29 Березня 2024, 12:29 | Реєстрація | Вхід
/ Презентація книги Дороти Тераковської «Мишка» - 26 Березня 2015

Презентація книги Дороти Тераковської «Мишка»

Категорія: «Події»
Дата: 26 Березня 2015 (Четвер)
Час: 18:00
Місто: Дніпропетровськ
Місце: Дніпропетровський міський телевізійний театр
Адреса: вул. Рогальова, 9
Рейтинг: 5.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1267


"Дари Богаце земля й небо, день і ніч, квіти й насіння, дерева, птахи… й люди. Діти – це також дари Бога, тоді, коли треба виправдати їхню появу на землі…"
Дорота Тераковська

В Україні у видавництві «Грані-Т» за підтримки Польського Інституту у Києві побачила світ книга, яких практично немає на книжковому ринку України, – повість Дороти Тераковської «Мишка» у перекладі Дзвінки Матіяш, в якій йдеться про життя успішної родини, де народжується дитина з синдромом Дауна. За офіційною статистикою в Україні щороку народжується понад 420 дітей із синдромом Дауна. Ймовірність народження такої дитини не залежить від здоров'я або способу життя батьків.


«Мишка» - це художня книга, яка розкриває світ людей з особливими потребами, які вони, як із ними спілкуватися, як їх розуміти і любити, як подолати фобії – батькам, родичам, друзям, усім… 2014 року презентації книги відбулися у Києві та Львові, подія у Дніпропетровську – ще одна спроба говорити про складні речі в іншому форматі – за допомогою художньої літератури…

До розмови запрошені також представники різних українських організацій, які щоденною працею прагнуть зробити життя людей з особливими потребами повноцінним, допомагають їм відчувати себе повноправними членами суспільства. При цьому всі вони твердять, що досвід спілкування з цими людьми робить їхнє життя кращим.

Учасники презентації:

  • Дзвінка Матіяш – перекладачка книги, письменниця, 
  • Венера Шевченко – президент Громадської організації «ДАСИД», кандидат медичних наук, мати 11 річної Регіни,
  • Надія Надільна – представниця Центру духовної підтримки осіб з особливими потребами «Емаус»
  • Марина Селінкова – член ГО «ДАСИД», журналіст,
  • Надія Калачова – авторка буктрейлеру та кількох рецензій на книжку,
  • Роман Максимович - юнак із синдромом Дауна, який спеціально приїде зі Львова на презентацію своєї улюбленої книжки, 
  • Ольга Клименко – експерт Польського Інституту у Києві, 
  • модератор – Діана Клочко, мистецтвознавець.



"Люди з особливими потребами для мене є великими вчителями любові і стосунків . Вони показали мені дорогу віри в те, що людину можна приймати і любити такою , якою вона є…"
Надія Надільна
 
"Зараз мені складно згадати, коли мені до рук потрапила "Мишка" (в оригіналі Poczwarka). Вона дуже сильно на мене подіяла. Нагадала давні дитячі страхи, коли я, приїжджаючи на канікули до дідуся, заглядала за огорожу інтернату для неповносправних і роздивлялась дітей, які були не схожі на інших. Дивувалась, що по цій вулиці чомусь люди менше ходять і не розуміла, чому мене притягують ці діти."
Дзвінка Матіяш 
 
Люди з особливими потребами, зокрема із синдромом Дауна, тонко відчувають світ. Вони дуже артистичні. Можливо, тому вони так тягнуться до мистецтва. Героїня книги «Мишка» прагне танцювати:
 
"…Мишка випросталась і підняла вгору ручки. Підстрибнула. Відчувала, що зараз вона гнучка й легка, як стеблина квітки, і що вона справді відривається від підлоги. В дійсності вона знала, що відривається тільки всередині, але була переконана, що тато це помітить…№
 
Книжка «розмовляє» з читачем не тільки через текст, але й за допомогою візуального ряду. Чудові ілюстрації, що підсилюють «ефект читання» зробила київська художниця Наталія Пастушенко.
 
"Ми у сучасному світі звикли уніфіковувати наші потреби, і часто дратуємось, коли чуємо, що у когось потреби суттєво відрізняються, що їх є більше, що вони потребують більших наших зусиль, не лише фізичних. Але коли ми погоджуємось відгукнутись на ці потреби, робимо зусилля, щоб почути їх і задовольнити - ми, такі сучасні й уніфіковані, отримуємо новий досвід, нові емоції, нову силу. «Інші» дають нам не менше, ніж ми їм"
Діана Клочко
 
Приходьте, будемо спілкуватися, ділитися досвідом, думками, емоціями !
 
Більше інформації: Польський Інститут у Києві / 044 2880304 / Ольга Клименко, ola.klymenko@instytutpolski.org; ГО «ДАСИД»  / 0676370142 / Юлія Пилипенко, juliapilipenko@mail.ru  
Організатори: ГО «ДАСИД», Телетеатр, Польський Інститут у Києві, Центр «Емаус»

Інформація:


ДОРОТА ТЕРАКОВСЬКА - (1938-2004) – польська письменниця, активна громадська  діячка, редакторка, людина доброї волі. Здобула популярність як авторка книг для дітей і молоді, в яких висвітлювала рідко порушувану тематику – аборти,  проблеми дітей з особливими потребами,  стосунки дітей і батьків у сучасній родині.
 
ДЗВІНКА МАТІЯШ – українська письменниця, перекладачка. Авторка книг для дорослих і для дітей, серед іншого повість «День сніговита» (2014), збірка оповідань «Історії про троянди, дощ і сіль» (2012). Перекладає з польської, англійської і білоруської.
ГО ДАСИД (http://dasid.org.ua/)– громадська організація об’єднує батьків дітей з особливостями розвитку й просто небайдужих людей, знаходиться у Дніпропетровську. «Ми розуміємо, що гідне життя наших дітей завтра залежить від нашої активної позиції сьогодні.
 
Польський Інститут у Києві (polinst.kiev.ua)– представництво Міністерства закордонних справ Республіки Польща в Україні, метою діяльності якого є: популяризація польського наукового і культурного життя, презентація найцікавіших і найрізноманітніших подій та явищ, що відбуваються у Польщі.
 
Центр «Емаус» (http://emaus.ucu.edu.ua/) , заснований у 2000 році, є структурним підрозділом Українського Католицького Університету у Львові. Місія центру – поширювати у суспільстві нове бачення дару та особливого покликання осіб розумово неповносправних, підтримувати їх та їхні родини, плекати дар дружби з особами з особливими потребами. «Кожна особа – священна, незалежно від того, якої вона культури, віри, які у неї вади чи слабкості» (Жан Ваньє).

Видавництво «Грані-Т» засноване 2006 року. Має два пріоритети діяльності — дитячий та культурологічний. Кредо видавництва: розкривати нові, часом несподівані грані творчості письменників, художників, редакторів та дизайнерів.


26 березня. Початок презентації о 18:00. 
Дніпропетровськ, Дніпропетровський міський телевізійний театр, вул. Рогальова, 9 


0 коментарів

Залишити коментар

avatar