25 Квітня 2024, 14:33 | Реєстрація | Вхід
/ Лекція «Машини сексуальної революції Вільгельма Райха» - 11 Грудня 2018

Лекція «Машини сексуальної революції Вільгельма Райха»

Категорія: «Події»
Дата: 11 Грудня 2018 (Вівторок)
Час: 19:30
Вартість: безкоштовно
Місто: Київ
Місце: Книгарня «Є»
Адреса: вул. Лисенка, 3, м. «Золоті ворота»
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 637


У вівторок, 11 грудня, у київській Книгарні Є (вул. Лисенка, 3) професорка Школи комунікацій Університету Саймона Фрейзера (Канада) та авторка передмови до книжки Крістофера Тернера «Пригоди в оргазмотроні» Світлана Матвієнко прочитає лекцію «Машини сексуальної революції Вільгельма Райха». Перед слухачами відкриється історія австрійського та американського прихоаналітика, який народився в Україні та став одним із найвпливовіших та найбільш горезвісних мислителів ХХ сторіччя. Початок о 18:30. Вхід вільний.

Книга британського дослідника Крістофера Тернера в деталях простежує інтелектуальну історію Райха у різних контекстах: становлення психоаналізу та університетське життя студентів в Австрії після Першoї світової війни; формування нацизму в Німеччині та його розповсюдження Європою у 1930-х роках: настрої, страхи, інтелектуальні пошуки, розчарування, шлях вічного емігранта, неймовірна популярність, знищення наукового доробку Райха aмериканською владою, суд, арешт, смерть у камері за кілька днів до звільнення. У цій біографії — непересічна особистість, неординарний науковець, роботи якого виходять за межі наукових канонів та знаходяться у сірій зоні між наукою і псевдонаукою.


«Як ніхто інший і, звісно, краще, ніж Кафка, Райх презентує наш час, демонструючи особливості нашого мислення, бажань, уявлень, наукового знання та невігластва, зрештою, наших комплексів і мрій. Йдеться не лише про гримучу суміш лівої ідеології із капіталістичним приватним інтересом, а і його зациклення на сексуальному в біологічному сенсі: здається, для Райха секс відбувається завжди на рівні молекул та електронів, а не слів, голосу, дихання, запахів, динаміки та складної хореографії емоцій та рухів. Нарешті, його беззаперечнa вірa в науку, якaсь майже парадоксальнa науковa релігійність, навіть містикa; його загостренa увагa до тіла, до тілесних практик задля вирішення проблем підсвідомого; зрештою, його абсолютне покладання на технології — мікроскопи, вимірювачі, акумулятори, трансформатори — як останню можливість для вирішення сексуальних проблем: це — ми сьогодні», — із промови до книжки Світлани Матвієнко

Світлана Матвієнко — досліджує історію та філософію технологій та науки, зокрема, історію кібернетики й психоаналізу, мобільні технології та соціальні мережі, інформаційні війни й мілітаризацію інтернету та викладає критичний аналіз нових медій у Школі комунікацій Університету Саймона Фрейзера у Ванкувері. Серед її останніх та найближчих публікацій — книги «Лакан і постгуманізм» (2018) та «Кібервійна і революція» (2019), а також стаття «Машини сексуальної революції Вільгельма Райха» (2018), яку покладено в основі запропонованої лекції.

Вільгельм Райх — представник фройдомарксизму, лідер культу сексу та анархії, вважав, що винайшов «оргон», і займався дослідженням «оргонової енергії», але його винаходи наука так і не визнала.


Київська Книгарня «Є», вул. Лисенка, 3, м. «Золоті ворота». Тел.: (044) 235 88 54


0 коментарів

Залишити коментар

avatar