28 Березня 2024, 10:25 | Реєстрація | Вхід
/ ІІ Фестиваль «Запорізька книжкова толока» - 23 Жовтня 2016

ІІ Фестиваль «Запорізька книжкова толока»

Категорія: «Фестивалі»
Дата: 23 Жовтня 2016 (Неділя)
Час: 10:00
Місто: Запоріжжя
Місце: Козак палац
Адреса: вул. Перемоги 70Б
Рейтинг: 5.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 3188


З 21 по 23 жовтня 2016 року у Запоріжжі відбудеться Другий Міжнародний фестиваль «Запорізька книжкова толока».

«Запорізька книжкова толока» – більше, ніж книжковий ярмарок. Фестиваль задуманий як простір культурної комунікації, що об’єднує десятки різноманітних майданчиків для різних аудиторій, і буде цікавий шанувальникам книги з усієї України.


5 фактів про Запорізьку книжкову толоку


#ЗКТ – щорічний книжковий фестиваль у Запоріжжі. Ідея започаткувати подію такого формату з’явилась в Асамблеї діячів культури Запоріжжя та була реалізована Центром мистецтв «Арт-Простір» і представниками низки партнерських організацій. Перша Толока відбулась 16-18 жовтня 2015 року на базі виставкового центру «Козак-Палац». Фестиваль підтримали Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) і Генеральне консульство Німеччини, тож він одразу здобув статус міжнародного.

#ЗКТ – більше, ніж книжковий ярмарок. Толока проводиться у форматі триденного фестивалю, що охоплює до 200 подій для читачів різного віку. Звісно, центральною серед них є книжкова виставка-ярмарок за участі провідних видавництв з усієї України. Проте для справжніх книголюбів найцікавіше починається на різних творчих локаціях фестивалю. Тут з ранку до вечора у форматі нон-стоп проходять авторські зустрічі, книжкові презентації, поетичні читання, автограф-сесії, літературні дискусії та круглі столи.

#ЗКТ – це не лише про книги. Перший же фестиваль об’єднав навколо книжкової теми виставки ілюстрацій Сашко Лірник на Книголіссіі плакатів, музичні виступи і покази документального кіно, театральні постановки і перфоманси. У межах Толоки створено й особливий творчий майданчик для малят – чарівне «Книголісся» з пізнавальними іграми, майстер-класами та фірмовим читацьким марафоном.

#ЗКТ не завершується самим лише фестивалем. Під брендом #ЗКТ в Запоріжжі щомісяця відбуваються зустрічі з відомими митцями, презентації книжкових новинок, воркшопи, фотоекспозиції, кінопрем’єри, а також цікавинки для маленьких читачів у дитячому просторі «Книголісся». Календар подій Толоки постійно поповнюється, а серед наших друзів і партнерів з’являється дедалі більше відомих імен.

#ЗКТ – енергія розвитку. Толока народилася з нашої великої мрії переосмислити рідне місто. З амбітного прагнення довести, що Запоріжжя вже сьогодні мусить посісти своє місце на культурній мапі України. Адже тутешні мешканці з нетерпінням чекають на культурні трансформації і готові до творення нових себе в новому суспільстві – освіченому, гармонійному, толерантному, а відтак і щасливому. Кожна подія в межах ЗКТ покликана Сучасні українські автори на Книжковій толоцімотивувати місцеву громаду до саморозвитку, надихати до змін, спонукати до дій, зрештою – заряджати творчою енергією на повну.

Фото: Літературний портал Litcentr, www.litcentr.in.ua © 2015 рік

Як обіцяють в оргкомітеті Толоки, упродовж трьох днів фестивалю відбудуться презентації кращих книжкових новинок року, низка івентів для читачів різного віку: панельні дискусії, круглі столи, відкриті лекції. І, звичайно, літературні читання та зустрічі з авторами. Цьогоріч на Толоку завітають Євгенія Кононенко, Олег Шинкаренко, Олександр Міхед, Вахтанг Кебуладзе, Олександр Красюк, Галина Вдовиченко, Галина Пагутяк, Євген Положій, Тарас Лютий, Андрій Бондар, Антон Санченко, Олена Красносельска, Олена Степова, Іван Семесюк, Артем Полежака, Валентин Терлецький та інші.

Одна з центральних локацій фестивалю – сімейний простір «Книголісся». Тут на дітей і батьків чекають зустрічі з дитячими письменниками й ілюстраторами, книжкові презентації, читацький марафон, літературно-музичні перфоманси, театральні імпровізації, ігри, конкурси, подарунки, казкова атмосфера і дружнє спілкування. Серед очікуваних гостей – Сашко Лірник, Олександр Виженко й інші казкарі.

Для громадських активістів працюватиме триденний освітній майданчик – Платформа громадських ініціатив «Простір можливостей», що об’єднає відкритий лекторій та презентації успішно реалізованих проектів нових мешканців Запорізької області. У програмі лекторію – інтерактивні лекції та міні-тренінги на теми історико-культурної та медійної грамотності, економічної спроможності громадських об’єднань, управління проектами. 

Завдяки партнеру фестивалю, АКБ «Індустріалбанк», на Толоці буде створено зону відпочинку – для тих, хто вже знайшов свою книгу і хоче погортати її в затишній обстановці. Окрім того, кожен з відвідувачів може отримати приємний подарунок від нового партнера – до участі в розіграші зовнішнього акумулятора (power bank) запрошуються всі, хто заповнить спеціальну анкету.

Для шанувальників образотворчих практик на Толоці працюватиме креативний простір «Візія текстів» – це серія майстер-класів з теми художнього оформлення текстів і книжкової ілюстрації.

Фестивальна програма Запорізької книжкової толоки-2016 реалізується за підтримки міжнародних культурних інституцій. Серед них, зокрема, Ґете-Інститут в Україні, що привозить колекцію кращих дитячих ілюстрованих книжок від Франкфуртського книжкового ярмарку, а також проводить низку заходів для дітей, батьків, видавців і фахівців бібліотечної справи. За підтримки Альянс Франсез Запоріжжя на Фестиваль завітає французький автор Ален Родьє, який презентує фотовиставку та книгу, що присвячені подіям Майдану. А за сприяння Чеського Центру в Києві всі гості Толоки зможуть побачити документальний кіноцикл, створений міжнародною командою кінодокументалістів – «Антологія сучасної української прози – Україна, давай, Україно!».

Спеціальна програма очікує на поціновувачів сучасного театру. У ніч з 21 на 22 жовтня відбудеться «Ніч української драми», де будуть представлені найсміливіші п’єси молодих українських драматургів.

А в ніч з 22 на 23 жовтня відбудеться музично-поетична ніч, на учасників якої чекають виступи інді-гуртів, поетичні конкурси, інтерактиви та спілкування з творчими особистостями з усієї України.


Детальна програма та інформація про заходи Толоки – на сайті http://toloka.net/
м. Запоріжжя, Козак палац, вул. Перемоги 70Б
Група у Facebook: http://facebook.com/booktoloka/

Посилання з теми:


Проект «Запорізька книжкова толока - 2016» виконується в рамках проекту Українська ініціатива зміцнення громадської довіри (UCBI), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Проект «Платформа громадських ініціатив «Простір можливостей»» реалізується ГО «Центр мистецтв «Арт-Простір» в рамках проекту «Підтримка територіальних громад України у зв’язку зі збільшенням кількості внутрішньо переміщених осіб», що є одною з Ініціатив інфраструктурної програми для України, які фінансуються німецьким урядом та виконуються німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.
Організаційний партнер – Запорізька міська рада. 


0 коментарів

Залишити коментар

avatar