29 Березня 2024, 07:55 | Реєстрація | Вхід
Головна » Каталог » Організації » Конкурси [ Додати іншу організацію ]


Міжнародна літературна премія ім. Олеся Ульяненка

«Організації» | Категорія: «Конкурси»
Київська область
Місто: Україна

E-mail: o_ulyan@ukr.net
Сайт | Facebook
Рейтинг: 5.0
Кількість переглядів: 2797


Міжнародна літературна премія ім. Олеся Ульяненка заснована у 2012 році. Премія присуджується за оприлюднений протягом останніх двох років нонконформістський літературний твір. Перевага віддається претендентам, що не мають великих гонорарів і літературних відзнак. Проте оцінюються лише такі письменницькі досягнення, що були помічені українськими читачами через їх правдивість та суспільну актуальність.

Пропозиції про присудження Премії вносять творчі спілки, українські національно-культурні, культурно-просвітницькі товариства, редакції періодичних видань, вчені ради вузів, наукових інститутів Національної академії наук, літературно-мистецькі угруповання або окремі особи, належні до літературно-мистецьких угруповань.

На здобуття премії можуть бути висунуті лише завершені твори, опубліковані або оприлюднені протягом останніх двох років.

Премією опікується журі в такому складі: 
  • Володимир Сергієнко (голова журі), 
  • Володимир Вакуленко,
  • Сергій Жадан, 
  • Сергій Пантюк, 
  • Лесь Подерв’янський. 
Координаторами проекту виступають Євгенія Чуприна та Леся Мудрак.

Лауреати

У 2012 році лауреатом Премії Ульяненка став відомий львівський анархо-панк Володимир Вакуленко-К за роман «Кладовище сердець», висунутий одночасно «Кур’єром Кривбассу» та Львівським Форумом Видавців. У 2013 році – київський поет-слемер Артем Полежака за поему «Джена», оприлюднену і висунуту арт-галереєю «Бактерія».  У 2014 році – київський білоруський письменник Сергій Прилуцький за книгу оповідань «Дегенеративний словник», висунуту Клубом Бойових Митців; також спеціальну відзнаку отримав поет Вано Крюгер за книгу віршів «Зіггі Фрейд&Ктулху», висунуту кнайп-клубом «Купідон».


Група Премії у Facebook: http://facebook.com/groups/230186343752959/
Сторінка Премії у Вікіпедії: http://u.to/u4s8Cw


Довідка

Олесь Ульяненко (1962-2010) – найкрупніший український панк-письменник, якого порівнювали з Чарльзом Буковськи, Генрі Міллером і Федором Достоєвським. Автор поезій, кіносценаріїв та понад двадцяти великих прозових творів, сповнених жорстких реалій, містичних одкровінь та автентично-розмовної лексики. У 1997 році отримав Малу Шевченківську премію за дебютний роман «Сталінка». 

У 2009 році Національна експертна комісія України з питань моралі визнала його роман «Жінка його мрії» порнографічним, і книга була вилучена з продажу. Ульяненко оскаржив цей висновок у суді, і заборона була знята; зараз роман можна вільно придбати. У серпні 2010 року, після тривалих телефонних погроз, письменник був знайдений мертвим у своїй квартирі при таких обставинах, що потребували кримінального розслідування, яке не було належним чином проведене. 



Теги: Сергій Пантюк, премія Ульяненка, Олесь Ульяненко, Володимир Сергієнко, Ульяненко, Сергій Прилуцький, Євгенія Чуприна, Сергій Жадан