19 Квітня 2024, 12:03 | Реєстрація | Вхід
/ «Вбивство п‘яної піонерки» Сергія Оксеника у Києві - 13 Червня 2018

«Вбивство п‘яної піонерки» Сергія Оксеника у Києві

Категорія: «Події»
Дата: 13 Червня 2018 (Середа)
Час: 18:30
Вартість: безкоштовно
Місто: Київ
Місце: Книгарня «Є»
Адреса: вул. Хрещатик, 46
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 858


У Києві відбудеться дискусія про роман Сергія Оксеника «Вбивство п’яної піонерки»

У середу, 13 червня, в Книгарні «Є» (вул. Хрещатик, 46) відомі літературознавці та друзі письменника Сергія Оксеника — професор Києво-Могилянської Академії Володимир Моренець, доцент Людмила Кісельова, літературознавець Ростислав Семків, викладачка Наталя Пелешенко та письменниця Галина Ткачук – говоритимуть про останній роман автора. У дискусії «Минуле і майбутнє в романі "Вбивство п'яної піонерки": як приватні історії руйнують ідеологічні моноліти» учасники події ділитимуться враженнями про книжку Сергія Оксеника та його вплив на літературу і сучасних читачів. Початок о 18:30.

Сповнений іронії та щемкої ностальгії детективний роман «Вбивство п’яної піонерки» — це історія подвійного розслідування злочину, яке ведуть і дорослі, і діти. Несподівано тихе село Варварка стає центром загадкових подій, сплетених у кримінальний клубок, який доведеться розплутувати героям роману. За злочином стоїть не лише людина, за злочином — радянська система, безнадійно загрузла в брехні. Хто ж залишається по-справжньому чесними, так це діти, приречені невпинно дорослішати в непростому, зрадливому світі дорослих. 

«Цей роман насамперед про життя підлітка, — говорив про свою книжку сам Сергій Оксеник. — Підлітковий вік — найважчий у житті. З усіх періодів, які я прожив, найважчим і найвразливішим для мене був саме підлітковий. Цей роман має два адресата — підлітки і дорослі. Мені хотілося, щоб це була загадкова і динамічна історія, яка зацікавить багатьох читачів. Вона не є детективною в повному розумінні. Це навіть антидетектив, бо вся інтрига шматується і перетворюється на чисті емоції».


«Книжка мала підназву "книжка для підлітків будь-якого віку" і в цьому весь Сергій. Він ставився із захопленням до сучасної молоді, він розумів її. Це найважчий людський вік, коли ти підліток: треба все доводити, відстоювати, виборювати, нічого не мати, з усіх сторін "відгрібати" – і це можна продовжувати. Сергій Оксеник вмів говорити серйозні речі, не впадати в пафос і не втрачаючи сутність», — поділився враженнями про роман Володимир Моренець

«Вбивство п’яної піонерки» — це роман про маленьку людину на тлі доби, про дружбу, про стосунки в родині, яка так само підлягає впливу системи. А ще це свого роду квиток на 3D-фільм про життя кінця 1950-х, густо насичений запахами, звуками, плюскотом ріки, шурхотом босих ніг по річковому піску. Так ніби відкривається вікно в далеке минуле (а для молодого читача — в минуле батьків і дідусів), а звідти — запахи дитинства, смажених бичків, печеної картоплі, розпеченого пилу, зелених сусідських яблук.

Сергій Оксеник — український письменник. Справжнє ім’я – Сергій Іванюк. З 1991 року – у виконавчій дирекції з відродження Києво-Могилянської академії. Створював факультет гуманітарних наук, з 1992 року був його деканом, а з 1996 до 2000 рр. – ректором Національного університету «Києво-Могилянська академія». Тепер працює доцентом кафедри літературознавства. Водночас є головним редактором журналу для підлітків «Однокласник» (з 2005 р.). Автор трилогії «Лісом, небом, водою», яка витримала вже чимало видань, загальний тираж проданих книжок – понад 25 тис. примірників.


Київська Книгарня «Є», вул. Хрещатик, 46. Телефон: (044) 337 97 72


0 коментарів

Залишити коментар

avatar