19 Квітня 2024, 06:30 | Реєстрація | Вхід
/ VІІІ «Азбукове Королівство Магів і Янголів» - 14 Жовтня 2017

VІІІ «Азбукове Королівство Магів і Янголів»

Категорія: «Фестивалі»
Дата: 14 Жовтня 2017 (Субота)
Час: 11:00
Вартість: 10 / 20 / 30 грн.
Місто: Київ
Місце: Музей книги і друкарства України
Адреса: вул. Лаврська, 9, корп. 9.
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1509


Друзі, з 12 до 14 жовтня 2017 р. VІІІ Фестиваль української дитячої книги «Азбукове Королівство Магів і Янголів» запрошує вас до затишних посиденьок на горищі колишньої друкарні Києво-Печерської лаври. 

Музей книги і друкарства України пропонує наповнити 3 дні нашого фестивалю історіями: хай вони будуть власними і неповторними, позиченими, які чимось запам’яталися і не відпускають, хай вони будуть створеними разом з нами. Особлива пропозиція для невгамовних фантазерів: в межах фестивалю триватиме «Аукціон музейних ідей»В нашому просторі свободи ви і ваша дитина зможете обрати, що кому до смаку.

Майстер-клас з атрибуції стародруків «Таємниці давніх книжок» від Валентини Бочковської, директора Музею, дасть можливість зануритися в тексти книг, яким більше 300-400 років. Кожен відвідувач зможе на короткий час відчути себе справжнім дослідником і не лише доторкнутися до наших найдавніших книг, а й спробувати прочитати їх та відкрити їхні таємниці. 


В імпровізованих майстернях книголюби та книголюбчики долучаться до магії створення книги. Майстер-клас «Скрипторій» познайомить з історією виникнення абетки, типами давнього письма – уставом, півуставом, скорописом; ви також зможете більше дізнатися про матеріали, за допомогою яких створювали рукописні книги.

У «Музейній папірні» ви ознайомитеся з історією виникнення паперу, з процесом його виготовлення і зможете зробити папір власними руками.

«Лаврська друкарня» подарує можливість відчути себе помічником першодрукаря, побачити, як друкували в давнину зі спеціальних друкарських форм на верстаті і зробити власний відбиток. 

На майстер-класі «Мармурування» ви зможете осягнути секрети одного з давніх способів декоративного оздоблення книжкової оправи і створите власну. У творчих майстернях Музею Ви зможете зробити вітальні листівки, закладки для книг, які стануть приємним нагадуванням про час проведений з нами.

Для тих, чий девіз: «Жодного дня без пригод!», шукачів таємничих скарбів та пригод ми підготували купу цікавих ігор та квестів: 
  • 3 квести для справжніх книголюбів «У пошуках музейних скарбів» (від 5 до 9 років; від 9 до 12 років; від 12 років); 
  • гра «Розпізнай герби друкарів України», який дасть можливість не тільки відчути себе дослідником-геральдистом, але й ознайомитися з короткою історією власників гербів, друкарень та видань, здійснених у них); 
  • гра «Добери назву професії творців старовинної книги» - загадка, відгадуючи яку Ви дізнаєтеся про процес створення стародруків багато несподіваного і цікавого; 
  • гра «Школа давнього друкаря» дасть можливість відчути себе підмайстром Івана Федорова; 
  • гра «Меморі» - хороший спосіб перевірити власну пам'ять та потренувати її.
У нас на Вас чекають пригоди!


Програма фестивалю «Азбукове Королівство Магів і Янголів» 
12 – 15 жовтня 2017 р.

12 жовтня (четвер)

«Створюємо казку на горищі»

Зал 4 – 15:00 – 15:15 – Офіційне відкриття фестивалю
Наш Фестиваль готує вам низку приємних несподіванок: цьогоріч він стане не тільки простором свободи, цікавих майстер-класів, презентацій, дружніх балачок і дозвілля, а й місцем для генерації нових задумів та обміну досвідом. Кожен присутній зможе стати учасником Аукціону музейних ідей. Що для цього потрібно? У перший та другий день фестивалю ми попросимо присутніх відповісти на питання: «Що нам зробити, щоб ви хотіли повертатися до нас?» та вкинути відповідь у спеціальну скриньку. В третій останній день фестивалю побажання та думки будуть зачитані і запропоновані для продажу. Ідею, яка матиме найбільше прихильників, ми обіцяємо втілити найближчим часом.

