20 Квітня 2024, 05:23 | Реєстрація | Вхід
/ Лекція Олега Власова «Пороги Дніпра» | Запоріжжя - 14 Вересня 2018

Лекція Олега Власова «Пороги Дніпра» | Запоріжжя

Категорія: «Події»
Дата: 14 Вересня 2018 (П'ятниця)
Час: 18:30
Вартість: безкоштовно
Місто: Запоріжжя
Місце: Книгарня «Є»
Адреса: пр. Соборний, 137
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 743


Книгарня «Є» та Національний заповідник «Хортиця» запрошують на лекцію історика і краєзнавця Олега Власова «Пороги Дніпра». Захід відбудеться 14 вересня. Початок – о 18.30.

Дніпровське Надпорожжя – край надзвичайної краси, народженої поєднанням протилежних стихій – води та каменю. На відстані майже 100 км між містами Дніпро і Запоріжжя Ріка долала потужні виходи граніту Українського кристалічного щиту віком 2,7 млрд. років. Тут вона набувала рис гірської. Крім дев'яти порогів, що цілком перетинали течію Дніпра, тут було до 60 забор, які частково перегороджували Ріку. Високі прямовисні скелі, піщані коси, до 70 островів різної величини, десятки вкритих степом і лісами прибережних балок, разом складали унікальний природний комплекс. Неймовірне розмаїття його краєвидів не мало аналогів у Європі.

Багато племен і народів залишили сліди в цій землі. Давні стоянки та поселення, городища та скарби, святилища й могильники – все це свідчить, що протягом тисяч років люди користувалися Дніпром, захоплювалися його красою та виявляли по відношенню до нього релігійні почуття. В сотнях географічних назв, давніх легенд і переказів закарбувалася пам'ять про козаків, що жили тут, захищені порогами. Тільки вони та їх нащадки, дніпровські лоцмани, єдині кидали порогам виклик. Свої судна лоцмани проводили двома «ходами»: Старим (Козацьким) та Новим. Перший співпадав з природним фарватером ріки, другий утворився після побудови каналів у 1843-54 роках. Ходи відмічалися понад 120-ма «примітними каменями», та скелями, що мали свої назви. Прийшов час, і перед знищенням порогів на Ріку разом з лоцманами вирушили тисячі туристів з усієї України та багатьох країн континенту, аби на власні очі побачити Дніпрові дива й відчути небезпеку. Незабаром Дніпрогес поклав край світу порогів Дніпра, та пам'ять про цю дивовижну країну не вмерла.

Олег Власов – краєзнавець, історик, молодший науковий спiвробiтник вiддiлу iсторii Нацiонального заповiдника «Хортиця».


Запорізька Книгарня «Є», пр. Соборний, 137. Тел.: (0612). Вхід вільний


0 коментарів

Залишити коментар

avatar