18 Квітня 2024, 15:38 | Реєстрація | Вхід
/ «Крамничка “З легкої руки”» Горана Петровича у Києві - 4 Грудня 2017

«Крамничка “З легкої руки”» Горана Петровича у Києві

Категорія: «Події»
Дата: 04 Грудня 2017 (Понеділок)
Час: 18:30
Вартість: безкоштовно
Місто: Київ
Місце: Книгарня «Є»
Адреса: вул. Хрещатик, 46а
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 937


Книгарня «Є» та видавництво «Комора» запрошують на презентацію книжки Горана Петровича «Крамничка "З легкої руки”», яка відбудеться 4 грудня за участю перекладачки Алли Татаренко. Початок – о 18.30. Модераторка – Ганна Улюра.

«Горан Петрович не схожий на людину, яка народилася в 1961 році в Кралеві, невеличкому сербському містечку…» – такими словами класик сербської літератури Мілорад Павич розпочав колись есе, у якому представив своїм читачам молодого письменника. Тепер, коли Горан Петрович живе не в Кралеві, а в Белграді, працює в одному з найбільших видавництв Сербії і є членом-кореспондентом Сербської академії наук і мистецтв, у першому реченні есе найголовнішим лишається: «Горан Петрович не схожий»… 


Так, автор збірки оповідань «Відмінності» справді не схожий ні на кого зі своїх сучасників чи попередників, а його творчий шлях доводить, що Горан Петрович, автор роману «Атлас, описаний небом» (1993), не схожий на Горана Петровича, автора роману-кіноновели «Під стелею, що лущиться» (2010). Однак у багатому творчому доробку письменника є роман, що, напевно, найточніше відображає основні риси його творчого письма, – це «Крамничка "З легкої руки"» (2000), яка вийшла на рубежі тисячоліть, принісши авторові найпрестижнішу літературну премію його країни – Премію часопису «НИН» за роман року – і любов численних читачів.


«Крамничка "З легкої руки"» – роман про недалеке та далеке минуле й водночас про сучасне та майбутнє. Дія його відбувається в змальованому до деталей Белграді й у парку, вимріяному одним із його героїв, причому і столиця Сербії, і простір мрії реальні й фантастичні водночас. Герої Петровича – не тільки серби ХХ століття, долі яких визначені трагічними подіями і драматичними історичними змінами, а й читачі, яким вдалося (або не вдалося) втекти від безжальної реальності, читачі, якими можете себе відчути і ви.

Багато людей кажуть, що, читаючи, вони «поринають у книжку», однак тільки ті, хто сповна опанували мистецтво читання, можуть поринути у неї буквально: пройтися морським узбережжям і нанести на підошвах піску в дім, придбати продукти в магазині, який давно вже не існує в реальності, чи зустріти читача, який саме мандрує тими ж реченнями.


Київська Книгарня «Є», вул. Хрещатик, 46. Тел.: (044) 337 97 72


0 коментарів

Залишити коментар

avatar