29 Березня 2024, 01:12 | Реєстрація | Вхід
/ Літературний арт-семінар «Куст» у Рівному - 18 Серпня 2019

Літературний арт-семінар «Куст» у Рівному

Категорія: «Курси та лекції»
Дата: 18 Серпня 2019 (Неділя)
Час: 08:00
Вартість: обов'язкова реєстрація
Місто: Рівне
Місце: Рівненська центральна міська бібліотека ім. В. Короленка
Адреса: вул. Київська, 44
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1945


Літературний арт-семінар «Куст» у серпні (14-18 серпня), вже вчетверте збере на Рівненщині учасників з усієї України. Літню письменницьку резиденцію, окрім обласного центру, приймуть ще три туристичні локації на території області: Острозька академія, Дубенський замок та урочище Гурби, що в Здолбунівському районі. 
Цього року проект реалізовуватиметься за ґрантової підтримки Українського культурного фонду.

Співорганізаторами проекту є Рівненська обласна державна адміністрація, Рівненська обласна рада, управління культури і туризму РОДА та Рівненський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти.

Як розповіла організатор заходу, голова Рівненської організації Національної спілки письменників України (НСПУ), Ірина Баковецька-Рачковська, отримання ґранту – непересічна поді:

«Я вважаю, що це таке найбільше досягнення нашої письменницької організації, що на Рівненщині ми створили такий своєрідний плацдарм для літературної освіти. Цей проект реалізовується спільно з зусиллями дуже багатьох установ, організацій та особистостей. В цю роботу свій творчий, фінансовий, моральний, художній потенціал вклало надзвичайно багато хороших. Вчетверте кошти на реалізацію цього проекту виділяються з бюджету. Іншим таким моментом, який став подією, є те, що семінар отримав грант від українського культурного фонду. Для літературного середовища Рівненщини це визначна подія, адже раніше було якесь таке неоднозначне ставлення грантодавців до спілки, наче це якийсь пережиток минулого. Але справа не в організації, справа в ініціативах, в людях, в задумах і так далі. Тому ми цього року від рівненського осередку національної спілки подали заявку до українського культурного фонду і отримали на реалізацію семінару дуже гарну суму – 137 тисяч»

Різниця між «Кустом-2019» та минулорічними семінарами полягає ще й у тому, що раніше участь у семінарі була платна. Цьогоріч же ґрант дозволить не брати гроші з учасників, щоб оплатити лекторам дорогу.

Назва семінару походить від ймення давнього бога Куста, якого вшановували на Поліссі сакральним ритуалом «Водіння Куста».

Семінар створить унікальні умови для отримання студентами знань про сучасний літературний процес безпосередньо від його творців. Групу лекторів формують відомі у мистецьких колах автори прози, поезії, драматургічних та пісенних творів, перекладачі та літературні критики. Учасники матимуть безцінну можливість розвинути та відшліфувати свої письменницькі навички під наглядом визнаних українських літераторів, що мають за плечима не лише літературні премії та відзнаки, а й повагу широкого читацького кола. 

Враженнями від минулорічного семінару поділилась письменниця Ольга Ляснюк, голова Волинської організації НСПУ:

«Коли Ірина покликала мене бути лектором, мені було страшно, бо аж такі відомі лектори тоді вже були набрані, мовляв, на тлі цих людей, що нового я можу сказати молодим людям, але таки виявилось, що можу. Власне в минулому році я читала лекції з верлібрів, і це було цікаво для учасників». 

Пані Ольга підкреслила, що така освіта не має нічого спільного з нудним просиджуванням штанів: 

«Це ніби така об’єднана велика куля, бо це не просто семінар, це і фестиваль, і освіта, і навчання, і розваги, і знайомство, тобто це така штука, яка об’єднує дуже багато в собі всього і це і є важливим. Агітуючи молодих людей подавати свої заявки на Куст, можу сказати і заінтригувати тим, що це не просто літературна освіта, це в першу чергу пізнавальна і цікава освіта, це та освіта, яку вам дадуть, і ви при тому не знудитесь. Це не такі класичні лекції, де лектор стоїть, студенти сидять, ливляться, хтось дрімає, хтось в смартфоні грається. Це, в першу чергу, живе спілкування, активна лискусія, і мабуть саме в цій дискусії і пізнається найцікавіше. Коли є різні погляди на той же верлібр, особливо у письменників, які пишуть класичними віршем, і от коли визріває дискусія, учасники цього заходу беруть найважливіше, тому що вони чують різні точки зору і в них виникає власна. Тобто це не те, що навчити писати, римувати, складати верлібри, це власне вміння творчо мислити, а це найважливіше, як на мене. Тому я не сумніваюся, що цьогорічний Куст буде плідним і дуже сподіваюсь, що до нас завітають учасники з різних куточків України, адже Куст давно набув всеукраїнського масштабу і я думаю, що саме такими заходами західна Україна повинна приваблювати до себе, бо нам є що показати».