Зал 5 – 15:15 – 16:00 – Відкриття виставки «Історія на горищі»

Зал 4 – 16:00 – 17:00 – Презентація виставки Віталія Степановича Мітченка. Майстер-клас з каліграфії "Українське бароко” 

Зал 3 – 17:00 – 17:15 – Відкриття виставки арт-книги від студентів кафедри графіки Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут»

Зал 4 – 17:15 – 18:30 – Створюємо казку на горищі. Всіх охочих чаювати запрошуємо казкувати на горище 

Зал 4 – 18:30 – 19:00 – Музичні варіації від Ольги Дорощук, артистки театру-антрепризи «Молода опера»

АКЦІЇ ВПРОДОВЖ УСЬОГО ДНЯ
• Аукціон музейних ідей


13 жовтня (п’ятниця)

«Скелет у шафі на горищі»

Зал 1 – 11:00 – 12:00 – Презентація журналу «Диво деревце»

Зал 1 – 11:00 – 12:00 – «Ловець снів». Майстер-клас з плетіння

Зал 1 – 11:00 – 12:00 – Майстер-клас «Скрипторій» від Галини Карпінчук. На майстер-класі Ви дізнаєтеся про історію виникнення абетки; про типи давнього письма – устав, півустав, скоропис; про матеріали, за допомогою яких створювали рукописні книги

Зал 3 – 11:00 – 12:00 – Інтерактивне читання для малюків (дошкільнят) книжок-картонок Оксани Лущевської «Пташина колискова», «Із равликом на прогулянці», «Пливуть кораблі». «Простір української дитячої книги БараБука» 

Зал 4 – 11:00 – 12:00 – Презентація книги Галини Кирпи «Тринадцятий місяць у році» (Видавництво Старого Лева, 2017)

Коли ростеш у незвичайній родині, в якій від тебе немає таємниць, як тут не бути трішки задорослою, як на свої 10 років? Коли твої батьки — письменники, дідусь і бабуся — колишні вчителі, мамині найближчі подруги — бібліотекарка і художниця, а менший двоюрідний братик щомісяця міняє професії — як тут не зростати допитливою й вигадливою дитиною? Катруся намагається зрозуміти світ дорослих, пізнати смерть, дружбу і брехню, почути все живе й неживе навколо, кожну травинку й комашку, дощ і вітер — і ділиться своїми спостереженнями з нами. З цих розповідей перед очима постає особливий і зворушливий світ дитинства, де як рівні зустрічаються діти й дорослі.

Зал 5 – 11:00 – 12:00 – Презентація книги Зірки Мензатюк «Чарівні слова. Казочки про мову» (Видавничий дім «Букрек», м. Чернівці, 2016)
Можна гратися зі звуками, буквами та словами і при цьому добре засвоювати український правопис. Про незвідані таємниці рідної мови йдеться у казочках про мову від Зірки Мензатюк. Для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку.

Зал 1 – 12:00 – 13:00 – Майстер-клас з виготовлення кольорових серветок способом вибійки на тканині. Проводить художник Василь Легкий

З того самого часу, як люди почали виготовляти тканину, вони намагалися тим чи іншим способом її прикрасити. Різні техніки вишивки, ткані орнаменти, аплікація – все це широко використовували українські жінки для створення неповторного колориту народного одягу, рушників, скатертин, наволочок, фіранок, тощо. Одним з видів оздоблення тканини також була вибійка. 

Вибійка – це декорування тканини шляхом друку на полотні різноманітних візерунків і орнаментів за допомогою спеціальних різьблених дощок, форм, дерев’яних кліше, верстатів, тощо. Ця техніка була популярна серед населення України, вона дозволяла зробити тканину, схожу на фабричну, нанести будь-який малюнок, менш трудомістким способом ніж, наприклад, вишивка, що значно полегшувало працю жінок. 

На даному майстер-класі всі бажаючі зможуть власноруч спробувати відтиснути на тканину візерунок з дерев’яної форми, поєднуючи різні орнаментальні мотиви, тим самим створивши свій власний неповторний витвір

Зал 3 – 12:00 – 13:00 – Презентація книги «Кіка-Міка і Гном, що в усьому любить лад» від Ліни Жутауте (видавництво «Знання», 2017)

Кіка-Міка — дівчинка з чудернацьким ім’ям, яку завдяки письменниці Ліні Жутауте знає ледве не кожна литовська дитина. Маленька пустунка відмовляється складати на місце свої речі та іграшки й навіть не здогадується, у яку халепу можна втрапити, якщо цього не робити.

