25 Квітня 2024, 13:45 | Реєстрація | Вхід
/ Проект «Словом і Фарбами» у Запоріжжі - 13 Листопада 2015

Проект «Словом і Фарбами» у Запоріжжі

Категорія: «Події»
Дата: 13 Листопада 2015 (П'ятниця)
Час: 15:00
Місто: Запоріжжя
Місце: Запорізький обласний художній музей
Адреса: вул. 40-річчя Радянської України, 76-б
Рейтинг: 5.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 976


13 листопада о 15:00 в Запорізькому обласному художньому музеї представлять літературно-образотворчий проект «Словом і Фарбами», що об’єднає разом письменників, художників і народних майстрів.

В осерді проекту – низка прозових, поетичних і траматургійних текстів створених представниками різних літературних осередків (Обласного літоб’єднання і літературного клубу «99») за витворами членів міського об’єднання художників «Колорит». 

Живопис, графіка, оригінальні авторські техніки малювання, різьблення по дереву надихали запорізьких письменників своїми сюжетами та образами на створення власних висловлювань. 

Організатори презентації пропонують познайомитися не лише з плодами такої співпраці, а й подивитися роботи «колоритних» майстрів за мотивами яких і виникли ці тексти. Ну й звісно, у всіх присутніх буде можливість поспілкуватися з митцями, дізнатися про особливості роботи у їхніх творчих лабораторіях.

Зображення - Сергій Черемісін

Кілька слів про художників, які надихали письменників:

Ігор Сокольський - відомий своїми сюрреалістими роботами, де поєднуються різні стихії, часи і культури. Футуристична урбаністика сусідствує з дивовижними істотами, що ніби зійшли до нас з містичної праці «Кодекс Серафіні». Ці картини звертаються до внутрішнього світу людини і намагаються уявити численні сценарії майбутнього, що можуть чекати людство у наступних століттях. А про символіку і не випадковість образів втілених фарбою цього майстра можна говорити годинами. Здається, роботи Ігоря створені для того, аби надихати письменників, тож не дивно, що у минулому його живопис ілюстрував книги фантастів.

В'ячеслав Разумов - знаний серед митців Запоріжжя завдяки своїй авторській техніці малювання на оксамиті. Саме одна з таких робіт, що ніби представляє невибагливий сюжет, зачепила увагу кількох письменників і викликала між ними жваву дискусію. Один автор побачив у ній зв'язок з мешканцями далеких планет, інший – подібність до хтонічного чудовиська з давньоскандинавського епосу.

Олег Акатов - виняток серед митців «Колориту» в цьому проекті, адже це єдиний автор різьблених творів представлений в «Слові і Фарбами». Його роботи нерідко сприймаються як обереги чи предмети сповнені магічного значення. Бо у його руках оживають створені з дерева домовики, дракони, відьми, казкові равлики, русалки, друїди, козаки-характерники…

Ольга Харьякова художниця, творче «я» якої знаходиться у постійних мандрах. Їй скучно серед рамок і обмежень, тому в портфоліо мисткині класичні теми і сюжети, а також абстракція, фантастичне осмислення дійсності, соціальна проблематика… В такій широкій палітрі письменникам не складно було відшукати твори, що зачепили їхню увагу.

Сергій Черемісін - визнаний майстер графіки. Зображення створені ним часто не лише глибоко символічні, а й сповнені особливої іронії. Біблійні мотиви, українській історичний колорит, давні уявлення про світобудову, ментальні конфлікти… – все це створює унікальне авторське бачення художника і широкий простір для літературного осмислення.

Серед письменників задіяних у проекті такі автори: Олесь Барліг, Олена Красносельська, Анна Лупинос, Павло Шустряков, Ларина Тесленко та інші.


13 листопада. Початок о 15:00. Вхід: вільний.
Запорізький обласний художній музей, вул. 40-річчя Радянської України, 76-б


0 коментарів

Залишити коментар

avatar