19 Квітня 2024, 22:55 | Реєстрація | Вхід
/ «Цісар Америки». Презентація книги Мартіна Поллака - 18 Жовтня 2015

«Цісар Америки». Презентація книги Мартіна Поллака

Категорія: «Події»
Дата: 18 Жовтня 2015 (Неділя)
Час: 16:00
Вартість: За вхідним квитком
Місто: Київ
Місце: Національний художній музеї України
Адреса: вул. Грушевського, 6
Рейтинг: 5.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1103


18 жовтня у Національному художньому музеї України пройде перша презентація українського перекладу книги Мартіна Поллака (Австрія) «Цісар Америки. Велика втеча з Галичини»

Презентація цієї книги планувалася за участю самого письменника – Мартіна Поллака. Та загострення тяжкої хвороби не дало йому шансу приїхати. Ініціатори вирішили не скасовувати презентацію, а неодмінно її провести – на знак підтримки пана Поллака. Книгу «Цісар Америки» представлять перекладачка Неля Ваховська, письменник Андрій Курков, експертка у галузі культури Олеся Островська-Люта. Під час презентації планується дискусія та читання уривків із книги.

Мартін Поллак «один із найбільших моторів промоції України та українських культур у Європі та зокрема німецькомовному просторі» (Ірина Славінська). Народився 1944 року у Бад Галлі, Верхня Австрія. Вивчав славістику та східноєвропейську історію. До 1998 року працював редактором у журналі «Шпіґель» («Spiegel»), нині вільний письменник та перекладач. З 2012 по 2014 рік – куратор програми Ляйпцизького книжкового ярмарку «Транзит», присвяченої літературі України, Білорусі та Польщі. Українською мовою видано його книги «Мрець у бункері. Історія мого батька» (2014) та «Отруєні пейзажі» (2015). 2014 року був гостем Книжкового Арсеналу, де презентував один із своїх творів.

Книга Мартіна Поллака «Цісар Америки. Велика втеча з Галичини», яка щойно вийшла друком у видавництві «Книги – XXI», зачіпає проблемну й неоднозначну тему. Порубіжжя ХІХ–ХХ століть: із Галичини (сучасної території України і Польщі) за океан лине багатотисячний потік заробітчан і переселенців, готових втілювати американську мрію. Українці-«русини», поляки, євреї тікають від злиднів у найбіднішій коронній землі Габсбурзької монархії, від погромів, насилля і голоду, сподіваючись на милість заокеанського цісаря Америки. У країну можливостей їх відправляють численні агенти, торговці людьми, крутії й організовані злочинці, які не соромляться наживатися на чужій біді. Мартін Поллак розповідає про соціальну катастрофу «звичайних» біженців, яка навіть через сто років наздоганяє Європу та Україну.

Книгу відзначено Премією європейського порозуміння Ляйпцизького книжкового ярмарку 2011.


18 жовтня (неділя). Початок о 16:00. За вхідним квитком. 
Київ, Національний художній музеї України, вул. Грушевського, 6

Партнери: Австрійський культурний форум, Видавництво «Книги – XXI», Національний художній музей України, програма «Grenzgaenger» Фундації ім. Роберта Боша (Німеччина).
Есей «Спокушені еміграцією» з найвідомішої книги Мартіна Поллака «Цісар Америки»: http://life.pravda.com.ua/culture/2015/10/10/201607/


0 коментарів

Залишити коментар

avatar