28 Березня 2024, 16:57 | Реєстрація | Вхід
/ Святкування 100-річчя поета Яна Твардовського - 1 Червня 2015

Святкування 100-річчя поета Яна Твардовського

Категорія: «Події»
Дата: 01 Червня 2015 (Понеділок)
Час: 18:00
Місто: Київ
Місце: Книгарня «Є»
Адреса: вул. Лисенка, 3
Рейтинг: 5.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1253


1 червня 2015 року легендарному польському поетові-священику Янові Твардовському (1915-2006), який писав для дорослих і дітей, сповнюється 100 років. Отець Ян народився у День Дітей. Хоча у 1915 ніякого Дня Дітей ще не було (його «придумали» 1949 р.) Однак ця дата тепер видається знаковою – Ян Твардовський любив дітей, цікавився педагогікою Яна Корчака, працював у сільській школі для дітей з особливими потребами. Сам залишався усе життя великою дитиною, що любить казки і любить світ навколо себе. Любить людей.

З нагоди 100-річчя знакове київське видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» за підтримки Польського Інституту у Києві видало книгу поезій о. Яна Твардовського «Інша молитва» (переклад -  Дзвінка Матіяш). До книги увійшли вибрані поезії поета, що створювалися упродовж півстоліття, і які можна трактувати як своєрідний «внутрішній» щоденник – поет розмірковує над Буттям, шукає Бога – і знаходить його. Це подарунок на день народження отця Яна тим, хто вже знає його творчість і терпляче чекав на нову книгу, і тим, хто ще нічого про нього не знає.
 
Теми, які порушує отець Ян у своїх віршах, близькі кожній людині – віра, надія, любов, самотність, пошуки себе, любов до батьківського дому, Батьківщина. Його поезія наповнена гумором і автоіронією. Зрештою, Бог у його поезіях також усміхається – до світу й до людей.
 
Серед запрошених гостей: 

  • Богдана Матіяш, 
  • Дзвінка Матіяш, 
  • Олена Степова, 
  • Ева Фігель, 
  • Іван Малкович.
 
«Є такі люди, які живуть і творять так, що додають світові світла. Отець Ян Твардовський  належить саме до них. Завдяки його поезіям у світі стає більше любові, розуміння, тепла між людьми. Більше шансів на діалог. Більше шансів на те, що незнайомі люди усміхнуться одне до одного» Дзвінка Матіяш

Святий Боже, святий кріпкий, святий усміхнений –
що сотворив папугу, вужа і смугасту зебру –
покликав до життя вивірку і гіпопотама -
вусами хруща лоскочеш богословів -
 
сьогодні, коли мені так сумно, порожньо й темно -
усміхнися до мене
 

Ян Твардовський (1915-2006) – народився у Варшаві у родині з міцними релігійно-патріотичними традиціями. Закінчив чоловічу державну гімназію з математично-природничим ухилом. У 1935-39 рр. навчався у Варшавському університеті на гуманітарному факультеті.

У 1937 виходить перша поетична збірка «Повернення Андерсена». Під час ІІ світової війни Твардовський живе у Варшаві, співпрацює з підпіллям, допомагає мешканцям гетто.

Після війни закінчує семінарію, 1948 приймає священичі свячення. Служить у селі Жбікув під Варшавою, де викладає релігію у школі для неповносправних дітей.
У 1970 виходить збірка «Знаки довіри», що стала переломною у польській релігійній ліриці. Отець Ян стає відомим, його вірші та проза перекладаються на кілька десятків мов. Відтоді майже щороку у Польщі виходить чергова книга отця Яна – поезія, проза, роздуми на євангельські теми, афоризми.


1 червня 2015 (понеділок). Початок о 18:00. Вхід: вільний.
м. Київ, Книгарня «Є», вул. Лисенка, 3
Інформація на сайті Польського Інституту в Києві: http://polinst.kiev.ua/event997.html


0 коментарів

Залишити коментар

avatar