29 Березня 2024, 00:59 | Реєстрація | Вхід
/ «Фама для велосипедистів» Светислава Басари - 19 Березня 2018

«Фама для велосипедистів» Светислава Басари

Категорія: «Події»
Дата: 19 Березня 2018 (Понеділок)
Час: 18:30
Вартість: безкоштовно
Місто: Львів
Місце: Книгарня «Є»
Адреса: просп. Свободи, 7
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 830


Львівська Книгарня «Є» і «Видавництво 21» запрошує на презентацію українського перекладу книжки Светислава Басари «Фама для велосипедистів» за участю Андрія Любки, Алли Татаренко, Юрія Винничука та Івана Лучука. Захід відбудеться 19 березня. Початок – 18.30.

Роман «Фама про велосипедистів» вийшов у 1987 році. Сербські літературознавці проголосили його найкращим прозовим твором сербської літератури 1980-х років. Роман створено у жанрі альтернативної історії. Текст Светислава Басари – справжня насолода для прихильників інтелектуальної літератури, оздоровленої почуттям гумору, іронією, вмінням бачити зворотній бік актуальних історичних подій, які часто супроводжуються абсурдом та масовим психозом. Інтертекстуальність, властива «Фамі про велосипедистів», зумовлює нетривіальність композиції. Тому цей роман для тих, кому до вподоби текст як гра, хто любить його складати і розкладати, ніби пазл. І звісно ж, «Фама про велосипедистів» для тих, хто точно знає чи принаймні здогадується, що не можна сліпо вірити усьому написаному (особливо, коли йдеться про історію).


Як зазначає Андрій Любка

«Светислав Басара зацікавлює читача детективним сюжетом, пропонує йому своє власне, майстерно сконструйоване бачення Історії, але по-справжньому полонить саме дотепними вибриками. […] Уява Басари не знає меж, але завжди закамуфльована під ретельне дослідження – автор сипле цитатами, історичними фактами, назвами трактатів, деталями з біографій реальних осіб, апокрифічними теоріями й іроніричною термінологією. Цю техніку можна порівняти з такою популярною нині творчістю Дена Брауна, помітити в ній коріння фейкових новин, сфальшованої для пропаганди історії, словом, роман цей та й уся творчість автора ідеально вписуються в нашу гібридну добу».


Львівська Книгарня «Є», просп. Свободи, 7. Тел.: (032) 235 73 68


0 коментарів

Залишити коментар

avatar