28 Березня 2024, 14:24 | Реєстрація | Вхід
/ Книжка Дзвінки Матіяш «Дорога святого Якова» | Суми - 20 Жовтня 2017

Книжка Дзвінки Матіяш «Дорога святого Якова» | Суми

Категорія: «Події»
Дата: 20 Жовтня 2017 (П'ятниця)
Час: 17:30
Вартість: вхід вільний
Місто: Суми
Місце: Книгарня «Є»
Адреса: вул. Соборна, 44
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 860


Сумська Книгарня «Є» і «Видавництво Старого Лева» запрошують на презентацію роману Дзвінки Матіяш «Дорога святого Якова», що відбудеться 20 жовтня за участю авторки та її чоловіка Євгена Іларіонова. Початок – о 18.30. Модератор – Владислав Івченко.

Каміно-де-Сантьяґо, або ж дорога святого Якова – це 900 кілометрів пішки з наплічником на спині через усю Іспанію до міста Сантьяґо-де-Компостела і до мису Фіністерра – Кінця Землі. Це унікальний досвід, який авторка книжки Дзвінка Матіяш пережила разом зі своїм чоловіком Євгеном Іларіоновим. За словами письменниці, Дорога св. Якова стала для неї духовним лікуванням й очищенням, шляхом до самої себе. Чи не за цим ідуть цим непростим шляхом тисячі паломників, серед яких не рідко – діти і важкохворі?

«Я дізналася про дорогу святого Якова від чоловіка ще коли ми були неодружені, але тоді не звернула на його розповідь особливої уваги. Є багато цікавих місць на землі, включно з паломницькими маршрутами, але всюди не побуваєш, – якось так я тоді подумала. А два роки тому у Кракові купила книгу польського подружжя з Варшави – Емілії і Шимона Соколіків – про їхнє паломництво до Сантьяґо. І там кожен розділ відкривався картою, шматочком маршруту. Мені від цих карт перехопило подих…Того літа, коли прочитала книгу Соколіків, я "захворіла” на цю дорогу... Мені приснився сон, що йду цією дорогою – перебуваю біля Памплони (міста фієст, боїв биків), яке надихало Гемінґвея… І я так затужила за цією дорогою… за тим, щоб там бути. То вже не була мрія чи забаганка, а насущна потреба. Тоді мені було складно раціонально пояснити, чому мушу пройти цю дорогу. Тому що треба. Тому що так має бути. Тому що інакше не можна», – розповіла письменниця.


У цій книжці-щоденнику є усе, про що варто дізнатися майбутньому мандрівнику: стан постійного перебування у дорозі, фізичні й моральні зусилля, без яких не подолати такий шлях, знайомства з паломниками із різних країн, що вирішили пройти Каміно, історії людей, яких можна було би зустріти тепер і багато років тому. А ще тут зібрана інформація про паломницькі центри, де довелося ночувати нашим подорожнім, поради, як заспокоїти перевтомлені від ходьби м'язи, чим швидко втамувати голод та які речі варто залишити вдома, аби полегшити наплічник.


Дзвінка Матіяш – письменниця, перекладачка. Народилася та мешкає у Києві. У 1995—2002 роках навчалась в Національному університеті «Києво-Могилянська академія». З 2002 по 2006 роки навчалася в аспірантурі у Європейському колегіумі польських та українських університетів (Люблін, Польща). Дзвінка Матіяш відома як авторка двох романів: «Реквієм для листопаду» і «Роман про батьківщину», перекладачка збірки поезій Яна Твардовського «Гербарій», книжки Дороти Тераковської «Мишка» та ін. Також її казки увійшли до книжки «Зросла собі квітка», присвяченої пам’яті Романа Єненка.


Сумська Книгарня «Є», вул. Соборна, 44. Тел.: (054) 270 19 04


0 коментарів

Залишити коментар

avatar