Зал 4 – 12:00 – 13:00 – «Де Ойра?». Читання-гра для мам та дітей від Тані Стус. «Простір української дитячої книги БараБука»

Зал 5 – 12:00 – 13:00 – Презентація книги «Культ предків. Нетуристичні звичаї України» відомої журналістки Наталки Фіцич (видавництво «Фоліо», 2017)

Відома журналістка, авторка телевізійних проектів: документального циклу «Відкрита зона» (соціальні, історичні, культурологічні явища та персони), «Майстер-клас» (народні ремесла та майстри), «ПроОбраз» (видатні діячі культури), Наталка Фіцич майже рік подорожувала Україною, записуючи та за допомогою фото- і кінокамери фіксуючи старовинні обряди і традиції різних регіонів нашої країни. Ця книжка — результат роботи багатьох людей, яким не байдужа спадщина наших предків.

«Культ предків. Нетуристичні звичаї України» - це 34 розділи книжки, які присвячені якомусь святу або звичаю. Є і різні додатки: народні прикмети, рецепти страв, фото і навіть відео, що відкриватимуться за допомогою QR-кодів.

Зал 2 – 13:00 – 14:00 – Майстер-клас з виготовлення листівки («Закладинка» або «Акварельні хмаринки») від художниці Олени Терехової 

Зал 2 – 13:00 – 14:00 – Майстер-клас «Мармурування» із декоративного оздоблення книги проводить Ірина Боса. Дізнаєтесь про один із давніх способів оформлення книжкової обкладинки та створите власну

Зал 3 – 13:00 – 14:00 – Презентація книг від видавництва «Свічадо»

Зал 4 – 13:00 – 14:00 – Дитяча «Читальня». Презентація дбайливої серії книжок для першого самостійного читання від видавництва «Ранок». (Автори книжкової серії — Таня Стус, Галина Ткачук, Олеся Мамчич, Лариса Денисенко, Аня Хромова, Оксана Лущевська, Сергій Лоскот та інші). «Простір української дитячої книги БараБука». «Читальня» - дбайлива рівнева серія для тих, хто починає самостійне усвідомлене усвідомлене читання й готовий опанувати цілу книжку

Зал 5 – 13:00 – 14:00 – Презентація збірки пісень «Мелодії для маленької дитини», упорядник Світлана Протасова (видавництво «Наірі», 2017)
Збірка може стати в пригоді батькам, вихователям та вчителям, що виховують дітей віком до 7-8 років. Музичний матеріал згуртований по сезонах та святах, а також охоплює ритми дня.

Зал 1 – 14:00 – 15:00 – Майстер-клас ручного виготовлення паперу з кори дерев, що ростуть на території Києво-Печерського заповідника. Художник Олег Бондаренко, допомагає Дарія Бондаренко (10 років). Фонд «Вдячність», м. Маріуполь 

Зал 2 – 14:00 – 15:00 - Майстер-клас «Музейна папірня». На майстер-класі Ви дізнаєтесь про історію виникнення паперу, познайомитесь з процесом його виготовлення, і, звичайно, зможете зробити папір власними руками

Зал 4 – 14:00 – 15:00 – Презентація першої частини трилогії про веселого лісового чоловічка «Вуйко Йой та Лишиня» від Галини Малик (Видавництво «Каламар», 2017). Для дошкільного та молодшого шкільного віку

Плем’я Йоїв живе у лісах і безперешкодно ходить через кордони, адже воно вміє ставати невидимим… Сам Вуйко Йой – це симпатичний чоловік, та от біда, коли він сердиться, то усі чари пропадають… Вуйко Йой живе у лісі у своїй старій дерев’яній хатинці, і коли її розібрали аби вивезти у музей, він вирішив помандрувати разом з нею. Книжка дуже весела, вона розповідає не лише про Йоя, а й про його вірних друзів – цвіркуна Лишеня, Крота Степановича, який збирає скарби та карусельного гнома Рукаселя.

Зал 5 – 14:00 – 15:00 – Презентація повісті «Я закохалася» Марії Морозенко (ВЦ «Академія», 2017)
Це не приватна історія однієї дівчинки, це історія дорослішання цілого класу, бо більшість подій, які тут розгортаються. Зачіпають не лише окремих дітей, а й цілий колектив
Зал 4 – 15:00 – 17:00 – Конференція «SOS! Червона книга музейних експонатів». Головні питання конференції – збереження національної спадщини, укладання каталогу експонатів особливого ризику та організація кампанії по збору пожертв на сторінці в мережі Інтернет.

В рамках конференції буде проведено тренінг від Інституту професійного фандрайзингу, де учасники детально ознайомляться з процедурою проведення кампанії, залучення потенціальних меценатів через мережу інтернет, організація індивідуального збору пожертв Музеїв в межах чітко обумовленого терміну.

