19 Квітня 2024, 07:48 | Реєстрація | Вхід
/ «Штетл: золота доба єврейського містечка» - 13 Листопада 2018

«Штетл: золота доба єврейського містечка»

Категорія: «Події»
Дата: 13 Листопада 2018 (Вівторок)
Час: 19:30
Вартість: безкоштовно
Місто: Київ
Місце: Центр польських та европейських студій Києво-Могилянської академії
Адреса: вул. Волоська, 10, підвал 6-го корпусу НаУКМА
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 667


У вівторок, 13 листопада о 18.30 у Центрі польських та европейських студій Києво-Могилянської академії (вул. Волоська, 10, підвал 6-го корпусу НаУКМА) відбудеться презентація українського видання монографії «Штетл: золота доба єврейського містечка» та зустріч із її автором, знаним дослідником єврейської історії та культури в Східній Европі, професором Північно-Західного університету (Чикаґо) Йохананом Петровським-Штерном.

Нова книжка становить перший нарис ґрунтовно переосмисленої соціяльної, економічної та культурної історії штетла на теренах України, себто того специфічного «містечкового світу», що його наприкінці XVIII й у першій половині XIX століття замешкувало дві третини єврейської людности цілої Центрально-Східної Европи. Зіперта на іноваційних підходах до джерел і ориґінальних дослідженнях штетлівської матеріяльної культури й антропології, ця водночас докладна й узагальнювальна синтеза напрочуд знюансовано, виразно і переконливо змальовує цілком несподівану нову історію штетла часів його найбільшого розквіту, оприявнюючи й аналізуючи чинники, що творили і далі творять самі підвалини колективної пам’яті як євреїв, так і українців.

Народжений у Києві 1962 року американський і український історик, філолог, дослідник культури, есеїст і перекладач Йоханан Петровський-Штерн захистив дисертацію з іспаністики в Московському державному університеті (1988), викладав у Київському державному університеті зарубіжну літературу. Згодом релігійні пошуки привели його до юдаїзму. Він зацікавився гебраїстикою, навчався в єрусалимській талмудичній академії (єшиві), відтак 2001 року захистив докторську дисертацію з новітньої єврейської історії в Брендайзькому університеті (Волзем, Масачусетс) і посів катедру професора єврейських студій на історичному факультеті Північно-Західного університету в Чикаґо. Нині Петровський-Штерн досліджує та викладає ранньомодерну і модерну історію євреїв, проблеми українсько-єврейських стосунків і слов’янсько-єврейських літератур, історію єврейського містицизму та кабали.

Нещодавно у видавництві «Критика» побачила світ книжка дослідника «Анти-імперський вибір: постання українсько-єврейської ідентичности»

Вхід на зустріч вільний. Щиро запрошуємо всіх охочих. Додаткова інформація: press@krytyka.com, +380 44 4252336. Подія у Facebook: https://www.facebook.com/events/2174999752826766/


0 коментарів

Залишити коментар

avatar