19 Квітня 2024, 16:02 | Реєстрація | Вхід
/ «7 життів Нечуя-Левицького» | 1-ша лекція - 1 Грудня 2015

«7 життів Нечуя-Левицького» | 1-ша лекція

Категорія: «Курси та лекції»
Дата: 01 Грудня 2015 (Вівторок)
Час: 19:00
Місто: Київ
Місце: Дім освіти та культури «Майстер клас»
Адреса: вул. Лаврська, 16-А, метро "Арсенальна"
Рейтинг: 5.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1076


У видавництві «Основи» з’явилося концептуальне видання класичної повісті «Кайдашева сім’я». Змінюючи насаджені шкільною програмою стереотипи, видавництво презентує лекцію про «невідомого» Івана Нечуя-Левицького у циклі лекцій «7 життів Нечуя-Левицького»

1 грудня (вівторок), о 19:00 у Домі освіти та культури «Майстер клас» письменник і літературознавець Мирослав Лаюк прочитає лекцію «Що Іван Нечуй-Левицький міг би сказати про мурал на бульварі Лесі Українки, 36-Б?».

Іван Нечуй-Левицький - один із найбільш читаних українських прозаїків. Водночас, про нього часто говорять як про «несучасного» і «вже нецікавого». Насправді, Нечуй - актуальний, його твори - цікаві та корисні для розуміння нашого сьогодення. З нього досі намагаються робити оспівувача селянства, а поміж тим, саме він зафіксував Київ позаминулого століття, з усіма тими вулицями, церквами, ресторанами, чи ненайдетальніше з-поміж своїх сучасників.

Що об’єднує Івана Нечуя-Левицького з Імануїлом Кантом? Чому святкуванні власного 35-ліття літературної діяльності письменник покинув залу у час виголошення вітальних промов? Чи знали ви, що Нечуй 17 років студіював богослов’я, і навчався у "вже не тій Могилянці"? А про те, що він, тонкий знавець музики, який учив розуміти Вагнера одну з перших українських феміністок? 

Дитячі травми, дорослі звички і фобії «енциклопедиста українського життя», а також новий погляд на його творчість - у розповіді Мирослава Лаюка.


Концептуальне видання «Кайдашевої сім’ї» Івана Нечуя-Левицького – новинка альтернативної серії української класики від видавництва «Основи». Заяложена програма, втомлені вчителі, знудьговані учні, загальна атмосфера ненависті та відбувальщини? Насправді у нас хороша література, потрібно тільки дати їй шанс. Наприклад, видати так, щоб класика пасувала образу сучасної молодої людини. Особливість видання – концептуальне оформлення та креативні колажні ілюстрації від художниці Лєри Схємки.

Мирослав Лаюк – поет і літературознавець, лауреат літературних премій, автор збірок «Осоте!» і «Метрофобія». 


Дата і час: 1-ше грудня, 19:00 
Місце: Дім освіти та культури «Майстер клас» (вул. Лаврська, 16-А, метро "Арсенальна")


0 коментарів

Залишити коментар

avatar