Після завершення навчання учасники традиційно отримають офіційний Сертифікат виданий РОІППО про слухання курсу.

«Завданнями проекту є надання галузевої бази знань особистого досвіду вітчизняних спеціалістів у напрямку літературної діяльності щодо розвитку та самореалізації у літературному та культурному середовищі України, промоції української літератури та вітчизняної видавничої конкурентоспроможності; абстрагування від стереотипності, утвердження цінностей відкритого демократичного суспільства, а також європейського рівня культурного світогляду в Україні. Короче кажучи, в результаті реалізації проекту ми повинні переконати світову читацьку спільноту, що українська література – не рояль!» - розповіла Ірина Баковецька-Рачковська.

На учасників, які пройдуть процедуру відбору, чекає справжнісінький літературний вишкіл. Це і лекції, й індивідуальні заняття, редагування та аналіз текстів, підготовка рукописів до видання, майстер-класи, тренінги, арт-практикуми учасників (презентація та промоція власної творчості), обмін досвідом проектної діяльності у напрямку літературної творчості (міжнародні гранти, гранти Міністерства культури України, УКФ, гранти міських та обласних бюджетів тощо).

Участь розрахована на 20 осіб, тобто 13 лекторів навчатимуть групу, яка має в складі 20 осіб. 

З 1 липня по 31 липня в нас триває реєстрація на участь у конкурсі. Члени оргкомітету та лектори перечитуватимуть усі доробки, листатимуть анкети та визначать осіб, які готові до подальшого літературного розвитку. 

«Я від себе, від нашої команди запрошую до участі усіх бажаючих, що мають літературний талант і хочуть довести читацькому середовищу, що українська література – це дійсно якісний і цікавий продукт», - підсумувала Ірина Баковецька-Рачковська. 

Заповнити анкету на участь у арт-семінарі можна за посиланням: https://forms.gle/bXcjHBwsBf8eduKVA 



ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ АРТ-СЕМІНАР «КУСТ»

14 серпня (середа): локація — м. Рівне
Заїзд (РОІППО)
9:00 — сніданок 
10:00 — лекції
14:00 — обід
15:00 – зустріч із керівництвом області, презентація фільму про унікальний обряд і символ Полісся «Водіння Куста» 
16:00 — індивідуальні заняття
19:00 – вечеря
20:00 – індивідуальні заняття

15 серпня (четвер): локація — м. Дубно
8:00 — сніданок, від’їзд до м. Дубно 
10:00 — лекції / індивідуальні заняття
14:00 — обід 
15:00 – екскурсія Дубенським замком
17:00 – від’їзд до Рівного
19:00 — вечеря
20:00 – індивідуальні заняття

16 серпня (п’ятниця): локація — м. Рівне 
8:00 — сніданок 
9:00 — лекції / індивідуальні заняття
13:00 — обід
14:00 — прес-конференція за участю співорганізаторів та учасників Всеукраїнського арт-семінару «Куст»
15:00 — екскурсія Музеєм бурштину та літературним музеєм Уласа Самчука. Презентація виставки Олени Медведєвої «Креативна книга».
17:00 — індивідуальні заняття
19:00 — вечеря
20:00 – індивідуальні заняття 

17 серпня (субота): локація — урочище Гурби Здолбунівського р-ну
8:00 — сніданок, від’їзд до Гурбів
10:00 — лекції / індивідуальні заняття
14:00 – обід
15:00 – екскурсія криївкою та культурно-історичного комплексу Гурбівського монастиря
16:00 — індивідуальні заняття
18:00 – від’їзд до Рівного
19:00 — вечеря
20:00 – індивідуальні заняття 

18 серпня: локація — м. Острог (НаУ «Острозька академія»)
8:00 — сніданок, від’їзд до м. Острог 
10:00 — лекції / індивідуальні заняття
14:00 — обід 
15:00 — екскурсія підземеллями «Острозької академії»
16:00 — індивідуальні заняття
18:00 — від’їзд до Рівного
18:00 – презентація-перформанс проекту «Книга ROCKу» за участю співорганізатора та автора ідеї Андрія Пермякова. Урочисте нагородження Сертифікатами учасників арт-семінару.
20:00 — вечеря

Окрім безпосередньої роботи з учасниками семінару, щоденно з 10 до 14 год на локаціях лекторами-письменниками будуть проводитися заняття скороченого курсу літературної майстерності для мотиваційних груп, набраних з місцевої творчої громадськості, а також проходитимуть презентації книг авторів-лекторів: 

Рівне - Рівненська центральна міська бібліотека ім. В. Короленка, вул. Київська,44; Острог - НаУ "ОА", вул. Семінарська,2; Дубно - Дубенська центральна районна бібліотека, вул. Скарбова,9

Заповнити анкету на участь у арт-семінарі: https://forms.gle/bXcjHBwsBf8eduKVA 


0 коментарів

Залишити коментар

avatar