Вашій увазі пропонуємо також лекцію «Американські колекції українських стародруків 16–18 століть: каталогізація, реставрація, збереження музейних колекцій, виставки, інтерпретація, факсимільні видання. Американський досвід в українських практиках» від Фулбрайтівського стипендіата, директора Музею Валентини Бочковської.

Зал 5 – 16:00 – 17:00 – «Читання із задоволенням» - читаємо, малюємо, ліпимо і граємо «Колобка»

Зал 4 – 18:00 – 19:00 – «Мефістофель» від театру-антрепризи «Молода опера»

АКЦІЇ ВПРОДОВЖ УСЬОГО ДНЯ
  • Аукціон музейних ідей
  • Квест «У пошуках музейних скарбів» - допоможи віднайти сховані злим чаклуном експонати. Квест розрахований для дітей різних вікових категорій (5-9 років, 9-12 років та від 12 років)
  • Гра «Розпізнай герби друкарів України»
  • Гра «Підбери назву професії творців старовинної книги»
  • Гра «Меморі» для дорослих і дітей
  • Майстер-клас «Лаврська друкарня» від Олександра Рачковського. Ви отримаєте можливість не тільки побачити, як друкували в давнину зі спеціальних друкарських форм на верстаті, але й власноруч зробити відбиток
  • Майстер-клас «Інтролігаторська майстерня». Про особливості виготовлення окладів та оправ до видань розповість Олег Будзан

14 жовтня (субота)

«Аукціон на горищі»

Зал 1 – 11:00 – 12:00 – Майстер-клас «Вітальна листівка». Друк з використанням кольорової фольги. Художник-реставратор Іван Петку

Зал 1 – 11:00 – 12:00 – Презентація журналу «Диво деревце» 

Зал 4 – 11:00 – 12:00 – Презентація книжки «Музичні казки» від Найдич Наталії Митрофанівни (видавництво «Веселка»)

Зал 1 – 12:00 – 13:00 – Майстер-клас ручного виготовлення паперу з кори дерев, що ростуть на території Києво-Печерського заповідника. Художник Олег Бондаренко, допомагає Дарія Бондаренко (10 років). Фонд «Вдячність», м. Маріуполь 

Зал 2 – 12:00 – 13:30 – Майстер-клас з виготовлення квітки у техніці валяння від художниці Олени Терехової

Зал 1 – 13:00 – 14:00 - Майстер-клас «Скрипторій» від Галини Карпінчук. На майстер-класі Ви дізнаєтеся про історію виникнення абетки; про типи давнього письма – устав, півустав, скоропис; про матеріали, за допомогою яких створювали рукописні книги

Зал 1 – 13:00 – 14:00 – Майстер-клас з атрибуції стародруків «Таємниці давніх книжок». У кожного з присутніх буде можливість не лише доторкнутися до наших найдавніших книг, але й поринути в тексти та почитати із стародруків, яким вже 300-400 років 

Зал 1 – 13:00 – 14:00 - Майстер-клас з виготовлення листівки від Світлани Скиби

Зал 4 – 13:00 – 14:00 – Презентація книжки «Таємне Товариство Ботанів, або Екстрим на горі Підстава» Лесі Ворониної (Видавництво «Знання», 2017). В презентації беруть участь художники-ілюстратори Катерина та Володимир Штанко

На світі є люди, котрі не уявляють свого життя без драйву. От і герой нової фантастичної повісті Лесі Ворониної «Таємне Товариство Ботанів» миттєво відгукується на запрошення взяти участь в екстремальних пригодах, що відбудуться на горі з дивною назвою Підстава. Адже після неймовірних подій, які довелося пережити Климові Джурі, рятуючи людство від хижих прибульців-синьомордів, він, здається, назавжди позбувся страху і готовий сторчголов кинутися у вир найнебезпечніших випробувань.

Хіба ж хлопець міг запідозрити, що листа із за¬прошенням йому прислали не його побратими з Таємного Товариства Боягузів — Жук і Заєць, а в таборі «Екстремал» його підстерігає пастка? Що ж насправді відбувається на вершечку Підстави? Невже синьоморди залишили на Землі свої секретні бази? І врешті — що заховано у «місцях сили» серед прадавніх кам’яних мегалітів-кромлехів?

Зал 5 – 13:00 – 14:00 – Презентація книжки Олександра Палія «Короткий курс історії України» (видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», 2017)
У книзі викладено історію України з давнини до наших днів. Вичерпно подано найважливіші події української історії. Посібник стане в пригоді студентам, викладачам, школярам, а також усім, хто цікавиться вітчизняною історією.

