29 Березня 2024, 09:21 | Реєстрація | Вхід
/ Ігор Костецький і доба «мистецького безвізу» - 15 Травня 2018

Ігор Костецький і доба «мистецького безвізу»

Категорія: «Події»
Дата: 15 Травня 2018 (Вівторок)
Час: 17:30
Вартість: за умовами музею
Місто: Київ
Місце: Музей книги і друкарства України
Адреса: вул. Лаврська 9, корпус 9
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 963


15 травня (у вівторок) о 18:30 відбудеться відкриття виставки «На горі. Ігор Костецький і доба "мистецького безвізу"», присвяченої 105-річчю з дня народження Ігоря Костецького.

У ХХ столітті мало хто з українців мав настільки системне бачення розвитку світового мистецтва та інтеграції України у цей процес, як Ігор Костецький. Перші видання українських перекладів Т.С. Еліота, Е. Павнда, Ф.Ґ. Лорки, інших першокласних митців, повного сонетарію В. Шекспіра, а також підтримка письменників-модерністів ув еміграції – чи не найбільші здобутки української культури повоєнної доби в «екзилі». І всі вони є заслугою діяльності Ігоря Костецького.

Його дитинство припало на роки Української революції, проведені на ідилічній вінницькій дачі діда на Старому місті. Енергетика родинного середовища (батько В’ячеслав Мерзляков був талановитим вокалістом і другом Леонтовича, а мати - нащадком аристократичного роду Дашковичів-Корибутів) підштовхнула юнака до театральної освіти, однак його мистецькі зацікавлення ще до цього сягнули ширших рамок. Коротка зупинка у Вінниці перед крахом нацистської Німеччини і поверненням червоного тоталітаризму остаточно спричинилася до свідомого вибору української ідентичності, яка не могла пристосуватися до насаджуваного в УРСР образу. Письменник прагнув свободи – і знайшов її лише у німецьких таборах переміщених осіб. Однак і тут еміграційне середовище вважало його диваком-експериментатором, котрий творить незрозумілі новели і драми (до слова, вперше в історії мистецтва – з елементами поетики абсурду). Після такого несприйняття він продовжував писати українською в шухляду та німецькою для театральних і радіовистав. Усе, що залишалося європейському письменнику з іменем Eaghor G. Kostetzky та прізвиськом «Леопард» – стати містком між українською та світовою літературою, створивши понад 35 унікальних книжок у видавництві, названому на честь вінницької «дачі Костецьких».


Виставка «На горі» пропонує поринути у мистецький світ однієї з найзагадковіших постатей української літератури ХХ століття – рятівника Гребінчиного перекладу «Гамлета», творця дражливих «камбрбумів», сюрреаліста й експресіоніста європейського масштабу, людини, котра легко знаходила мову зі Станіславом Єжи Лецом, Казиміром Едшмідом чи Езрою Павндом, і яка досі залишається невідомою для багатьох із нас. Саме історія Костецького доводить повноцінне існування «мистецького безвізу» для українців, можливостями якого, однак, зуміли скористатися лише одиниці. Сьогодні, в часи нового розквіту перекладацтва і видання світового канону ХХ століття, легко впізнати той запал, з яким не-класик Костецький насичував застоєну і штучно задушену в повоєнні роки українську культуру.

На виставці представлені раритетні видання «На горі» у контексті імен та ідей, що пов’язані з ними, унікальні архівні документи, світлини, мистецькі твори, а також образи, що супроводжували Костецького упродовж життя. Музейний проект супроводжуватиметься лекціями і читаннями, покликаними відкрити широкий мистецький кругозір чи не найбільш європейського за духом українця ХХ століття.

Вхід на виставку у день відкриття безкоштовний, у інші дні - за умови придбання вхідного квитка.


Чекаємо вас 15 травня — 7 червня 2018 р. щодня, крім вівторка, з 10 до 17 год. за адресою: вул. Лаврська 9, корпус 9 (на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника). Тел.: 280-66-23; 280-79-76

Організатори: Музей книги і друкарства України, Національний університет «Києво-Могилянська академія», Інститут літератури імені Т. Шевченка НАН України, Громадська організація «Культурний Кампус».

Організаційні партнери: Український центр Міжнародного ПЕН-клубу PEN Ukraine, Центральний державний архів-музей літератури і мистецтва України, Музей-архів преси, Центр історії Вінниці, Вінницький літературно-меморіальний Музей М.М.Коцюбинського, Ініціатива «Я люблю Старе місто - Вінниця», Фестиваль Острів Європа / Europe Island Festival
За сприяння депутатів Вінницької міської ради Олега Стукана і В’ячеслава Заремби.

Куратори виставки: Інна Мочарник, Олександр Вешелені. Консультанти проекту: Марко Роберт Стех, Таїсія Сидорчук. Програмні координаторки: Анна Вовченко, Катерина Рудик, Марія Горбач. Художнє оформлення: Олена Поліщук, Богдан Поліщук. Дизайн: Андрій Терехов.


З питань співпраці просимо звертатися за адресою culturecampus.ukraine@gmail.com


0 коментарів

Залишити коментар

avatar