24 Квітня 2024, 21:46 | Реєстрація | Вхід
Головна » Каталог » Локації » Музеї [ Додати іншу організацію ]


Музей книги і друкарства України

«Локації» | Категорія: «Музеї»
Київська область
Місто: Київ
Адреса: вул. Лаврська, 9, корп. 9, 10
Місткість локації: 150-200 осіб

Тел.: (044) 280-79-76; 280-22-10; 280-78-43
E-mail: museumofbooks@gmail.com
Сайт | Facebook
Рейтинг: 5.0
Кількість переглядів: 4798


Музей розміщений на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника у будинку колишньої лаврської друкарні, яка безперервно діяла понад 300 років (початок XVII – 20-ті рр. ХХ ст.). Друкарня  заснована відомим вченим, просвітителем Єлисеєм Плетенецьким.

Музей книги і друкарства України – єдиний в Україні повнопрофільний музей, в якому відображена історія української книги і писемності та друкарської справи як окремої галузі української культури. Фонди музею містять понад 58 тис. експонатів, серед яких: рідкісні та унікальні видання, понад 800 стародруків, окремі з яких більше ніде в Україні не зустрічаються, дерев’яні кліше XVIIІ ст., зразки друкарської та поліграфічної техніки, старовинного паперу, шрифтів, пам’ятки друкарства ХІХ–ХХ ст. тощо. Музей зберігає і експонує унікальну збірку книжкової графіки - понад 12 тисяч оригінальних робіт художників-графіків з кінця  XVIII ст. до сьогодення. Серед них твори В.Кричевського, І.Їжакевича, О.Данченка, О.Губарєва, М.Дерегуса, Георгія та Сергія Якутовичів, В.Лопати, М. Стратілата, В.Гарбуза, В.Перевальського, М.Стороженка, Ю.Чаришнікова, К.Лавра і багатьох інших. 

У двох виставкових залах Музею постійно змінюються художні, книжково-ілюстративні та фотовиставки, а також проводяться заходи, презентації, концерти, фестивалі, зокрема впродовж 5 років щорічно проводиться масштабний дитячий книжковий фестиваль «Азбукове Королівство Магів і Янголів», у 2014 р. започатковано ще один фестиваль – «Зимові забави Азбукового Королівства», який організатори-музейники теж планують зробити щорічним.

Музей бере активну участь у міжмузейних проектах, співпрацює з громадськими та культурними організаціями, видавництвами, освітніми установами.
Запрошуємо Вас до співпраці!




Теги: Музей книги і друкарства України, Мар'яна Хемій