28 Березня 2024, 13:34 | Реєстрація | Вхід
/ Другий фестиваль «Польсько-українська Фемінатива» - 1 Жовтня 2021

Другий фестиваль «Польсько-українська Фемінатива»

Категорія: «Фестивалі»
Дата: 01 Жовтня 2021 (П'ятниця)
Час: 17:00
Вартість: Безкоштовно
Місто: Facebook
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 2980


Міська публічна бібліотека у Вроцлаві та Бібліотечно-культурний центр FAMA організовують другий фестиваль «Польсько-українська Фемінатива», участь у якому візьмуть авторки Українського ПЕН. 

«Польсько-українська Фемінатива» – це фестиваль, заснований 2020 року як жіночий простір культурної дипломатії та дискусії навколо польсько-українських відносин. 

Як розповідають організатори, поштовхом до заснування фестивалю стало 100-річчя з часу підписання 21 квітня 1920 року Варшавського договору про політичний та військовий союз України та Польщі, а головною мотивацією – «бажання відкрити герметичне середовище та розширити дискурс з урахуванням точок зору польських та українських жінок»

«У Східній Європі той факт, що ми не згодні, аби жіночий досвід та світогляд сприймали легковажно чи поблажливо, досі вважається «революційним» способом мислення, – зазначають організатори. – Польки та українки хочуть співтворити суспільні контакти в міжнародному житті, знайомитися, ділитися знаннями, досвідом, уміннями, розмовляти про виклики, з якими стикаються у своїх країнах, взаємно сприяти успіхам одні одних».

«Фемінатива» – це фестиваль, зосереджений насамперед довкола літератури, але не тільки. Збройні конфлікти, права людини, влада, активізм, материнство, виключення, «іншість», Церква і політика – це лише частина тем, які обговорюватимуться під час дискусій у рамках фестивалю. 

Цього року «Фемінатива» матиме гібридну форму: дискусії відбуватимуться у Вроцлаві, а Львів, Київ, Варшава і загалом Польща та Україна долучаться до заходів віртуально. 

Фестиваль триватиме із 20 серпня до 1 жовтня: заплановано 6 дискусій за участі українських та польських експерток. Зокрема, участь у фестивалі візьмуть членкині Українського ПЕН Олена Стяжкіна, Оля Гнатюк, Оксана Куценко, Галина Крук, Тамара Гундорова, Оксана Луцишина та інші.


Програма Другого фестивалю «Польсько-українська Фемінатива»
 
20 серпня, 18:00 

В Concordia Design Wrocław (Слодовий Острів 7, Вроцлав) відбудеться дискусія «Польсько-українське сусідство у глобальній перспективі. Історія, робота/тіло/політика/візія майбутнього»
Учасниці: Марія Гурська, Олена Стяжкіна, Б’янка Залевська, Боґуміла Бердиховська. Модеруватиме захід Анна Лазар.  

27 серпня, 18:00 

У Національному інституті ім. Оссолінських (вул. Шевська 37, Вроцлав) відбудеться дискусія «Час їїсторії. Порозмовляймо про історії жінок»
Учасниці: Оля Гнатюк, Малґожата Ткач-Янік, Тамара Гундорова. Модеруватиме захід Казимира Щука. 

3 вересня, 18:00 

У Національному інституті ім. Оссолінських (вул. Шевська 37, Вроцлав) відбудеться дискусія «Провінціальний фемінізм»
Учасниці: Катажина Шота-Екснер, Данута Вавровська, Наталка Сербин, Галина Крук.

10 вересня, 18:00 

У Міському арсеналі (Археологічний музей, відділ Міського музею Вроцлава), вул. Цєшинського 9 відбудеться дискусія «Про інший досвід»
Учасниці: Марія Рейманн, Ева Фургал, Соломія Чубай. 

24 вересня, 18:00

У Медіатекці (пл. Театральна 5, Вроцлав) відбудеться дискусія «Яка мама, така донька»
Учасниці: Юстина Баргельська, Міра Марцінув, Оксана Луцишина, Євгенія Кононенко

1 жовтня, 18:00 

У Медіатекці (пл. Театральна 5, Вроцлав) відбудеться дискусія «Церква жінок»
Учасниці: сестри Еліза і Тимка з Бронішевиць, Анастасія Рябчук, Оксанa Куценко, Зузанна Радзiк. Модеруватиме захід Агата Дідушко-Зиглевська. 

Онлайн-трансляцію заходів українською та польською мовами можна буде дивитися на Facebook-сторінках Українського ПЕН та «Фемінативи»

Більше інформації про фестиваль – на сайті Бібліотечно-культурного центру FAMA: https://fama.wroc.pl/kalendarz/feminatywa/


0 коментарів

Залишити коментар

avatar