20 Квітня 2024, 16:04 | Реєстрація | Вхід
Головна » Каталог » Організації » Творчі спілки [ Додати іншу організацію ]


Літстудія «Сім Герц»

«Організації» | Категорія: «Творчі спілки»
Тернопільська область
Місто: Тернопіль

E-mail: vityakyurii@gmail.com
Сайт |
Рейтинг: 5.0
Кількість переглядів: 2416


Літературна студія «Сім Герц» – тернопільське мистецьке об’єднання засноване 16 лютого 2013 року як реакція на розпад літстудії «87». Угруповання працює у інтелектуальному ключі, культивує принципи елітарної штуки. Чільне місце у творчості авторів займає образність. Тексти тяжіють до еспереминтального письма, помарковані поєднанням версифікаційних традицій та новаторства , наснажені елементами потоку свідомості, вирізняються фрагментарністю та еліптичністю. 

Назва «Сім Герц» постала як абревіатурне шукання із первинним звучанням «Сім Гертс» (студія імені Гуртруди Стайн). Присвята авторці поняття «втрачене покоління» зумовлена думкою, що кожна генерація певною мірою є загубленою, кидається з крайнощів у крайнощі з наміром знайти і зайняти певну соціальну нішу. Згодом найменування графічно видозмінолись, почавши позначати особливу частоту текстів. 

Засідання угруповання супроводжується методом «електричного стільця», запозиченого у німецької літературної групи «47», і адаптованого на свій лад. В основу цього методу закладені різні кола критики – це шлях від літературознавчого аналізу до рецепції пересічного читача, що передбачає поліваріативне потрактування творів. Окрім того, присутній етап оцінювання формальних та концептуальних сегментів, подачі та загального враження від текстів. 

Літературна окремішність студії – це не позиція заради позиції, а свідчення іншого бачення мистецьких процесів, виявлення особистих переконань та прагнень, що нерідко дисонують із панівними тенденціями.




Теги: Гуртруда Стайн, 87, Сім Герц, тернопіль, літературна студія