29 Березня 2024, 15:39 | Реєстрація | Вхід
/ Церемонія нагородження премії ім. Олеся Ульяненка - 19 Жовтня 2017

Церемонія нагородження премії ім. Олеся Ульяненка

Категорія: «Події»
Дата: 19 Жовтня 2017 (Четвер)
Час: 17:00
Вартість: вхід вільний
Місто: Київ
Місце: Музей шістдесятництва
Адреса: вул. Олеся Гончара, 33
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1251


19 жовтня в приміщенні Музею шістдесятництва (вул. Олеся Гончара, 33) відбудеться вручення Міжнародної літературної премії імені Олеся Ульяненка. Нею відзначають молодих письменників за нонконформізм у творчості та «схильність до позитивної асоціальності».

До короткого списку номінантів цьогоріч увійшли:

  1. Сергій Демчук, «Міжсезоння»
  2. Остап Дроздов, «№1»
  3. Маркіян Камиш, «Чормет»
  4. Марія Карп'юк, «Дорога додому»
  5. Павло Коробчук, «Хвоя»
  6. Олександра Малаш, «Любові багато не буває» 
  7. Олег Поляков, «Хроніки туманної Трої» 
  8. Влад Сорд, «Трансгрес(і)я»
  9. Олег Шинкаренко «Череп»
  10. Банди Шолтес «Остров Sziget, или труселя Iggy Попа»
Цьогорічного переможця визначить журі у складі Андрія Гончарука, Світлани Скляр, Тетяни Трофименко, Марисі Нікітюк та Дмитра Десятерика.

До опікунської ради премії входять Євгенія Чуприна, Сергій Пантюк, Мирослав Слабошпицький, Андрій Курков та Лесь Подерв'янський.
Міжнародна літературна премія ім. Олеся Ульяненка заснована у 2012 році. Премія присуджується за оприлюднений протягом останніх двох років нонконформістський літературний твір. Перевага віддається претендентам, що не мають великих гонорарів і літературних відзнак. Проте оцінюються лише такі письменницькі досягнення, що були помічені українськими читачами через їх правдивість та суспільну актуальність.

Пропозиції про присудження Премії вносять творчі спілки, українські національно-культурні, культурно-просвітницькі товариства, редакції періодичних видань, вчені ради вузів, наукових інститутів Національної академії наук, літературно-мистецькі угруповання або окремі особи, належні до літературно-мистецьких угруповань.

На здобуття премії можуть бути висунуті лише завершені твори, опубліковані або оприлюднені протягом останніх двох років.

Лауреатами премії попередніх років були Володимир Вакуленко, Артем Полежака, Сергій Прилуцький, Іван Семесюк та Марися Нікітюк.



Олесь Ульяненко (1962-2010) – найкрупніший український панк-письменник, якого порівнювали з Чарльзом Буковськи, Генрі Міллером і Федором Достоєвським. Автор поезій, кіносценаріїв та понад двадцяти великих прозових творів, сповнених жорстких реалій, містичних одкровінь та автентично-розмовної лексики. У 1997 році отримав Малу Шевченківську премію за дебютний роман «Сталінка». 

У 2009 році Національна експертна комісія України з питань моралі визнала його роман «Жінка його мрії» порнографічним, і книга була вилучена з продажу. Ульяненко оскаржив цей висновок у суді, і заборона була знята; зараз роман можна вільно придбати. У серпні 2010 року, після тривалих телефонних погроз, письменник був знайдений мертвим у своїй квартирі при таких обставинах, що потребували кримінального розслідування, яке не було належним чином проведене. 


Група Премії у Facebook: http://facebook.com/groups/230186343752959/


0 коментарів

Залишити коментар

avatar