29 Березня 2024, 08:02 | Реєстрація | Вхід
/ «В ізоляції». Презентація книги Станіслава Асєєва - 4 Червня 2018

«В ізоляції». Презентація книги Станіслава Асєєва

Категорія: «Події»
Дата: 04 Червня 2018 (Понеділок)
Час: 14:00
Вартість: безкоштовно
Місто: Київ
Місце: IZONE
Адреса: вул. Набережно-Лугова 8
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 938


4 червня 2018, о 15:00 фонд ІЗОЛЯЦІЯ та Радіо Свобода презентують книгу «В ізоляції» Станіслава Асєєва (Васіна), який перебуває в ув'язненні в окупованому Донецьку.

Минає рік, відколи журналіст Станіслав Асєєв незаконно позбавлений волі у Донецьку. 4 червня Радіо Свобода спільно з друзями Стаса, колегами з Дзеркало тижня, Український Тиждень і «Українська правда» та платформою культурних ініціатив ІЗОЛЯЦІЯ презентує книгу його есе про життя окупованих територій. У книзі «В ізоляції» зібрані статті Стаса, які вийшли у провідних виданнях протягом 2015-2017 років. Ці тексти – не просто подієва журналістика. Це «енциклопедія» території, яка стає дедалі закритішою. Сьогодні одиниці українських і західних журанілстів можуть працювати в непідконтрольних Україні Донецьку і Луганську. Це завеликий ризик.


Станіслав вважав за потрібне писати про Донецьк і його людей для України і світу. Він усвідомлював ризики, вживав заходів безпеки та навіть ділився своїм досвідом з колегами, але зрештою – потрапив у застінки збройного формування «ДНР». Від 2 червня 2017 року редакція втратила з ним зв'язок, 5 червня його однокурсник Єгор Фірсов, з яким зконтактувала мати, повідомив про зникнення Стаса. Є також свідчення про те, що Стаса затримали раніше, 10 травня, і останній місяць він виходив на контакт з редакторами вже «під наглядом».

Зарас Станіслава Асєєва утримують у Донецьку на території колишнього заводу, а згодом арт-фонду ІЗОЛЯЦІЯ. Підконторольні Росії бойовики захопили культурний центр у 2014 році та перетворили його на концтабір. Назва цієї книги – «В ізоляції» – поєднує кілька смислів. Це і стан, у якому вже 5 років живе частина країни: позбавлена здорового інформаційного оточення, залякана і переслідувана. Це і ситуація, у якій – переконані, тимчасово – опинився Станіслав. Це і тюрма, на яку перетворили місце, куди колись люди приходили за сучасною культурою.

І саме тому 4 червня ми символічно збираємося на території фонду ІЗОЛЯЦІЯ, але вже у Києві, щоб говорити про журналістику під час війни. У презентації візьмуть участь редактори видань, які працювали зі Станіславом, його однокурсники та журналісти, які працють над висвітленням подій на непідконтрольноих територіях.

Презентація пройде у креативній спільноті IZONE за адресою вулиця Набережно-Лугова 8.


0 коментарів

Залишити коментар

avatar