18 Квітня 2024, 08:19 | Реєстрація | Вхід
/ Прийом заявок на Премію Олеся Ульяненка - 8 Травня 2015

Прийом заявок на Премію Олеся Ульяненка

Категорія: «Конкурси»
Дата: 08 Травня 2015 (П'ятниця)
Час: 11:00
Місто: Україна
Рейтинг: 5.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1984


8 травня 2015 року починається прийом заявок на здобуття Міжнародної літературної премії імені Олеся Ульяненка. Він триватиме до 18 серпня 2015 року включно.

Олесь Ульяненко (1962-2010) – найкрупніший український панк-письменник, якого порівнювали з Чарльзом Буковськи, Генрі Міллером і Федором Достоєвським. Автор поезій, кіносценаріїв та понад двадцяти великих прозових творів, сповнених жорстких реалій, містичних одкровінь та автентично-розмовної лексики. У 1997 році отримав Малу Шевченківську премію за дебютний роман «Сталінка». У 2009 році Національна експертна комісія України з питань моралі визнала його роман «Жінка його мрії» порнографічним, і книга була вилучена з продажу.  Ульяненко оскаржив цей висновок у суді, і заборона була знята; зараз роман можна вільно придбати. У серпні 2010 року, після тривалих телефонних погроз, письменник був знайдений мертвим у своїй квартирі при таких обставинах, що потребували кримінального розслідування, яке не було належним чином проведене. 


Ось вже четвертий рік Міжнародна літературна премія імені Олеся Ульяненка видається за оприлюднений протягом останніх двох років нонконформістський літературний твір. Перевага віддається претендентам, що не мають великих гонорарів і літературних відзнак. Проте оцінюються лише такі письменницькі досягнення, що були помічені українськими читачами через їх правдивість та суспільну актуальність.

Пропозиції про присудження Премії вносять творчі спілки, українські національно-культурні, культурно-просвітницькі товариства, редакції періодичних видань, вчені ради вузів, наукових інститутів Національної академії наук, літературно-мистецькі угруповання або окремі особи, належні до літературно-мистецьких угруповань.
Самовисування на буває!

Заявки подаються на електронну адресу: o_ulyan@ukr.net


У 2012 році лауреатом Премії Ульяненка став відомий львівський анархо-панк Володимир Вакуленко-К за роман «Кладовище сердець», висунутий одночасно «Кур’єром Кривбассу» та Львівським Форумом Видавців. У 2013 році – київський поет-слемер Артем Полежака за поему «Джена», оприлюднену і висунуту арт-галереєю «Бактерія».  У 2014 році – київський білоруський письменник Сергій Прилуцький за книгу оповідань «Дегенеративний словник», висунуту Клубом Бойових Митців; також спеціальну відзнаку отримав поет Вано Крюгер за книгу віршів «Зіггі Фрейд&Ктулху», висунуту кнайп-клубом «Купідон».
   
Склад журі:

Володимир Сергієнко (голова журі), Євгенія Чуприна (координатор), Леся Мудрак (координатор), Сергій Жадан, Сергій Пантюк, Володимир Вакуленко-К; у разі виникнення суперечок, вирішальний голос, як і раніше, належить Лесю Подерв’янському.  

Група Премії ім. О. Ульяненка на фейсбуці: http://facebook.com/groups/230186343752959/
Сторінка Премії у Вікіпедії


0 коментарів

Залишити коментар

avatar