20 Квітня 2024, 12:31 | Реєстрація | Вхід
/ «Словосад» | Саджаймо дерева. У Кибинцях і не тільки - 23 Квітня 2016

«Словосад» | Саджаймо дерева. У Кибинцях і не тільки

Категорія: «Події»
Дата: 23 Квітня 2016 (Субота)
Час: 12:00
Місто: Україна
Рейтинг: 5.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 17877


«Посадити дерево ніколи не пізно…» – казав Паустовський, а нині нагадуємо і ми! 23 квітня відбудеться чергова акція проекту «Словосад», що його було започатковано у 2013 році Українським літературним центром. З того часу кожного квітня ми запрошуємо долучатися до акції поетів різних міст України. 

Поети знову саджатимуть дерева й читатимуть вірші, які закладатимуться в коріння кожного з посаджених дерев. Тож «Словосад» буквально зростатиме з поезії, підживлюючись її образами, метафорами й сенсами. Кожне посаджене дерево також заноситься до інтерактивної мапи у Google. 

Цьогорічний «Словосад» буде особливим, адже до ініціативи долучається й команда культурного проекту «Метро до Кибинець», що базується в селі Кибинці на Полтавщині, де народився і виріс поет-футурист Михайль Семенко

На місці, де стояла хата батьків Михайля Семенка – письменниці етнографічного стилю Марії Проску'і́вни та волосного писаря, а пізніше поштаря Василя Семенка, буде посаджено Райську яблуню. За умовами проекту, саджати мають саме й тільки поети, та для Семенка цьогоріч робимо виключення. Він футурист, йому все можна :)

За спогадами старожилів, на подвір’ї Семенків висів гамак і, коли приїздила до них у гості дружина Михайля знаменита акторка Наталя Ужвій, місцеві приходили подивитися, як артистка в брилі дрімає в гамаку. Біля двору росли райські яблуні, що було тоді дуже незвично, бо більше ні в кого з кибинчан їх не було.

Будинок Семенків був переданий у колгосп і на тій ділянці розташувалася третя коглоспна бригада. «А хату перекрили колективці і живе на моїм огороді третя бригада… – пише у спогадах Марія Проскурівна, - Я за огородом не журюсь». Зараз це вулиця Леніна, яку перейменовують на Михайлівську. На жаль, хата не збереглася, хоч у селі і є давні будівлі, ровесники революції 1917-го року.


Хочемо нагадати, що до Акції можуть долучитися всі охочі поети, незалежно від міста проживання. Для занесення вашого поетичного дерева на мапу «Словосаду» треба:

1. посадити дерево, встеливши йому у коріння ваш вірш;
2. надіслати за адресою info@litcentr.in.ua лист з темою «Словосад», що міститиме: 

а) ваше ім'я; 
б) назву дерева; 
в) точне місце посадки (адресу), 
г) фото із посадженим деревом (за можливості). 

«Посадити дерево – найменш егоїстичний з усіх людських вчинків. Це більш чистий акт віри, ніж народження дітей», - говорив прозаїк та драматург Торнтон Уайлдер. Східні ж мудреці обіцяють кожному, хто посадить дерево, – рік щастя. :)

Тож саджаймо дерева, читаймо поезію й озеленюймо нашу планету!)

Організатор: ГО «Український літературний центр», www.litcentr.in.ua
Партнер: Культурний проект «Метро до Кибинець»


0 коментарів

Залишити коментар

avatar