20 Квітня 2024, 05:42 | Реєстрація | Вхід
/ Кеті Карут «Література і травма» у Харкові - 30 Травня 2018

Кеті Карут «Література і травма» у Харкові

Категорія: «Події»
Дата: 30 Травня 2018 (Середа)
Час: 19:00
Вартість: безкоштовно
Місто: Харків
Місце: «COME IN» art gallery
Адреса: вул. Данілевського, 26
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 948


Від початку «травма» мала значення фізичного каліцтва. У першій половині XX століття цей термін запозичують психологи і психіатри, аби дати опис психічного стану солдатів, після подій, що вони пережили під час війни. Ці травми, невидимі для ока, часто лишаються непомітними одразу після інциденту. Найчастіше вони стають видимими набагато пізніше, під впливом подій, що несвідомо викликають в пам’яті перенесений травматичний досвід. 

Кеті Карут в своїх дослідженнях значно розширила розуміння травми й разом з колегами стала автором міждисциплінарної течії, яка отримала назву «Теорія травми» (Trauma theory). У своїх роботах Карут намагається зрозуміти, що значить травма для культури й суспільства в цілому. Через аналіз літературних текстів вона пропонує по-новому подивитися на історію XX століття – як століття травми. Досвід травми, згідно з Карут, апелює до Іншого, вимагає слухача, й через це – відкриває етичний горизонт, в якому Інший отримує пріоритет над моїм власним Я.

Кеті Карут – американська історик і культуролог. У 1977 закінчила Прінстонський університет, у 1988 захистила дисертацію в Єльському університеті. Викладала в Єлі й університеті Еморі, професорка Корнеллського університету.


30 травня, 19:00. Вхід: вільний. Харків, «COME IN» art gallery, вул. Данілевського, 26


0 коментарів

Залишити коментар

avatar