18 Квітня 2024, 06:09 | Реєстрація | Вхід
/ Презентація книги Тараса Лютого «Корабель шаленців» - 9 Березня 2018

Презентація книги Тараса Лютого «Корабель шаленців»

Категорія: «Події»
Дата: 09 Березня 2018 (П'ятниця)
Час: 18:00
Вартість: безкоштовно
Місто: Вінниця
Місце: Книгарня «Є»
Адреса: вул. Соборна, 89
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 789


Вінницька Книгарня «Є» та «Видавництво Старого Лева» запрошують на презентацію книжки Тараса Лютого «Корабель шаленців», яка відбудеться 9 березня за участю автора. Початок – о 18.00. Модератор – Олександр Вешелені.

Шаленство і бездумність – не тотожні явища, вважає Тарас Лютий. Власне, книга есеїв «Корабель шаленців» і є доказом того, як шаленці у різний історичний час завдавали руху вперед світовому мистецтву, літературі та філософії. 

«Метою мого дослідження власне було виявити, чи у зів’ялому ґрунті шалентва можуть бути порухи креативу. І мені таки вдалося довести, що часом в бур'яні безумства проростають квіти (часом – квіти зла). Проте я завжди повторюю: немає більш помилкої думки, аніж та, що усі шаленці генії. Тому наступним завданням було знайти різницю між креативним шаленством і бездумністю», – наголошує філософ. 

Звісно, історія культури шаленства – циклічна й тим цікава для дослідження. Суворі культурні норми одного століття породжували культ девіантної поведінки у наступному. Довгий час європейська культура нехтувала цим, ставлячись надзвичайно жорстоко до шаленців. Зараз ми спостерігаємо зворотній процес — культ буйства. До чого він приведе? Чи поверне маятник історії у зворотній бік і людство примкне до традиціоналізму та пуризму?


Книга есеїв «Корабель шаленців» – це унікальна нагода простежити історію розвитку і трактування понять шаленства, ейфорії, манії, екстазу, юродства, мудрості і глупоти у літературі, живописі, психології, у суспільній та релігійній думці від античних часів до сьогодення – крізь різні культури та епохи. Книжка буде цікавою усім, хто захоплюється філософією, літературознавством, релігієзнавством, психологією, а зрештою – кожному, хто замислюється над людською природою і прагне глибше її пізнати.



Тарас Лютийукраїнський філософ, письменник, колумніст, музикант. Доктор філософських наук. Професор кафедри філософії та релігієзнавства НаУКМА. Старший науковий працівник відділу філософської антропології Інституту філософії ім. Григорія Сковороди. Куратор і викладач «Культурного проекту». Пише культурологічні есеї для «Українського тижня». Грає в гурті «Четверо з Полонезу». Автор монографій «Нігілізм: анатомія Ніщо» (2002), «Розумність нерозумного» (2007), збірки малої прози «Вулики сновидінь» (2007), а також співавтор дилогії: «Культура масова і популярна: теорії та практики» (2007) та «Ідеологія: матриця ілюзій, дискурсів і влади» (2016). У 2016 році книжка «Ніцше. Самоперевершення» опинилася серед кращих видань Форуму видавців у Львові та здобула нагороду Всеукраїнського рейтингу «Книжка року» в номінації «Софія». Того ж року автор став лауреатом премії ім. Петра Могили.


Вінницька Книгарня «Є», вул. Соборна, 89. Тел.: (0432) 52-93-41


0 коментарів

Залишити коментар

avatar