24 Квітня 2024, 17:01 | Реєстрація | Вхід
/ Безкінечна подорож, або Енеїда / Хмельницький - 24 Серпня 2017

Безкінечна подорож, або Енеїда / Хмельницький

Категорія: «Події»
Дата: 24 Серпня 2017 (Четвер)
Час: 21:00
Вартість: вхід вільний
Місто: Хмельницький
Місце: Мистецький двір
Адреса: вул. Проскурівська, 18, музична школа №1
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1037


24 серпня в Хмельницькому пройде презентація проекту «Безкінечна подорож, або Енеїда» - мультимедійного колажу з елементами лекції (Юрій Андрухович), концерту (Марк Токар/Віктор Новожилов) та банкету (vj-група Cube та всі-всі-всі). Режисером проекту є Оля Михайлюк. Подію представляє Агенція «АртПоле», на запрошення Хмельницької міської ради.

Прем’єра проекту відбулася цьогоріч у Києві на відкритті Міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал» у рамках фокус-теми «Сміх. Страх. Сила», присвяченої 175-річчю першого повного видання «Енеїди» Івана Котляревського. Наступним і наразі єдиним містом, де покажуть мультимедійний колаж, стане Хмельницький. 

Юрій Андрухович читає лекцію, уривки з «Енеїди» та власні вірші. Марк Токар і Віктор Новожилов озвучують «безкінечну подорож» імпровізаційною музикою, мінімалізмом, бароко та гострою бітовою електронікою. vj-група CUBE забезпечує візуалізацію, звертаючись до створених у 60-х роках Анатолієм Базилевичем ілюстрацій до «Енеїди», зображень Дідони й Енея у середньовічному й ренесансному живописі, фото сучасної Полтави, відзнятих Олею Михайлюк напередодні виступу, та власної анімації. Робота триває, у планах режисерки — опрацювання нових тем та проявів «Енеїди» в сучасній українській дійсності.


«Півроку тому в Хмельницькому ми показали виставу «Альберт, або найвища форма страти», створену за текстом Юрія Андруховича. Мали емоційну реакцію і хороші запитання. А вже навесні агенція «АртПоле» представляла «Енеїду» на Книжковому Арсеналі. Це було надзвичайно відповідальне завдання – знайти відповідну нашому часу форму оповідання такого важливого для всієї української літератури твору. Але ми ризикнули. І вирушили в цю «безкінечну подорож» разом з вже знайомими вам авторами – тексту, музики, відео. Наступною зупинкою в нашій мандрівці є Хмельницький. Отже, запрошуємо разом відсвяткувати цей День Незалежності – з українськими напоями, жартами й текстами.» 
Оля Михайлюк


«Менi подобається саме цей початок. Менi подобається, що українська література починалася нiби жартома — як чиста забава для кола найближчих друзiв та щопонедiлкових гостей, котрi збиралися в полтавському домi Котляревського на винятково щедрі прошені обіди. «Енеїда» писалася за принципом to be continued — від прийняття до прийняття, від однієї публічної нагоди до іншої. Це був досить тривалий у часі проект — довгих двадцять шість років. 

Як завжди з радістю готуєшся до того, до чого підготуватися насправді не можна. Але можна перечитувати Котляревського, переслухувати улюблену арію Дідони й переписувати власні рядки для альтернативних форм їхньої подачі. Публіку ж запрошуємо взаємодіяти і частуватися.»
Юрій Андрухович

24 серпня. Початок о 21:00. Вхід на подію вільний
Мистецький двір (вул. Проскурівська, 18, музична школа №1)


0 коментарів

Залишити коментар

avatar