26 Квітня 2024, 01:22 | Реєстрація | Вхід
/ Вілен Барський «Конкретна поезія. Майже все» - 12 Червня 2018

Вілен Барський «Конкретна поезія. Майже все»

Категорія: «Події»
Дата: 12 Червня 2018 (Вівторок)
Час: 18:00
Вартість: безкоштовно
Місто: Київ
Місце: Майстер Клас
Адреса: вул. Богдана Хмельницького, 57Б
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1071


12 червня в Майстер Класі відбудеться презентація книги віршів Вілена Барського «Конкретна поезія. Майже все».

Вілен Барський був київським художником і поетом. Народився в 1930 році, в Києві, помер у 2012-му, в Дортмунді. Барський був одним з найцікавіших представників київського неофіційного мистецтва. У коло його друзів входили художники Григорій Гавриленко і Валерій Ламах, композитор Валентин Сильвестров, режисер Сергій Параджанов, письменник Віктор Некрасов.

На початку 1960-х Барський відродив в Україні фігурне віршування - жанр, що вийшов з моди разом із заходом бароко в XVIII столітті. Він працював із візуалізацією тексту, конкретною поезією.

«У нашому становищі, під тоталітарним катком, що тільки злегка послабив свій тиск, єдиним виходом був шлях напівпідвальній «другої культури», другого мистецтва, що творяться малими групами або одинаками, що протистоять маразму офіційного соціалістичного реалізму.

У 1957 році, коли я вже закінчив Художній інститут в Києві, мені було 26 років. У цьому великому древньому місті, - «матері міст руських», - сумно відомому в сучасній Росії своєю офіційною культурною і політичною реакційністю й вірнопідданістю режиму, я був одним з перших, хто пішов новим шляхом в мистецтві », - пише Барський у своїй автобіографії в 1981-му.

Барський увів в Києві моду на Борхеса, якого перекладав задовго до того, як це стало «можна». Важко уявити собі людину, менш відповідну до плакатного образу радянської людини, ніж Барський, що створює чудову заумь.


12 червня журнал про міську культуру InKyiv та Дім Майстер Клас за підтримки Фонду родини Загорій запрошують на презентацію книги вірші поета і художника Вілена Ісааковича Барського.

Обговорити спадщину однієї з ключових фігур пізнього українського авангарду прийдуть ведучий «Радіо Свобода» Ігор Померанцев (Прага), мистецтвознавець, дослідник авангарду Дмитро Горбачов (Київ), поет Станіслав Міхновський (Краків), перекладач Марк Бєлорусець (Київ), мистецтвознавець Ольга Балашова (Київ), мистецтвознавець Ліза Герман (Київ), Тала Раллева (Київ), Ольга Денисова, дружина Вілена Барського (скайп, Дортмунд), художник Олександр Животков-старший. Список учасників буде доповнюватися.


12 червня о 18:00. Вхід: вільний. Київ, Дiм Майстер Клас, вул. Богдана Хмельницького, 57Б


0 коментарів

Залишити коментар

avatar