактор – емоційна оцінка цих творів нерідко переважає над художньою. Проект покликаний не лише представити вибірку поезій і п’єс, а у першу чергу вже зараз, у ці буремні часи, звернути увагу на їхню мистецьку цінність, адже колись (можливо невдовзі) перед нами постане вибір: які з цих творів ми беремо до культурної спадщини, а які не пройдуть цієї селекції. Й не відомо чий вибір стане вирішальним: літературознавців і критиків чи звичайних читачів, адже не варто недооцінювати можливостей колективної пам’яті»


0 коментарів

Залишити коментар

avatar