20 Квітня 2024, 05:02 | Реєстрація | Вхід
/ Презентація книги-інтерв’ю, антології «RECвізити» - 15 Грудня 2015

Презентація книги-інтерв’ю, антології «RECвізити»

Категорія: «Події»
Дата: 15 Грудня 2015 (Вівторок)
Час: 19:00
Місто: Київ
Місце: Національний музей Тараса Шевченка
Адреса: бульвар Т. Шевченка, 12
Рейтинг: 5.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1214


15 грудня о 19:00 у Національному музеї Тараса Шевченка відбудеться презентація книг-інтерв’ю з сучасними українськими письменниками, записаних журналісткою Тетяною Терен у рамках проекту «RECвізити. Антологія письменницьких голосів». Книжки вийшли у «Видавництві Старого Лева».

Мета проекту «RECвізити» — зберегти думки, переконання, позиції, оцінки, творчі й життєві правила найзнаковіших сучасних українських авторів. 20 героїв цієї антології відверто і щиро розповідають про своїх батьків, місця народження і сім’ю, згадують учителів і колег, діляться письменницькими секретами, розмірковують про любов, віру і сенс життя. У першій книзі проекту «звучать» голоси Юрія Андруховича, Віри Вовк, Лесі Ворониної, Василя Голобородька, Лариси Денисенко, Анатолія Дімарова, Івана Дзюби, Івана Драча, Сергія Жадана та Оксани Забужко. До другої книги ввійшли розмови з Юрком Іздриком, Ігорем Калинцем, Маріанною Кіяновською, Іваном Малковичем, Юрієм Мушкетиком, Дмитром Павличком, Галиною Пагутяк, Тарасом Прохаськом, Ірен Роздобудько та Юрієм Щербаком


Для багатьох письменників інтерв’ю, записані для цієї антології, стали першою спробою щось підсумувати, осмислити, врешті, це можуть бути й чернетки мемуарів, які з’являться згодом. Зустрівшись на сторінках цього двокнижжя, письменники несподівано починають говорити не лише з невидимим уважним інтерв’юером, але й одне з одним. 

«Це проект про болючі непорозуміння, причини яких слід шукати в непроговореному і неосмисленому ХХ столітті, але так само він, за Прохаськом, про зв’язок усього з усім, про неперервність, яка може творитися лише на особистісному рівні», — зазначає у передмові до видання Тетяна Терен

«RECвізити» подарують чимало відкриттів поціновувачам творчості представлених на сторінках цього двокнижжя авторів, а разом з тим стануть незамінним дороговказом для тих, хто тільки відкриває для себе світ сучасної української літератури. Книги проілюстровані світлинами київського фотографа Олександра Хоменка, зробленими під час самих інтерв’ю.

Участь у першій презентації «RECвізитів», окрім авторів проекту, візьмуть письменники Оксана Забужко, Іван Малкович, Лариса Денисенко, Леся Воронина, Юрій Щербак, Іван Драч, Юрій Мушкетик, літературознавець, професор Києво-Могилянської академії Віра Агеєва, телеведуча Мирослава Барчук та журналіст, генеральний директор Національної телекомпанії України Зураб Аласанія. Модеруватиме захід телеведуча Ілона Довгань.


Зураб АЛАСАНІЯ, генеральний директор Національної телекомпанії України:
«Цей проект став для мене своєрідним каталогом імен сучасної української літератури: письменники згадують десятки друзів і колег, про яких відомо або неприпустимо мало, або взагалі нічого. Маючи такий дороговказ, тепер я наполегливо шукатиму твори кожного з них».
 
Віра АГЕЄВА, літературознавець:
«З-поміж інтерв’ю, зібраних у книжці, найцікавіші ті, в яких відчувається безбоязна одвертість і готовність до самоаналізу. А ще — перейнятість долею культури. Цікаві колізії, деталі, секрети поетичної творчості, розповіді про те, з чого ж робляться вірші й хто надиктовує сторінки «десь звідтам», — усе це приверне увагу читачів з найрізноманітнішими горизонтами сподівань».
 
Михайло БРИНИХ, журналіст, письменник, критик:
«Усі письменники дуже люблять, але категорично не вміють говорити про себе: про свою родинну історію, своє життя, свою віру, про ті сутнісні речі, які розмиті-розмазані по десятках їхніх текстів. Тетяні Терен вдалося неможливе: вилущити сучасних класиків з їхнього невміння та небажання говорити про найважливіше».
 
Сергій ДОРОФЄЄВ, телеведучий (Радіо Свобода, Прага):
«Ця книга — літопис поколінь, який дозволяє відчути час, його характер, ціннісну неповторність кожного дня. Навіть не погоджуючись з якимись висновками авторки чи її героїв, ловиш себе на думці, що ця внутрішня суперечка не відштовхує, а навпаки — провокує ще більше зацікавлення. А ще ця книга про любов і свободу. Тому її сміливо можна назвати посібником з історії України».


15 грудня. Початок о 19:00. Вхід: за умовами музею.
Київ, Національний музей Тараса Шевченка, бульвар Т. Шевченка, 12


0 коментарів

Залишити коментар

avatar