Зал 1 – 14:00 – 15:00 – Майстер-клас з виготовлення кольорових серветок способом вибійки на тканині. Проводить художник Василь Легкий

З того самого часу, як люди почали виготовляти тканину, вони намагалися тим чи іншим способом її прикрасити. Різні техніки вишивки, ткані орнаменти, аплікація – все це широко використовували українські жінки для створення неповторного колориту народного одягу, рушників, скатертин, наволочок, фіранок, тощо.
Одним з видів оздоблення тканини також була вибійка. 

Вибійка – це декорування тканини шляхом друку на полотні різноманітних візерунків і орнаментів за допомогою спеціальних різьблених дощок, форм, дерев’яних кліше, верстатів, тощо. Ця техніка була популярна серед населення України, вона дозволяла зробити тканину, схожу на фабричну, нанести будь-який малюнок, менш трудомістким способом ніж, наприклад, вишивка, що значно полегшувало працю жінок. 

На данному майстер-класі всі бажаючі зможуть власноруч спробувати відтиснути на тканину візерунок з дерев’яної форми, поєднуючи різні орнаментальні мотиви, тим самим створивши свій власний неповторний витвір

Зал 2 – 14:00 – 15:00 – Майстер-клас «Музейна папірня». На майстер-класі Ви дізнаєтесь про історію виникнення паперу, познайомитесь з процесом його виготовлення, і, звичайно, зможете зробити папір власними руками

Зал 2 – 14:00 – 15:00 – Майстер-клас «Мармурування» із декоративного оздоблення книги проводить Ірина Боса. Дізнаєтесь про один із давніх способів оформлення книжкової обкладинки та створите власну

Зал 4 – 14:00 – 15:00 – Презентація нових книжок Галини Малик «Вірші для Одарочки» та «Як Сонечко крапочки загубило» (Видавництво Старого Лева, 2017). Для дітей дошкільного віку, читання з батьками

Зал 5 – 14:00 – 15:00 – Презентація книги «Батьківство як дар та покликання», а також нових видань від видавництва «Світ Успіху». Генеральний директор Струк Неоніла Олексіївна

Зал 2 – 15:00 – 16:30 – Майстер-клас з виготовлення ляльки від художниці Олени Терехової 

Зал 4 – 15:00 – 16:00 – Виступ хору «Калинка», м. Бориспіль

Зал 5 – 15:00 – 16:00 – Презентація першої української збірки етичних коміксів «Як не сісти у калюжу» для дітей від 4 до 10 років. Тут можна почитати оповідки у картинках, а також вигадати власні та отримати за це приз

Зал 4 – 16:00 – 17:00 – Аукціон музейних ідей.

Зал 4 – 17:00 – 18:00 – «Козацькі забави» від ГО «Козацька лицарська школа». Козацька забава - це групові змагання: на шапках, поясах, дужання на руках, з канатом, в мішках і т.д. буде показовий виступ зі зброєю і козацька забава. Міні майстер-клас з бойового гопака (з палицею, шаблею, довбнею, ціпом і т.д.)

Зал 4 – 18:00 – 18:30 – Урочисте закриття фестивалю

АКЦІЇ ВПРОДОВЖ УСЬОГО ДНЯ
  • Аукціон музейних ідей
  • Квест «У пошуках музейних скарбів» - допоможи віднайти сховані злим чаклуном експонати. Квест розрахований для дітей різних вікових категорій (5-9 років, 9-12 років та від 12 років)
  • Гра «Розпізнай герби друкарів України»
  • Гра «Підбери назву професії творців старовинної книги»
  • Гра «Меморі» для дорослих і дітей
  • Майстер-клас «Лаврська друкарня» від Олександра Рачковського. Ви отримаєте можливість не тільки побачити, як друкували в давнину зі спеціальних друкарських форм на верстаті, але й власноруч зробити відбиток
  • Майстер-клас «Інтролігаторська майстерня». Про особливості виготовлення окладів та оправ до видань розповість Олег Будзан
*Слідкуйте за оновленнями, в програмі можливі зміни


Вартість квитка: дорослий – 30 грн; студентський – 20 грн; дитячий, пенсійний – 10 грн.
Музей розташований на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника за адресою: Музей книги і друкарства України, вул. Лаврська 9, корп. 9. Тел. 044-280-66-23, 280-79-76
Подія фестивалю у Facebook: http://facebook.com/events/902018623279053/

Програма фестивалю формується, слідкуйте за оновленнями на сторінках Музею книги і друкарства України в соціальних мережах: facebook.com/Books.and.Printing.Museum/
та сторінці фестивалю «Азбукове Королівство Магів і Янголів» на Facebook:


0 коментарів

Залишити коментар

avatar