20 Квітня 2024, 11:31 | Реєстрація | Вхід
/ Проєкт CultuROM | Серія вебінарів про ромське мистецтво - 12 Листопада 2020

Проєкт CultuROM | Серія вебінарів про ромське мистецтво

Категорія: «Курси та лекції»
Дата: 12 Листопада 2020 (Четвер)
Час: 19:00
Вартість: обов'язкова реєстрація
Місто: Онлайн
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 671


Вас захоплює творчість і мистецтво? 
Ви цікавитеся іншими культурами? 
Ви чули про Будулая і завжди підозрювали, що ромське кіно на тому не закінчується?
Ви дивились «Голос країни» і вас заворожила пісня «Едерлезі»?
Тоді вам до нас!  
 
Ромська програма Міжнародного фонду «Відродження» реалізує проєкт CultuROM, мета якого цікаво і доступно розповідати про ромське мистецтво. Наші талановиті дослідники та експерти підготували п’ять вебінарів за п’ятьма видами мистецтва ромів в Україні та світі: література, кіно, арт, театр, музика. 

 
Програма заходів

14 жовтня 18:00 – Кіно: Образ ромів у кіно: стереотипи чи реальність?

Під час вебінару ви дізнаєтеся: чи існує ромський кінематограф і чим він різниться від кіно про ромів, створеного не-ромами.
 
Тему досліджували та виступлять спікерами вебінару:
  • Дмитро Зозуля, навчається в магістратурі Інституту філології КНУ ім. Тараса Шевченка за спеціальністю «Літературно-мистецька аналітика та західноєвропейська мова», Лауреат міжнародної українсько-німецької премії ім. Олеся Гончара в номінації «Мала проза» (2019 р.).
  • Віктор Човка, журналіст, голова громадської організації «Гідність», раніше працював журналістом та ведучим редакції програм національних меншин над ромською програмою «Романо Джівіпен» на державному телеканалі UA:ЗАКАРПАТТЯ, а у 2019 р. створив власний телевізійний проєкт «Романо Лав», (Ромське Слово) на «TV 21 Ungvar».
Дедлайн реєстрації - 13 жовтня 18:00 

 
22 жовтня 18:00 – Література: Ромська поезія в сучасному контексті літератури

Під час вебінару ви дізнаєтеся: про розвиток ромської літератури, що думають роми про своїх письменників, і як до цього ставляться самі письменники. 
 
Тему досліджували та виступлять спікер_ками вебінару:
  • Януш Панченко, етнограф, спеціаліст з культури та мови ромів-сервів та волохів, голова ГО «Суспільство циган південного краю «Романо Тхан», соціальний педагог, актор озвучування, поет, автор навчального посібника для ромських дітей.
  • Єва Райська (Маріанна Максимова), закінчила факультет французької мови та літератури Дрогобицького державного педагогічного університету. Письменниця, репортерка, культурна менеджерка, координаторка фестивалю «Місяць авторських читань» у Львові. Фіналістка конкурсу «Кримський інжир»-2018. Одна з авторок антології «Кримський Інжир/Qirim Inciri.
Дедлайн реєстрації - 21 жовтня 18:00
 

29 жовтня 18:00 – Арт: (Не)знайдений простір: музеї ромського мистецтва

Під час вебінару ви дізнаєтеся: як створювати ромські музеї і яка з ними ситуація в Європі та в Україні. 
 
Тему досліджували та виступлять спікерками вебінару:
  • Наталі Томенко, студентка Центрально-Європейського Університету у Відні за напрямом Cultural Heritage, співзасновниця та креативна директорка молодіжної ромської організації «АРКА».
  • Анастасія Холявка, мистецтвознавиця, закінчила аспірантуру Львівської національної академії мистецтв, досліджує дизайн предметно-просторового середовища психіатричних закладів.
Дедлайн реєстрації - 28 жовтня 18:00

 
4 листопада 18:00 – Театр: Сцена, роми й два коня

Під час вебінару ви дізнаєтеся: що таке сучасний ромський театр, чим він відрізняється від стереотипно-традиційного і як вкрасти коня на публіку (жарт).
 
Тему досліджували та виступлять спікер_ками вебінару:
  • Настасія Євдокимова, аспірантка Інституту літератури НАН України, кураторка освітньої програми «Гімназія» фестивалів сучасного мистецтва ГОГОЛЬFEST, керівниця відділу промоції читання «Українського інституту книги», експертка ГС «Освіторія», вчителька української літератури у проєкті «Всеукраїнська школа онлайн», кураторка мистецьких проєктів, критикиня літератури та медіа.
  • Петро Русанєнко, закінчив Київський Національний Університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого за спеціальністю Актор театру та кіно, нині навчається у Центрально-Європейському Університеті, працює в театрах «На Печерську» та театрі «Актор», куратор та менеджер мистецьких проєктів, продюсер театральних та кіно робіт.
Дедлайн реєстрації – 3 листопада 18:00

 
12 листопада 18:00 – Музика: Ромський джаз, Закарпаття і світ без кордонів

Під час вебінару ви дізнаєтеся: як роми доклалися до розвитку джазу, куди мандрував ромський джаз і до чого тут Закарпаття.  
 
Тему досліджували та виступлять спікер_ками вебінару:
  • Катерина Гладка, закінчила КНУ ім. Шевченка та Український Католицький Університет за напрямком «журналістика», співавторка книг: «Небесна сотня» та «Добробати» (видавництво Фоліо). Лауреатка конкурсу «Як тебе не любити…», коротка проза про Київ, Лауреатка конкурсу Open Eurasia, 2 місце в номінації «Есеїстика».
  • Едуард Пап, виріс у відомій родині ромських музикантів Пап, Ужгородське державне музичне училище ім. Д.Є. Задора, Ужгородський факультет Київського національного університету культури та мистецтв за напрямком «Музичне мистецтво», керівник гуртків «Основи гри на музичних інструментах», «Фортепіано» при Закарпатському обласному Палаці Дитячої та Юнацької Творчості «ПАДІЮН».
Дедлайн реєстрації – 11 листопада 18:00
 
Участь у вебінарах є безкоштовною за умови реєстрації. Кожен вебінар триватиме 1-1,5 год. Запис та усі матеріали вебінарів можна буде отримати після на e-mail. 
 
Реєстрація забере не більше трьох хвилин: forms.gle/qL9Vzk51NbmRnaLV8 
Усі хто зареєструється і прослухає всю серію вебінарів, отримає приємні книжкові (і не тільки) подарунки! ;) 
 
Дізнатися більше можна на сторінці проєкту у Facebook: facebook.com/irf.culturom/ 
А також підписавшись на нашу сторінку в Instagram: instagram.com/cultu_rom/ 



0 коментарів

Залишити коментар

avatar